V Čechách povolili fotenie: Týchto 10 hradov a zámkov vyzerá na obrázkoch najlepšie

2016-07-21 00:00:01 |   |    | 

Pre všetkých milovníkov fotografovania máme výbornú správu! V pamiatkových objektoch spravovaných Národným pamiatkovým ústavom tento rok zrušili zákaz fotografovania. Poďte sa pozrieť, ktoré hrady a zámky sú podľa internetového hlasovania najfotogenickejšie.



 

1. ČERVENÁ LHOTA

Návštevníci facebookovej stránky Kudy z nudy zvolili za najfotogenickejší hrad v Čechách zámok Červená Lhota na juhovýchode krajiny (asi 50 km od Českých Budějovic). Ostrieľaní výletníci odporúčajú doplniť prehliadku renesančného zámku plavbou na lodičke po rybníku. Na Červenú Lhotu je najkrajší pohľad samozrejme cez vodu - okolo Zámockého rybníka vedie žltá značka a pekných miest na fotografovanie na nej nájdete desiatky.

 

2. HLUBOKÁ

Ešte bližšie k Českým Budějoviciam (len asi 15 km) sa nachádza jeden z najznámejších českých zámkov Hluboká. Vybudovali ho koncom 15. storočia, neskôr prešiel barokovu prestavbou a v 19. storočí získal podobu, ktorú dnes obdivuje množstvo turistov. Tí si zámok fotografujú najmä z nádherného anglického parku.

 

3. KARLŠTEJN

Slávny stredoveký hrad Karlštejn z polovice 14. storočia sa ocitol v rebríčku na treťom mieste. Vybudovali ho asi 30 kilometrov od Prahy ako reprezentačné sídlo cisára Karla IV., neskôr tu boli uložené kráľovské poklady – zbierky svätých relikvií a korunovačné klenoty. Skvostom je však aj samotná stavba – jej nádheru najlepšie zachytíte z lúky juhovýchodne od hradu, zovretej medzi kopcami Haknová a Plešivec.

 

4. HRÁDEK U NECHANIC

„Mladý elegán s majestátom starca“ patrí k najkrajším zámkom Čiech. Postavili ho v polovici 19. storočia neďaleko Hradca Králové v štýle anglickej neogotiky, interiéry však zdobia neorenesančné prvky. Hrádek u Nechanic patrí k najromantickejším miestam v krajine, aj preto sa tu nakrúcalo viacero filmov, seriálov a rozprávok. Napríklad obľúbený príbeh Princ a Večernica.

 

5. FRÝDLANT

Dominantou mestečka Frýdlant v severných Čechách je hradný komplex na mohutnej čadičovej skale nad riekou Smědá v Jizerských horách. Tvorí ho renesančný zámok a stredoveký hrad, ktorého vznik spadá asi do prvej polovice 13. storočia. Mohutná veža zvaná Indica tu však podľa povesti stála už v roku 1014. Komplex bol turistom sprístupnený už v roku 1801, čím sa stal vôbec prvým hradným múzeom v strednej Európe.

 

6. JINDŘICHŮV HRADEC

Sídlo v Jindřichovom Hradci vo východnej časti južných Čiech bolo založené v 13. storočí na základoch starého slovanského hradiska. Pôvodne gotický hrad bol v 16. storočí prestavaný na renesančný zámok, ktorý môžete obdivovať dodnes. Podľa skúsených fotografov „ulovíte“ najlepší záber z konca ulice Zárybničí pri moste, ktorý oddeľuje rybník Malý Vajgar od Velkého Vajgaru. Keď nebude fúkať vietor, architektúra sa bude pekne zrkadliť na hladine.

 

7. BEČOV NAD TEPLOU

V mestečku Bečov nad Teplou neďaleko Karlových Varov býva viac turistov ako domácich obyvateľov. Tých tu žije menej ako tisícka, no môžu sa pochváliť skutočne krásnym domovom. Historické jadro ich mesta je pamiatkovou zónou a na vysokej skale sa týči majestátny hrad z polovice 18. storočia. V ňom nájdete aj unikátnu pamiatku európskeho významu – relikviár sv. Maura, ktorý sa vekom a hodnou blíži českým korunovačným klenotom.

 

8. KAČINA

Zámok Kačina neďaleko Kutnej Hory patrí medzi najvýznamnejšie stavby empírovej architektúry v Čechách. Vybudovali ho v rokoch 1806 až 1824 na jedinej vyvýšenine v širokom okolí, zvanej Kačina. Dnes je vyhľadávaný nielen vďaka architektúre, ale aj Chotkovskej knižnici v ľavom krídle zámku, kde sa pôvodne nachádzalo až 40 tisíc zväzkov náučnej i krásnej literatúry zo 16. až 19. storočia. Zámok Kačina je zakomponovaný do rozsiahleho parku z konca 18. storočia, vďaka čomu si tu manželský sľub vymieňa mnoho zamilovaných dvojíc.

 

9. KONOPIŠTĚ

Svadobné obrady sa konajú aj na zámku v Konopišti, asi 40 kilometrov juhovýchodne od Prahy. Vybudovali ho v 13. storočí ako gotický hrad, o 500 rokov neskôr ho prestavali na zámok v barokovom slohu. Konopiště je známe najmä ako posledné a hlavné sídlo rakúskeho arcivojvodu Františka Ferdinanda d´Este, dediča trónu Rakúsko-Uhorska. Atentát naňho bol zámienkou k spusteniu prvej svetovej vojny.

 

10. KROMĚŘÍŽ

Kroměříž vyhlásili v roku 1997 za najkrajšie historické mesto Českej republiky a o rok neskôr zapísali tunajší Arcibiskupský zámok spolu s Kvetnou a Podzámockou záhradou na listinu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dominantou moravského mesta je práve zámok, ktorý bol sídlom olomouckých biskupov. Jeho súčasná podoba pochádza z druhej polovice 17. storočia a snemová sála patrí k najkrajším rokokových interiérom v Českej republike. Nakrúcal sa tu aj slávny film Amadeus v réžii Miloša Formana.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: thinkstock, wikimedia,
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa