Plzeň darovala svetu jedinečný dar – Poďte s nami po stopách svetlého ležiaku 2. časť

2016-05-07 00:00:01 |   |    | 

Dnes budeme pokračovať v spoznávaní Plzne. Pivo sme si už pozreli, ale mesto má stále čo ponúknuť. Zabavia sa naozaj všetci, takže výlet sem určite neoľutujete.



 

Prečítajte si prvú časť článku o to najlepšom z Plzne - o pive.

 

Do podzemia

 

 

Na návšteve Plzne si okrem piva užijete aj zaujímavé pamiatky. Odporúčame zájsť do Pivovarníckeho múzea a Plzeňského historického podzemia. Nachádzajú sa v jednej budove, kde sídli aj veľmi známa a kvalitná krčma s údajne tým najlepším pivom v meste (vyskúšajte napríklad mlíko). Na prehliadke v múzeu si pozriete históriu výroby piva a v podzemí zase to, čo všetko sa našlo pod mestom. A že je toho veľa. Pod mestom sa totiž nachádzajú podobné pivnice ako pod pivovarom. Všetky sú prepojené a tvoria sieť s vyše 21 km chodieb. Domáci ich ručne hĺbili, aby mali kde ukladať jedlo, pivo a samozrejme ľad na chladenie. Ďalej slúžili ako prístup do spomínaných studní.

 

To naj

 

Mesto má veľa zaujímavých zákutí a prechádzka ním je veľmi príjemná. Zastaviť sa môžete v múzeách, kaviarňach, alebo v zelených parkoch okolo historického centra. Mesto má aj niekoľko naj: miestny kostol má najvyššiu vežu v ČR (102,26m) a tunajšia synagóga je druhou najväčšou v Európe.

 

Boj so saracénskym diablom

 

Na hlavnom námestí nájdete okrem kostola aj tri netradičné fontány. Reprezentujú tri hlavné znaky mesta. V modernom prevedení je to trochu mätúce, ale naozaj ide o anjela, anglického chrtaťavu. A čo robí ťava v mestskom znaku? Ešte za čias bojov s Husitmi sa museli mešťania stretnúť s ohavným a neznámym zvieraťom. Husiti si so sebou do boja totiž vzali ťavu, aby stredoeurópskych kresťanov vystrašili, a tak aj porazili. Tento úskok však nefungoval, spomínaná ťava boja zajatá a poputovala k panovníkovi ako dar. Ten na oplátku mešťanom ponúkol možnosť dať si toto zviera, domáci ho nazývali saracénsky diabol, do mestského znaku.

 

Pán architekt

 

Ak vás zaujíma dizajn a architektúra, neobíďte Loosove interiéry. Svetoznámy architekt Adolf Loos, ktorý sa preslávil svojimi funkcionalistickými dielami, prežil niekoľko rokov aj v Plzni. Tu v rôznych obdobiach navrhol až 13 bytov pre bohatých obyvateľov mesta. Hlavným znakom jeho tvorby bolo miešanie štýlov, materiálov, drevo, zrkadlá, krby a mramor. Vždy pracoval veľmi precízne a zaujímal sa o konkrétne potreby domácich. Unikátom je to, že len v Plzni sa tieto interiéry dajú pozrieť. Spolu sú sprístupnené 4 byty, kde si dopodrobna preskúmate jeho zmysel pre detail.

 

Pre deti

 

To čo najviac poteší deti, je Bábkové divadlo na Hlavnom námestí. Na troch poschodiach objavíte históriu, ale aj aktuálnu bábkovú scénu. Od potulných hercov, až po profesionálov, bábkari boli vždy dôležitou súčasťou kultúrneho života a to už od dávnych čias. Každý z nás isto pozná minimálne Spejbla a Hurvínka a pamätá si ich príbehy. Tieto aj iné bábky si návštevníci pozrú a na záver si sami vyskúšajú, aké to vdýchnuť život neživej postavičke.

 

Pre malých aj veľkých

 

Kúsok od centra objavíte niečo, čo vás donúti vrátiť sa späť do detských čias. Techmánia. Vedecko-náučné centrum pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o to, ako funguje náš svet. Pozriete si záhady fyziky, mechaniky, optiky, samozrejme si väčšinu vyskúšate aj na vlastnej koži. Pozriete sa ako fungujú vodné prúdy, skúsite, či by ste si zarobili prácou na stavbe a objavíte to, čo budeme jesť v ďalekej budúcnosti. Vedľa centra je ešte aj planetárium určené tým, ktorí chcú preskúmať taje vesmíru. Pre deti je pripravený program na tabletoch, nechýbajú premietania filmov a dokumentov a ako inak aj premietanie hviezdnej oblohy.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa