Česká republika má 100 rokov: Oslavy v Plzenskom kraji patria k najväčším

2018-05-06 12:00:00 |   |    | 

V tomto roku oslavuje Česká republika sto rokov svojho založenia. K oslave sa pripája tiež Plzenský kraj, ktorý pre tento rok pripravil pestrý program tematických podujatí. Jedným z hlavných pilierov programu bude zážitková výstava 100py: Sto rokov očami piatich generácií či open-air uvedenie Predanej nevesty priamo na centrálnom námestí Republiky. Vyvrcholením potom budú trojdenné Plzenské oslavy vzniku republiky koncom októbra. Program dopĺňa tiež tematický kultúrny program v Loosových interiéroch či prvorepublikové komentované prehliadky historického centra Plzne.



 

Tematicky zameraný program odštartoval už v marci Festival svetla BLIK BLIK a ďalšie pokračujú v priebehu celého roka. V polovici mája sa v kreatívnom priestore DEPO2015 otvorí veľká zážitková výstava s názvom 100PY a podtitulom Sto rokov republiky očami piatich generácií približujúca, ako malé i veľké dejiny prešli Plzňou.

 

Výstava 100py: Sto rokov republiky očami piatich generácií

Ide vlastne o tri výstavy v jednej. Samostatná sekcia približuje na historických faktoch prostredníctvom fotografií, textov a archívnych videozáznamov kľúčové udalosti posledných sto rokov Československa a ich projekciu do udalostí v Plzni. Druhá časť výstavy, zážitková, dodáva historickým udalostiam osobný rozmer – na pôdoryse piatich generácií fiktívnej rodiny Nemcových môže návštevník sledovať v zážitkových expozíciách osudy a dilemy, ktoré tvorily „malé dejiny“ konkrétnych ľudí. Tretia časť je situovaná na nádvorí DEPO2015 a ukáže sochy a ďalšie artefakty, ktoré krášlili alebo naopak hyzdili ulice a námestia, ako napríklad plastika Návrat astronauta či busta Lenina. Výstavu bude možné navštíviť až do konca októbra.

 

Predaná nevesta open air

Najznámejšia česká opera sa síce zrodila takmer päťdesiat rokov pred vznikom samostatného Československa, avšak pri budovaní českého národného povedomia hrala významnú úlohu. Milovníci klasickej opery, pestrofarebných krojov, tancov a ľudových veselíc, by si nemali nechať ujsť klasické naštudovanie Smetanovej Predanej nevesty pod šírym nebom v kulisách historického centra. Jedinečný zážitok ich čaká v piatok 7. septembra priamo na centrálnom námestí Republiky. Vstup na predstavenie je zadarmo.

 

Plzenské oslavy vzniku republiky

Sté výročie vzniku samostatného Československa sa bude na konci októbra oslavovať v celej Českej republike. Málokde na vás však čaká taký pestrý program ako v Plzni, kde tradičné oslavy vzniku republiky patria k hlavným udalostiam jesene. Tohtoročné jubilejné slávnosti zaplnia celý víkend. Tešiť sa môžete na celý rad podujatí. Nebudú chýbať tematické prvorepublikové prehliadky mesta, komentované prehliadky bežne neprístupných miest, sprievod svetiel s lampiónmi vo farbách trikolóry či veľkolepý ohňostroj. Väčšina z turisticky atraktívnych miest bude návštevníkom sprístupnená úplne zadarmo alebo za symbolických 28 korún. V historických priestoroch plzenskej radnice bude navyše vystavený originál rukopisu piesne Kde domov můj Josefa Kajetána Tyla, ktorý je uložený v mestskom archíve.

 

Loosove interiéry

Jedným z miest, ktoré by návštevníci Plzne nemali nielen tento rok minúť, sú bytové interiéry od svetoznámeho architekta Adolfa Loosa. Vznikli práve v období rozkvetu prvej republiky. Slávny architekt je známy predovšetkým vo Viedni, okrem iného navrhol tiež dom Tristana Tsary v Paríži či Müllerovu vilu v Prahe. V Plzni sa dochovalo osem jeho realizácií, z ktorých tri je možné navštíviť na pravidelných prehliadkových trasách. Pri komentovaných prehliadkach návštevníci môžu nielen obdivovať nadčasový dizajn, ale zároveň sa môžu započúvať do pohnutých osudov pôvodných obyvateľov jednotlivých bytov, z ktorých väčšina pochádza z radov miestnych židovských podnikateľov.

 

Zbiroh a Alfons Mucha

Ďalšia známa prvorepubliková osobnosť pôsobiaca v Plzenskom kraji bol Alfons Mucha, maliar a ilustrátor vtedajšej doby. Pôsobil na zámku Zbiroh, ktorý je vďaka svojej polohe ideálnou zástavkou na ceste z Prahy do Plzne. Zámok, kde sa ukrýva aj najhlbšia studňa Európy. Počas prehliadky zámku uvidíte secesný salónik zahŕňajúci tvorbu Alfonsa Muchu a tiež jedinečné priestory monumentálnej Muchovej sály, v ktorej Alfons Mucha namaľoval svoje najznámejšie dielo “Slovanská epopej”.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa