OBRAZOM Do Českého Švajčiarska láka turistov farebná jesenná príroda a zimné ľadopády

2017-10-28 00:00:01 |   |    | 

Najmladší zo štyroch českých národných parkov je České Švajčiarsko. S rozlohou 79 kilometrov štvorcových leží v Dečínskom okrese Ústeckého kraja a susedí s nemeckým národným parkom Saské Švajčiarsko.



 

"České Švajčiarsko je oblasť pieskovcových skál zaujímavá skalnými mestami a vyhliadkami, hlbokými roklinami, stenami, vežami či bludiskom. Je to čisto turistický región zameraný na prírodu s hustou sieťou turistických a cyklistických chodníkov. Najkrajšie obdobie pre rýdzu turistiku je jeseň s pestrofarebnou prírodou listnatých lesov. Top zimným turistickým cieľom sú ľadopády v oblasti Krásnej Lípy a Brtníkov, kde sa v skalách tvoria ľadové opony. Sú tam turistické okruhy, kde možno obdivovať 3-4 metre vysoké ľadopády, ale je zakázané na ne liezť," uviedla pre TASR manažérka marketingu národného parku Dana Štefáčková.

Podľa nej oba susedné národné parky úzko spolupracujú v marketingových aktivitách. Zároveň spoločne tvoria unikátnu pieskovcovú oblasť Českosaské Švajčiarsko, ktorá rozlohou a malým osídlením nemá v Európe obdobu.

České Švajčiarsko je národným parkom 17 rokov, no už v roku 1972 bola vyhlásená chránená krajinná oblasť Labské pieskovce.

Sídlo správy národného parku je v Krásnej Lípe. V Dome Českého Švajčiarska je informačné a vzdelávacie stredisko aj interaktívna prírodná expozícia Život tajomstvo inšpirácia. Hlavná činnosť správy je ochrana unikátnej geomorfológie skalnej oblasti s rozmanitosťou rastlín a živočíchov v 97-percentnej zalesnenej ploche.

Typické pre túto oblasť sú skalné kopce, hlboké kaňony, pieskovcové veže a stolové hory. Najvyššia z hôr je Dečínsky snežník (723 metrov nad morom), kaňon Labe v Hřensku (115 m) predstavuje najnižšie miesto v ČR. Výhľad do neho zo 130 metrov vysokej terasy Belveder je až na stolové hory a skalné chrbty v Nemecku, zároveň je kandidátom na zápis do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Kaňon predstavuje niekde až 300 metrov hlboký zárez do pieskovca Dečínskej vrchoviny s obsahom viacerých druhov organizmov, ktoré boli považované za vyhynuté.

Súčasťou parku je najväčší skalný most v strednej Európe - Pravčická brána, ktorá je turistickou atrakciou a symbolom Českého Švajčiarska. Oblúk tejto národnej prírodnej pamiatky má výšku 16 a šírku 27 metrov. Vraj je novodobým pútnickým miestom turistov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa