Tajný poklad pod malebným mestečkom Karlovy Vary

2015-11-17 07:00:00 |   |    | 

Prvé, čo každému obyčajnému človeku napadne, keď sa povie Karlovy Vary, je nepochybne filmový festival. Nech už sa rozhodnete ísť sa pozrieť na toto krásne mestečko hodinu cesty od hlavného mesta Českej republiky, objavíte skvosty, aké by ste zrejme ani nečakali.



 

Prvým karlovarským prameňom je Vřídlo. Je najteplejším prameňom,  jeho teplota dosahuje 72 stupňov Celzia. Navštevníci mesta ale aj pacienti z okolitých kúpeľných zariadení môžu tento prameň ochutnať práve v tejto teplote. Vyviera priamo vo Vřídelní kolonáde. Zachytený bol prvýkrát už v 16. storočí a obsahuje 400 miligramov CO2 na liter .

 

Fakty o prameni Vřídlo

 

  • Ako jediný prameň v meste ho môžete nie len ochutnať, ale sa v ňom v rámci procedúr aj okúpať
  • Piť ho v rámci komplexu Vřídelnej kolonády môžete v teplotách 73, 57 a 41 stupňov Celzia

 

Strategická poloha

 

Pred Vřídelní kolonádou pôvodne stáli prístrešky a pavilóniky, z ktorých sa zachovali dnes už len stĺpiky na pamiatku. V tesnej blízkosti riečky Teplá, ktorá preteká mestom sú dominantou aj slnečné hodiny. Pod nimi sa už ukrýva to, načo sa nejeden navštevník mesta teší.

Do podzemia sme vošli menším schodiskom a dopredu sme boli upozornení nato, že nám počas prehliadky môže byť teplo. Je to najmä tým, že voda je horúca, no tá okrem tepla vytvára s pomocou minerálov  azda najznámejšie suveníry – kamenné ruže.

Ich výrobu nám poodhalila sprievodkyňa. Celý proces je pomerne jednoduchý, hoci časovo náročnejší. Vytvorenie takejto ruže trvá takmer dva mesiace. V presklenných komorách je umiestnený stojan. Na ňom sú umiestnené rôzne predmety – ruže, postavičky, známe kalíšky, z ktorých sa pije liečivá voda. Okrem toho menšie kamienky, ktoré si neskôr môžete zakúpiť a nosiť ako šperk. Zaujímavosťou je, že ruže nie sú vyrobené ani z kovového materiálu ani z plastu. Sú vytvarované z papiera a následne opieskované, aby sa na nich minerály lepšie zachytili.

Na predmety sa potom v intervale niekoľkých dní púšťa iba vřídelní minerálna voda, ktorá pre svoje zloženie zanecháva na predmete minerály a tie zanechajú na povrchu predmetu typickú hrdzavú farbu. Vytvorené pokameňované predmety nechajú ešte v pokoji niekoľko dní a následne ich distribuujú do predajní vo Vřídelní kolonáde či do darčekových obchodov.

Sprievodkyňa nám tiež porozprávala miľniky z histórie prameňa, taktiež nám ozrejmila, ako sa čisia potrubia, ktoré často upchávajú prietoky vody, práve kvôli nánosom minerálov.

V rámci prehliadky je možné vidieť aj vzorky vzácnych organizmov -  zbierky sintrov a vřídlovcov, ale aj to, ako vyzerá potrubie z rokov minulých a čo vlastne táto voda dokáže „napáchať“.

V samotnej Vřídelnej kolonáde sa návštevníkom naskytne pohľad na mohutný prúd vody. Je to gejzír prameňa Vřídlo. Zaujímavosťou je, že tento tlak  nie je tvorený umelo, je to tlak samotnej vody. V priemere za minútu vydá 2 000 litrov vody.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

Zdroj/autor: karlovyvary.cz, Katarína Ligačová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Katarína Ligačová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa