Český zámok Kačina: Emprírový skvost plný kvetov

2018-05-21 12:00:00 |   |    | 

Zámocké komnaty kedysi zdobili bohaté a voňavé kvetinové výzdoby. Na zámku Kačina v blízkosti Kutnej hory by o tom vtedajšie komorné určite vedeli rozprávať. Na Kačine mali totiž divadlo, ale aj záhradníctvo.



 

Jan Rudolf Chotek dal na mieste nazývanom "V Kačinách" postaviť zámok, ktorý dnes patrí k významným stavbám architektúry empíru v Čechách. Zámok Kačina nebol len obyčajné šľachtické sídlo. Patrilo k nemu aj divadlo či neskôr skutočné záhradníctvo.

Na Kačine pulzoval čulý život. Ako v komnatách šľachtického sídla, tak aj mimo nich. Park, do ktorého je zámok „zasadený“, má históriu staršiu ako stavba samotná. Výnimočnosť mu dodáva, že na jeho projektovaní sa podieľal dokonca riaditeľ cisárskej záhrady v Schőnbrunne. Pôvodne anglický park budovaním ostrovčekov na jazierkach či rôznymi zákutiami získaval časom na romantickej nálade. Čo ale určite obyvateľov zámku tešilo ešte viac, boli vždy čerstvé kvety vo vázach a čerstvé ovocie na stoloch. Na Kačine totiž budujú na prelome 18. a 19. storočia záhradníctvo a neskôr aj oranžériu.

Keď zavítate na Kačinu dnes, tradičnú prechádzku zámockým parkom oživí napríklad záhradka s bylinkami či nedávno vybudovaný náučný chodník. Ak ste milovníkom prírody, určite si prídete na svoje. Kačina je už od päťdesiatych rokov minulého storočia spätá s poľnohospodárstvom. Sídli tu Múzeum českého vidieka ako pobočka Národného poľnohospodárskeho múzea. Žeby by tí Chotkovci neboli šľachtici, ale sedliaci? Takýmto počastovaním by sme tento významný český rod asi urazili, pravdou však je, že k prírode a poľnohospodárstvu mali blízko a dokazuje to aj ich pôsobenie na zámku.

Ak by ste zatúžili pri návšteve Kačiny a toľkom opojení prírodou po „snídaní v trávě“, žiaden problém. Zájdite si do blízkej kaviarne, kde vám ochotne zapožičajú piknikový kôš. A hoci to možno nebudú práve raňajky, ale napríklad olovrant, na originálnej atmosfére čas neuberie. Veď kedy najbližšie môžete stráviť čas v anglickom parku? Dostať sa do toho na Kačine bude asi jednoduchšie, ako do toho v Buckinghamskom paláci.

A v prípade, ak by ste po občerstvení na vzduchu chceli spoznať ďalšie taje poľnohospodárstva, navigácii zadajte Múzeum poľnohospodárskej techniky. Zavedie vás do Čáslavi.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa