Meteorit tvaru konskej hlavy alebo gróf? Objavte tajomstvá českého hradu Loket

2016-01-15 08:00:00 |   |    | 

Tento skvost nájdete v blízkosti Karlových Varov. Z Bratislavy sem trvá cesta takmer päť hodín, zo severu Slovenska približne o hodinu dlhšie. Keď sa však rozhodnete naplánovať si predĺžený víkend práve v týchto končinách Českej republiky, určite si prídete na svoje. Môžete dokonale skombinovať spoznávanie histórie, pridať k tomu kúsok kultúry a aktívneho pohybu, aby ste si už potom večer oddýchli v kúpeľoch. Skúste vyhľadať aj možnosť zľavových pobytov, ktoré vám ponúknu aj pár bonusov navyše.



 

Vďačíme mu za Karlove Vary

 

Málokto vie, že práve hrad Loket má veľkú zásluhu na tom, že sa v tomto regióne vybudovala tak silná kúpeľná lokalita, ktorá sa teší veľkej obľube aj dnes. V minulosti totiž na tomto hrade často prebývala kráľovská rodina. Brali ho ako dovolenkové sídlo, kde v obklopení nádhernej prírody oddychovali od svojich dvoranských povinností. Keď tam bol takto na návšteve Karel IV. rozhodol sa urobiť pre blaho svojich blízkych ešte čosi viac a rozhodol sa založiť kúpele, ktoré odvtedy fungujú až dodnes. História hradu Loket sa datuje od 13. storočia. Najprv plnil iba funkciu malej obrannej pevnosti. Keď však objavili jeho výnimočnú polohu šľachtici, začali ho postupne zveľaďovať až do súčasnej podoby a vytvorili z neho veľký hradný komplex. Okolo 18. storočia však začal hrad výrazne chátrať. V novších dejinách slúžil isté obdobie dokonca ako väzenie. Potom sa však dostal späť pod správu kultúrnych organizácií a postupne sa začali obnovovať niektoré jeho časti. Žiaľ, niektoré budovy sa už nedokázali zachovať a museli byť zlikvidované. Paradoxne, najstaršie časti ako vstupná brána a hradná veža zostali uchované.

 

Lákajú vás strašidelné príbehy? Spoznajte strašidelné miesta Českej republiky práve v tomto článku.

 

Meteorit alebo zakliaty gróf?

 

Najcennejším exponátom súčasnej zbierky je nepochybne pôvodný meteorit. Ten dopadol do okolia hradu v roku 1422. Pôvodne mal viac ako 100 kilogramov, lenže odvtedy mali oň záujem mnohé mocnosti a z meteoritu postupne ubúdalo. Napriek tomu sa aspoň malá časť z neho zachovala a zostala na pôvodnom území dopadu. Najväčšiu časť meteoritu je možné vidieť vo viedenskom múzeu.

Ak sa však rozhodnete veriť radšej povestiam ako faktom, tie prinášajú zaujímavejšie vysvetlenie pôvodu tohto kameňa. V minulosti hrad obýval mimoriadne krutý panovník, ktorý nemilosrdne trestal aj nevinných ľudí. Jedného dňa odsúdil na smrť aj hrnčiara, ktorý mu odmietol predať vzácny krčah, ktorý mal doma. Jeho žena prišla šľachtica prosiť o milosť, no nepochodila. Pri odchode však nad ním vyriekla kliatbu, podľa ktorej sa mal premeniť na rovnaký kameň, ako kamenné je jeho srdce. Odvtedy na nádvorí trónil tento veľký kus meteoritu.

 

Porcelán, zbrane, reštaurácia a iné zaujímavosti

 

Hrad Loket je v súčasnosti otvorený celoročne. Počas zimy sú obmedzené len otváracie hodiny, keď sa hlavná brána zatvára o čosi skôr. Prvé vstupy sú počas celého roka od 9:00. Po príchode máte na výber z dvoch druhov prehliadok. Buď si hrad prejdete sami s tlačeným sprievodným textom v ruke, čo vás bude stáť 100 Kč, alebo si počkáte na prehliadku so sprievodcom, ktorá je o 20 korún drahšia. K dispozícii máte aj rôzne druhy zliav a deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.

Pre neblahé dejiny sa pôvodné zariadenie neuchovalo, a preto sa tu rozhodli vybudovať rôzne zaujímavé výstavy, ktoré vám zároveň predstavia aj dejiny regiónu. V prvom rade je to rozsiahla výstava zbraní a porcelánu. Pozrieť si môžete pravdaže aj samotný meteorit. V hrade sa podarilo uchovať aj množstvo pôvodných fresiek. Postupne sa budete môcť prejsť pôvodnou starou väznicou, rotundou, krásnym nádvorím a hlavne si môžete užiť nádherný výhľad na okolie. Na hrade sa nachádza aj typická historická reštaurácia. Taktiež je možné usporiadať tam svadbu a po dohode organizovať rôzne podujatia a oslavy.

 

Kam ešte zájsť? Čo tak Morava a jej nepoznaná perla, ktorá nám doslova počarovala?

 

Vinobranie i kráľovské slávnosti

 

Priamo na hrade sa celoročne koná aj množstvo zaujímavých podujatí. Čo je zaujímavé, tie sa nešpecializujú len na historické udalosti a spomienky, ale často dávajú šancu aj modernej tvorbe. Vďaka tomu si tam môžete pozrieť koncerty množstva moderných kapiel a niekedy sa tam usporiada aj nejaké moderné divadelné predstavenie. Okrem toho sa môžete tešiť aj na mestský a maškarný ples a na dva ťaháky tohto roka. Prvým sú augustové Stredoveké kráľovské slávnosti a druhým je októbrové vinobranie. To sa pravidelne koná už desiaty rok a môžete sa tešiť na ochutnávku tohto lahodného moku, ale aj na pestrý program.

 

Zaujímavosti v okolí

 

Karlovy Vary – hlavným magnetom pre turistov sú neďaleké Karlovy Vary. Práve tam si môžete vychutnať váš vysnívaný wellness víkend tak, ako si ho predstavujete. Pred objednaním ubytovania si prezrite aj špeciálnu pobytovú ponuku, keď v rôznych balíčkoch jednotlivé hotely ponúkajú aj služby naviac.

Múzeum Jana Bechera – najznámejší český nápoj vzniká taktiež v týchto končinách. Múzeum sa nachádza v centre Karlovych Varov a môžete si tam vychutnať prehliadku zakončenú znamenitou ochutnávkou tohto nápoja.

 

Rozhľadňa Doubska hora – malú turistiku si doprajete, keď sa vyberiete smerom k tejto rozhľadni, odkiaľ sa vám navyše naskytne úžasný výhľad na celý región.

 

Múzeum knižnej väzby – histórii kníhtlače a kníhviazačstva sa priamo venuje múzeum v meste Loket. Nájdete tam viacero cenných historických exponátov a dozviete sa všetko o tom, ako sa robili knihy kedysi a ako sa vyrábajú dnes.

 

Splavovanie rieky Ohře – keď sa vyberiete na hrad Loket na jar alebo v lete, môžete sa informovať aj ohľadom možnosti splavovania rieky Ohře. Podľa vybraného úseku sa môžete pokojne plaviť na loďke alebo si vybrať adrenalínové raftovanie.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

 

Zdroj/autor: loket.cz, hradloket.info, hradloket.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa