Pokojnejšia tvár Prahy: Uniknite ruchu veľkomesta do ticha kvetov a antiky

2018-07-17 12:00:01 |   |    | 

Ten, kto zavíta do Stovežatej, si určite nenechá ujsť Karlov most, Staromestské či Václavské námestie. Samozrejme, že zmienené miesta sa nedajú obísť, ale pokiaľ už budete mať dosť predierania sa medzi turistami a podarí sa vám odfotografovať všetky tieto stálice, môžete zavítať niekam, kde je pokojnejšie, ale kde váš fotoaparát zaručene nebude odpočívať.



 

Pokiaľ radi obdivujete krásu rôznych druhov kvetov a rastlín, prechádzka po nádhernej Botanickej záhrade bude pre vás nezabudnuteľným zážitkom. Pražská botanická záhrada ponúka návštevníkom niekoľko floristických zákutí. Nájsť tu môžete rastlinstvo severoamerických prérií a polopúští,  Stredomoria  či exotickú japonskú záhradu plnú bonsajov.

Okrem týchto vonkajších expozícií je súčasťou záhrady originálne riešený skleník Fata Morgana, ktorý na rozlohe približne 2000 metrov predstavuje vegetáciu subtrópov a trópov, v druhej časti dažďového pralesa a v poslednej, tretej, chladných hôr. Prirodzenosť prostredí  dotvára rôzna teplota a vlhkosť týchto častí.  Jednoducho chvíľu máte pocit, že ste niekde v Južnej Afrike, chvíľu zasa niekde v drsných Andách.

Ďalšou zaujímavosťou tejto záhrady je vinič. Chodníčkom od kaplnky sv. Kláry sa dostanete do nádhernej a rozľahlej vinice, kde spoznáte, akú mal váš obľúbený rízling či cabernet sauvignon podobu predtým, ako si ho doprajete v tekutej podobe. A možno vás informačné tabuľky inšpirujú a pri dobrej večeri ochutnáte nejakú novú odrodu.

Pokiaľ budete pokračovať prechádzkou i ďalej, ocitnete sa v blízkosti malebného červeno-bieleho zámočku, na ktorý je výhľad už i pri spomínanej kaplnke sv. Kláry. Tento zámok alebo presnejšie vila nesie názov mestskej časti Troja a pripomínať má typ prímestskej rímskej vily, ktoré na svojich talianskych cestách videl mladý hrabě Ján Vojtěch zo Štenberka.

Pokiaľ sú vám blízke antické výjavy v podobe freskovitých a iných malieb, tak do hodinkovej prehliadky s radosťou zainvestujete. Celý zámok je obklopený geometricky upravenou francúzskou záhradou a viničnými sadmi.

Praha je nádherné mesto, ale príjemné zákutia sa dajú nájsť i mimo priameho centra. Možno si pri jej návšteve spomeniete i na prečítané riadky a zavítate nielen na „Staromák", ale i do Tróje.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa