Tip na netradičný výlet: Česká obec Dobrošov je rajom pre chlapcov a chlapov

2018-06-15 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko východočeského mesta Náchod v obci Dobrošov si môžete vychutnať krásu romantického výhľadu z výšin, ale tiež pocítiť, čo znamená ukrývať sa v podzemí. Na svoje si prídu najmä chlapci a chlapi.



 

Obec Dobrošov nájdete v Královeohradeckom kraji. Vo výške 624 m. n. m sa tu nachádza rozhľadňa, ktorej vďaka vtedajšiemu Klubu českých turistov patrí prívlastok prvá v Čechách. Lokalitu si návštevníci rýchlo obľúbili a začiatkom 20. storočia vstupuje „do hry" slovenský architekt Dušan Jurkovič, s ktorým sa rokuje o architektonickom projekte.

Projekt prestavby bol dokončený v roku 1912 a učaroval aj českému spisovateľovi Aloisovi Jiráskovi. A to až natoľko, že po skončení I. svetovej vojny požiadal o spojenie tohto miesta so svojím menom. Krátko po vojne bola na projekt prestavby vyhlásená verejná zbierka. Jej úspešnosť dokazuje fakt, že sa v roku 1923 po približne dvojročnej práci mohla chata slávnostne otvoriť. Prácu Dušana Jurkoviča doplnila krátko pred II. svetovou vojnou druhá dostavba, to už bola úloha pre českého architekta Adolfa Erbena.

Chlapci a chlapi, hrávali ste sa v detstve na vojakov? Tak PÓZOR! PÓHOV! - výprava s názvom „Vojenská pevnosť Dobrošov“ sa môže začať. Z výšky rozhľadne totiž v Dobrošove môžete zostúpiť až do podzemia. Takzvaná delostrelecká tvrz Dobrošov sa začala budovať v roku 1937 a patrila k významným opevneniam na historickej hranici Československa.

Aktuálne tu nájdete múzeum vojenskej histórie. Prejsť sa môžete podzemnými kasárenskými priestormi či muničnými skladmi a sprevádzať vás budú autentické odkazy vtedajšej doby, vrátane fragmentov projektilov. Prehliadku spestria informačné panely približujúce vojnovú históriu.

Originálnu a v Európe najväčšiu kolekciu miniatúr a figúrok stvárňujúcich československú armádu v historickej etape pred II. svetovou vojnou vám asi do rúk nedajú, minimálne ju ale môžete poriadne poobdivovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa