Plzeň darovala svetu jedinečný dar – Poďte s nami po stopách svetlého ležiaku 1. časť

2016-05-01 00:00:01 |   |    | 

Pre pivárov je každý výlet obohacujúci, ak sa v ňom nájde čas aspoň na jeden pivovar. Stačí malý a úsmev je na svete. S rastúcim počtom minipivovarov u nás, ale aj v Českej republike, je stále ľahšie nájsť také miesto, odkiaľ to nebude k zlatému moku priďaleko. No ak chcete zamieriť za pravou klasikou, vyberiete sa len na jedno miesto - do Plzne. Tak ako sme to urobili my.



 

Do Plzne!

 

Vybrať sa do Plzne v sebe nesie jeden prísľub. Prísľub toho, že konečne pochopíte a uvidíte, ako to vaše obľúbené pivo naozaj vzniká. Predtým alebo potom však budete mať príležitosť pozrieť si príjemné mestečko plné života a kultúry.

My sme mali jasný program a ako prvá v ňom bola prehliadka samotného pivovaru Pilsen Urquell. Z centra je to len krátka prechádza a nebudete potrebovať ani navigátora. Stačí ísť za nosom. Teda nasledovať vôňu sladu. Tak trochu nám pripomínala sladké varené zemiaky, no najdôležitejšie bolo, že nás priviedla až na verejne prístupné námestie pred fabrikou. Keď sa tu rozhliadnete, uvidíte všetko dôležité. Najväčšiu českú reštauráciu Na Spilce (pôvodný pivovar), návštevnícke centrum a aj samotnú výrobnú halu s tankami. Niekomu sa už len z toho pustia slinky.

 

Trochu z histórie

 

No predtým, ako sa pustíme do prehliadky pivovaru, pozrieme sa na dejiny mesta a prečo právu tu vznikla tak silná tradícia. Pivo sa vyrába už tisícky rokov a najstaršie záznamy pochádzajú už z MezopotámieEgypta. Pravdepodobne vzniklo, keď sa na lodiach zmáčal obilný slad a na námorníkov v podpalubí zrazu čakal kvasený nápoj. Až neskôr sa do sladkej tekutiny začal pridávať chmeľ, ktorý je dnes neodmysliteľnou súčasťou.

Na to, aby ste uvarili dobré pivo treba niekoľko kvalitných surovín. Slad, chmeľ a samozrejme vodu. A ona je tým dôvodom, prečo práve tu vzniklo jedno z najznámejších pív sveta. Plzeň totiž doslova stojí na vode. Pretekajú ňou 4 rieky a v stredoveku tu bolo okolo 3 tisíc studní. Oni zabezpečovali dostatočný príjem vody na to, aby sa tu varilo len to najlepšie pivo.

Práva naň Plzenčania dostali už v 13. storočí a začali vo veľkom. Za bránami mesta, keďže v centre nebolo povolené variť ho, aby nevznikol požiar, sa začali množiť menšie pivovary. Do roku 1842 ich v Plzni bolo okolo 300. Lepšie alebo horšie, dôležité bolo, že  bol dostatok piva, ktoré sa pilo ešte aj po záverečnej v podzemných pivniciach.

Mestu sa ako inak darilo a rozvíjalo sa až do dnešnej podoby. Teraz je 4 najväčším mestom Českej republiky a ročne ho navštívi množstvo turistov. Väčšina z nich prichádza práve pre pivo, ale Plzeň má čo ponúknuť aj bez alkoholu. No s chladenou desiatkou je to o niečo lepšie.

 

Plzeňský prazdroj – svetový ležiak

 

Ak nie ste veľkými pivármi, možno ste sa niekedy pýtali, čo Pilsner Urquell znamená. Tak teraz to už viete tak, ako aj my, hoci my sme sa to dozvedeli až na samotnej prehliadke. Tá sa začína v návštevníckom centre, kde vás sprievodca oboznámi s históriou piva. Jedná sa totiž o svetový unikát. Plzeň bola mestom, ktoré svetu darovalo jeden z najpopulárnejších druhov piva – svetlý ležiak. Po anglicky lager alebo ešte známejší názov pilsner, pilsener alebo pil, to všetko vychádza z piva, ktoré v Plzni uviedli v roku 1842. Stalo sa prevratným, keďže dovtedy sa používala technika vrchného kvasenia piva, ktorá ale nezaručovala tú najlepšiu chuť. Dokázala to aj udalosť, keď v Plzni v roku 1838 museli vyliať celú dávku piva do rieky.

Všetko to zmenil sládok Jozef Groll. To on prišiel na nápad využiť bavorský druh varenia piva v kombinácii s postupným trojitým pridávaním chmeľu. Receptúra, ktorá Českej republike priniesla svetovú slávu. A najlepšie na tom je, že sa dodnes nezmenila. Na návšteve pivovaru ochutnáte presne také pivo, ako ho uvaril samotný Groll v roku 1842. Zapísal sa do dejín, keďže dnešná svetová produkcia pozostáva z 2/3 z druhu pilsner. Z jeho nápadu tak vychádzajú známe značky ako Stella Artois, Amstel a Heineken.

Z plodov jeho práce dnes žije pivný priemysel. V Českej republike je každé druhé pivo odtiaľto, keďže tu varia okrem Pilsner Urquell aj Gambrinus (tiež pôvodné plzeňské), Kozel a Radegast. Na prehliadke si ďalej pozriete výrobné haly. V jednej sa oboznámite so surovinami a potom zamierite do miestnosti, kde sa deje celá tá mágia. Obrovské kade obsahujú všetko pivo, čo sa v daný deň varí. V jedných je sladina a v ďalších sa pridáva chmeľ a varí omladina. Tá potom putuje do obrovských nerezových tankov, kde 12 dní kvasí, vzniká mladé pivo a to následne 30 dní dozrieva, aby ste dostali svetoznámy Pilsner Urquell.

Ďalej si pozriete plniacu linku, kadiaľ prejde až 1,8 milióna litrov piva denne. No tešte sa hlavne na prehliadku pivníc. Len pivovar ich má vyše 9 km. V minulosti boli plné sudov, ale dnes je ich už len zopár. Ich význam je však o to väčší. Práve tu totiž dozrieva kontrolné pivo, s ktorým porovnávajú to z nerezových tankov, aby moderné postupy nezničili tradičnú kvalitu. A tieto sudy slúžia ešte jednému účelu. Tomu, ktorému sa najviac tešia návštevníci. V pivniciach totiž prebieha ochutnávka piva. Nie však toho z tankov, ale toho z drevených sudov. Nepasterizované, nefiltrované, jednoducho také, aké má byť.

 

Na ďalšie spoznávanie Plzne sa môžete tešiť už o niekoľko dní.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa