Načerpajte nové sily: Toto je 5 najkrajších kúpeľných miest v Čechách

2017-11-12 00:00:00 |   |    | 

Krajiny strednej Európy sú známe svojou dlhoročnou kúpeľníckou tradíciou. I po rokoch sa tu podarilo zachovať viacero termálnych alebo liečivých prameňov, ktoré ešte stále pomáhajú ľuďom s ich zdravotnými ťažkosťami. Tieto mestečká si navyše pestujú jedinečnú atmosféru, ktorá je jedným z dôležitých bodov liečby. Viacerými nádhernými kúpeľnými lokalitami sa môže pochváliť aj Česká republika, ktorá usilovne pracuje na udržaní tohto odvetvia.



 

 

Karlove Vary

Naši susedia sa môžu prezentovať kúpeľmi s najväčšou koncentráciou liečivých prameňov na svete. Tento svetový unikát patrí legendárnym Karlovým Varom. V 14. storočí v ich okolí podnikol kráľ Karol IV. viacero výprav a pri jednej z nich členovia jeho družiny objavili vzácny termálny prameň. Unavený a zranený panovník sa v ňom okúpal a zázračne si vyliečil svoje problémy s nohou. Takáto náhoda viedla k založeniu tunajších kúpeľov, okolo ktorých nechal Karol IV. postupne vystavať jedno z najcennejších historických miest v Čechách. Už v minulosti patrili Karlove Vary k obľúbeným dovolenkovým destináciám mnohých prominentných hostí. V súčasnosti ich najviac stretnete počas slávneho filmového festivalu, no výnimkou nie sú ani ich časté návštevy mimo veľké podujatia. Kúpele vyhľadávajú pacienti s tráviacimi ťažkosťami, neurologickými chorobami, onkologickí pacienti, cukrovkári alebo ľudia s problémami s obezitou či bolesťami pohybového aparátu.

 

Františkovy Lázně

Prvá písomná zmienka o liečivých účinkoch miestnych prameňov pochádza už z roku 1502. Napriek tomu však ľudia čakali ďalších takmer 300 rokov, kým tam vybudovali prvú malú kúpeľnú obec. Autorom tejto myšlienky bol cisár František I., podľa ktorého dostali kúpele svoje pomenovanie. Pre svojich pacientov ponúkajú až 22 liečivých prameňov, ktoré pomáhajú pri problémoch so srdcom a cievami, ťažkostiach pohybového aparátu a liečbe ženských chorôb. Vzácna voda sa využíva prostredníctvom kúpeľov, zábalov, inhalácie a pitnej kúry. Z historického hľadiska patrí medzi najvzácnejšie časti chránené kúpeľné centrum s budovami z prelomu 19. a 20. storočia. Práve vďaka nim sa podarilo Františkovým Lázňam uchovať nostalgickú atmosféru ich najúspešnejšej éry. Rozlohou menšie mesto ponúka aj množstvo pohybových aktivít ako nordic walking, minigolf, bicyklovanie, golf, tenis alebo kúpanie vo vodnom svete.

 

Luhačovice

Prvé väčšie osídlenie oblasti v okolí Luhačovíc pochádza z 13. storočia, no už dávno predtým sa vedelo o vzácnych prameňoch s pozitívnymi účinkami na zdravie. Ku koncu 18. storočia tam prišiel viedenský profesor Haslinger, ktorý definitívne potvrdil informácie o liečivých zložkách tunajších prameňov. V súčasnosti ich vyviera až 16 a priamo na promenáde môžete ochutnať viac alebo menej sírnatú verziu liečivej vody, ktorú využívajú pri problémoch s dýchacími cestami, ťažkostiach s trávením, cukrovke a pri bolestiach pohybového aparátu. Kúpele Luhačovice majú výborné úspechy aj v oblasti detského kúpeľníctva. Z turistického hľadiska je vzácna promenáda s viacerými stavbami významného architekta Dušana Jurkoviča. Najzachovalejšou budovou je Jurkovičov dom, kde môžete obdivovať viacero pôvodných prvkov jeho architektúry.

 

Mariánske Lázně

V roku 1528 objavili uprostred močarísk prvé pramene. Kráľ Ferdinand I. sa ich rozhodol hneď preskúmať a našiel v nich vzácne liečivé zložky. No až na začiatku 19. storočia tam postavili prvú budovu, ktorá slúžila ako oficiálne kúpele. Mesto začalo prosperovať i vďaka štedrej podpore zo strany duchovných hodnostárov. Tí sa podieľali na zveľaďovaní záhradných priestorov, ale zároveň pomáhali aj pri výstavbe nových budov, ktoré slúžili ako hotely pre hostí. Po vytvorení železničného spojenia s okolitými mestami zažili Mariánske Lázně najväčší rozmach a vďaka tomu u seba privítali najvýznamnejšieho hosťa - anglického kráľa Edwarda VII., ktorého potom nasledovalo viacero významných osobností tejto éry. I v súčasnosti sa v tomto meste podarilo zachovať väčšinu budov, ktoré patria medzi najcennejšie historické pamiatky v Čechách. V Mariánskych Lázňach liečia choroby dýchacieho ústrojenstva, problémy s pohybovým aparátom, gynekologické ťažkosti a komplikácie s obličkami.

 

Teplice

Podľa legendy môže za objavenie kúpeľov s najdlhšou tradíciou v Čechách malé prasiatko. To malo zranenú nohu, no podarilo sa mu ju vyliečiť váľaním sa v bahne jedného z prameňov. Keď to pastier prezradil svojmu pánovi, rozhodli sa prebádať celú oblasť. Na tomto základe tam založila česká kráľovná Judita kláštor, ktorého súčasťou bola i vychýrená nemocnica. Mnísi využívali pri ošetrovaní pacientov práve vodu z termálneho prameňa a týmto spôsobom odštartovali kúpeľnícku históriu Teplíc. Charizmatické mesto, ktoré prezývajú „český Paríž“ ponúka liečbu cukrovky, trávenia, pooperačných stavov, reumy a artrózy, obezity a problémy pohybového aparátu.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa