Tajné tipy pre cestovateľov, ktorí hľadajú niečo výnimočné – Spoznajte s nami strednú Moravu

2015-11-27 12:00:00 |   |    | 

Keď hľadáte dokonalé miesto na výlet, ale pritom nechcete zostávať na Slovensku, tak potom je Morava ideálnym miestom pre vás. Od juhu až po sever je plná úchvatných miest, ktoré sú iné a pritom také blízke. Teraz sme sa nechali zlákať na výlet na severnú Moravu, kde sme ochutnali čo sa dalo.



 

Cestovať po Morave je splneným snom všetkých cestovateľov. Možno to nie je žiadna exotika, ale za to si tu nájde to svoje úplne každý. Jedlo, príroda, história, zámky... toto všetko sem láka. Je toho veľa kamkoľvek sa pozriete, a preto sme ani my neodolali a prišli sme si uštipnúť kúsok z tej preslávenej pohostinnosti. A nezostali sme sklamaní.

 

Olomouc

 

Kde inde začať cestu po tomto kraji, ako v tomto meste. Olomouc je významným turistickým miestom plným pamiatok. Zaslúžila sa o to hlavne jeho história arcibiskupského mesta. Už veľmi dávno sa tu začali stretávať pomazané hlavy, ktoré si tu založili sídlo a ovládali obrovský kus zeme. Pocit dôležitosti tu aj napriek tomu, že sa hlavným mestom stala Praha zotrval. Moraváci sa snažia o uchovanie svojho statusu, a tak sa na Morave napríklad nachádza najvyššie položený bod Českej republiky.

Medzi pamiatky, ktoré netreba vynechať patrí Arcibiskupský palác, Katedrála sv. Václava, radnica, potom sa pristavte aj pri fontánach a neobíďte námestia. Ak chcete vidieť niečo výnimočné, zájdite do Arcidiecézneho múzea ukrývajúceho biskupov zlatý kočiar a tiež monštranciu Zlaté slnko Moravy – prekrásne umelecké dielo so vzácnymi drahými kameňmi. Skvelým tipom sú aj záhrady, ktoré patria k univerzite, a parky obklopujúce staré mesto a jeho hradby.

Keďže k Olomoucu, druhej najväčšej pamiatkovej rezervácii ČR, neoddeliteľne patrí aj cirkev, zašli sme si pozrieť Svatý kopeček a jeho Bazliku minor Navštívení Panny Marie. Nachádza sa len pár minút jazdy autom alebo autobusom (jazdí sem mestská doprava, ktorú získate zdarma k mestskej karte) na kopčeku, z ktorého je pekný výhľad na mesto. Bazilika ohromí každého kto príde, keďže je ako zvonka, tak aj z vnútra nádherne vyzdobená. Nás ňou sprevádzal premoštrátsky páter Ambros, ktorý nám porozprával čo to z jej dlhej histórie. Kostol tu stál už od 17. storočia a vždy sa tešil veľkej obľube. Navštívil ho aj pápež Ján Pavol II., ktorý svätostánok premenoval na Baziliku minor.

Ak by sme vám smeli poradiť, tak po návrate do Olomouca sa určite zastavte v reštaurácii Moravská restaurace, ktorá vám pripomenie ako sa má správne po moravsky jesť, ale tiež to, ako kvalitné služby vedia z obyčajnej večere vykúzliť čarovný večer. Ak vás to večer ešte niekam bude ťahať, pokojne sa vydajte do centra, kde to naozaj žije. Olomouc je totiž aj študentským mestom, čo sa odráža na ponuke barov a nočného života.

 

Hrad Bouzov

 

Pri cestovaní po okolí si človek môže naozaj vyberať spomedzi pamiatok. My sme sa zastavili pri hrade Bouzov, ktorý mnohí poznajú aj z filmových rozprávok. O princezne Jasnence a létajícím ševci, Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, Fantaghiro a iné. Všetky len potvrdzujú to, že hrad má ozajstnú rozprávkovú atmosféru. A to aj napriek tomu, že až taký „stredoveký“ nie je. Jeho gotické prvky sú len výsledkom prestavby na prelome 19 a 20 storočia. Hrad totiž prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, aby vyzeral staro a pritom bol pohodlný a moderný, aspoň na tie časy. A že poznávate niektoré tie kontúry? Áno, má trochu pripomínať známy nemecký hrad Neuschwanstein.

 

Za nosom do múzea

 

Pomaly už aj unavení z toľkého spoznávania sme si aj my museli oddýchnuť. Vybrali sme sa preto za niečím tradičným do Loštíc. Ak vám tento názov nič nevraví nevadí, lebo malé mestečko naozaj nepatrí medzi najznámejšie lokality. Ale pokojne by mohlo, hlavne pre nás, ktorí poznáme miestnu špecialitu – olomoucké tvarúžky. Na námestí tu nachádzame múzeum výroby tejto „voňavej“ dobroty. Vnútri sa dozviete ako tvarúžky v 15. storočí vznikli, že kedysi fungovali aj ako platidlo (možno preto majú svoj tvar podobný dukátu), prečo sa vlastne nazývajú olomoucké, hoci sa tam nikdy priamo nevyrábali a mnoho iných informácií. Interaktívne pomôcky vám navyše umožnia vyskúšať si ako proces fungoval. Ani nám to nedalo a na šliapací stroj sme vyskočili, aby sme zistili, koľko by sme si šliapaním v kadiach za deň zarobili. Podľa výsledkov by sme z nášho platu našťastie vyžili.

Na záver prehliadky sa dostanete do podnikovej predajne so všemožnou ponukou - od obyčajných tvarúžkú (stoja od 23 CZK) až po novinky s rôznymi príchuťami. Čo by ste však nemali obísť je neďaleká Tvarúžková cukráreň. Nech už vám tá kombinácia príde akokoľvek zvláštna, práve tu dostanete slané zákusky s tradičným zrejúcim syrom. Našťastie tu pre nás, čo syry až tak neobľubujeme, ponúkajú aj tradičné zákusky.

Trojka je magické číslo a toho sa zrejme držali aj v Lošticiach, keďže tu do tretice nachádzame atrakciu s tvarúžkami. Je ňou reštaurácia U Coufalú, ktorá leží priamo oproti múzeu. Ich špecialitou je ako inak tvarúžková kuchyňa. Ak ste teda ešte nemali dosť, zastavte sa tu a dajte si tvarúžkovú polievku, hlavné jedlo a aj dezert. Také niečo totiž inde vo svete nenájdete.

Náš výlet bude o pár dní pokračovať zastávkou v lákavých Velkých Losinách, o ktorých sa na Slovensku veľa nevie a pritom sú skutočnou perlou.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa