Návšteva Prahy po novom. Vynechajte klasiku a objavte napríklad český Montmartre

2016-01-15 12:00:00 |   |    | 

Prahu sme si už zrejme všetci pozreli. Poznáme Karlov most, Václavák, Staroměstské náměstí. Boli sme na pive, smažáku a možno sme sa povozili aj na Vltave. Prečo by teda návšteva Prahy mala byť nabudúce iná? Čo v nej ešte nájdeme? My sme skúsili tri tipy, ktoré návštevu mesta opäť zaujímavo oživili.



 

Za filmovými zážitkami

 

Propagácia tak starého, významného a zaujímavého mesta má vždy plusy aj mínusy. Plusom je to, že má mesto neskutočne veľa miest, kam sa dá zájsť, múzeí, kaviareň, historických budov, zákutí atď. To je všetko skvelé, no negatívom je, že láka obrovské množstvo ľudí. A títo ľudia sú tak očarení, že sa pravidelne vracajú. A čo ponúknuť, keď už máte klasiku obehnutú? Treba niečo vymyslieť. V tomto prípade zaúradovala turistická organizácia Czech Tourism, ktorá návštevníkom pripravila novú aplikáciu.

Aplikácia Czech Film Trip vám predstaví Prahu, ale aj iné miesta ČR, z pohľadu filmovej kamery. Hlavným mestom sa tak prejdete ako slávni herci z domácich a aj zahraničných filmov. Veď Praha pomerne často zaskakuje za drahšie mestá ako Londýn alebo Paríž. S pomocou aplikácie sa vydajte na prechádzku, ktorá vám predstaví lokality, kde sa natáčali filmy. Navštívte knižnicu z filmu Amadeus, prejdite sa tade kadiaľ chodil Dobrý voják Švejk, objavte, kde sa hrali známe Chobotnice z II. patra, kadiaľ chodila filmová Edith Piaf, alebo odkiaľ utekal známy Vrchní, prchni! Pri každom mieste sa naviac dozviete aj zaujímavosti z natáčania.

Prečítajte si tiež: Radi sa bojíte? Vydajte sa na cesty do Českej republiky a spoznajte jej strašidelné pamiatky

 

Táto aplikácia k tomu všetkému ponúka i obrázkyvideá. V menu si môžete navoliť niektorú zo 4 vopred predurčených trás a vydať sa ňou. Možnosťou je napríklad tá s Hollywoodskymi trhákmi alebo trasa vedúca po stopách Mozarta. Vo vyhľadávaní sa môžete orientovať podľa filmov, lokalít a aj toho, čo sa k vám jednoducho nachádza najbližšie. Tematické výlety vás potom zavedú aj mimo hlavného mesta. S aplikáciou môžete sledovať Jamesa Bonda, Hon na čarodejnice i Popolušku a jej tri oriešky. Aplikácia sa ovláda pomerne jednoducho, no ak nemáte prístup na internet stiahnutie všetkých súborov vám môže zahltiť pamäť v zariadení. Nevýhodou je aj to, že je navrhnutá len pre dva najbežnejšie operačné systémy, čiže ak máte Windows (tak ako my), budete sa musieť k niekomu s iným mobilom pripojiť. V Prahe vám potom takáto prechádzka v prípade, že ste skutočný filmový fanúšik, zaberie maximálne 2-3 hodiny. Čiže si budete musieť nájsť ešte nejaký program.

 

Nočná prechádzka

 

Tým by mohlo byť spoznávanie nočnej Prahy a jej strašidiel. Keďže je taká stará a už od jej prvých dní sa tu stretávalo obrovské množstvo ľudí, tak tu postupom času vzniklo veľa legiend a povestí. V Starom meste sa doslova môžete presúvať z jedného strašidelného miesta na druhé. Možno samé o sebe strach nevyvolávajú, ale ich obyvateľov postretli rôzne osudy, a preto tu teraz strašia. Aby ste ich všetky spoznali, vyskúšajte sa pripojiť k prehliadkam spoločnosti Strašidelná Praha. Tí vás prevedú mestom za rozprávania starých aj nedávnych príbehov. Budú strašidelné aj zábavné, podľa toho, ktorú prechádzku si vyberiete. Počas hodiny duchov osobne spoznáte kostlivca, ktorý chce vykúpiť svoju dušu, Turka, ktorý prišiel o lásku, Golema a aj prešibanú kupliarku. Zábavne sa dozviete veľa aj o histórii mesta a jeho jednotlivých budovách. Prechádzky sú tematicky rozdelené a vyberie si každý. Najmenší, chlapci, dievčatá a aj dospelí, pre ktorých je nachystaná špeciálna šteklivá prechádzka bývalými hriešnymi lokálmi.


Mohlo by vás zaujímať:
Rýchlovka v stovežatej: TOP 8 pamiatok, ktoré patria k povinnej jazde krátkeho výletu

 

Najromantickejšia časť Prahy – český Montmartre

 

Ak ste už Prahu prešli z každej strany a neviete kam ísť, potom sa vyberte do Nového Světa. Nemusíte pritom cestovať príliš ďaleko. Stačí ísť do Hradčan a prejsť na ich opačnú stranu,  kde nájdete spomínaný Nový Svět. Objavíte tu presný opak toho, čo len pár metrov od vás. Ulice plné turistov tlačiacich sa k známym pamiatkam nahradia maličké uličky plné pôvabných domčekov. Každý z nich má svoj príbeh začínajúci už v dávnej minulosti. Túto časť Prahy kedysi obývali hlavne poddaní pracujúci na hrade. Za prvej republiky tu žili tie najchudobnejšie rodiny, ktoré pre stiesnené podmienky trávili väčšinu času na uliciach. Tie so živými dvormi a natiahnutou bielizňou pripomínali skôr rušné talianske mesto, ako Prahu. Postupne sa sem začali sťahovať rôzni umelci a Nový Svět sa dostal aj do ich tvorby.

Celý Nový Svět sa tiesni len v niekoľkých uličkách. Väčšina domčekov tu má svoje vlastné meno a ukrýva vždy malé tajomstvo – U Zlatého bažanta, U Raka... Ak poznáte Loretu, potom isto viete, že ju spravujú Kapucíni, ktorých kláštor je susedom Nového Světa. Celkovo tu nájdete mnoho miest, kam sa s chuťou vyberiete a užijete si príjemnú prechádzku.

Občas sa tieto uličky nazývajú českým Montmartrom. Bude to romanticky ladenou atmosférou a tým, že sa tu roky zbierali rôzni filmári, spisovatelia a hudobníci. Aj ich lákali prechádzky tichými ulicami, ktoré sa tak líšia od tých za hradbami. Ak teda plánujete romantickú vychádzku, zamierte s vašou polovičkou sem, alebo sa pripojte k organizovaným prehliadkam. Na nich sa dozviete všetko čo k Novému Světu patrí.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

Autor: czechtourism.com, prahaneznama.cz, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa