Nádherný Český Krumlov a okolie: Jedeň deň vám nepostačí

2018-06-22 12:00:00 |   |    | 

Navštívte jeden z najkrajších zámkov Českej republiky, vyberte sa po stopách benediktínskeho rádu cisterciánov a zavítajte aj do dedinky, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO. To všetko ponúka preslávený Český Krumlov a jeho okolie.



 

Tajomný kláštorný život

Kláštorných rádov pôsobilo u nás i v Čechách niekoľko. Jedným z nich boli aj benediktíni a ich tzv. biely rád cisterciánov. Tí svoje kláštory vybudovali aj na Zlatej Korune a vo Vyššom Brode. Na Zlatej Korune si môžete prezrieť kláštornú knižnicu či konvent.

Vyšší Brod je rozsiahlejším kláštorným komplexom a v rámci prehliadky ako návštevníci nahliadnete do priestorov, ktoré mnísi využívali jednak na tie duchovné, oficiálne účely, ale i do tých, ktoré boli ich súkromnými. Nechýba kláštorná knižnica s obrovským knižným bohatstvom alebo jedáleň s expozíciou dobovej jedálenskej súpravy, mimochodom značne odlišnej od tej, ktorú možno vidieť na šľachtických sídlach.

Okrem toho, že sa vám takýmto spôsobom poodhalí kúsok z toho bežného rehoľného života, dozviete sa aj zaujímavú legendu viažucu sa k Vyššiemu Brodu a vzniku jeho názvu. Tá hovorí o Petrovi Vokovi a jeho prísľube, že na danom mieste vybuduje kláštor, ale i tom, za akých okolností tento sľub musel dať a prečo práve názov Vyšší Brod. Viac už ani písmeno, aby sme prípadných zvedavcov navnadili na jeho návštevu.

 

Vidiecka romantika

Pre tých, ktorých kláštorné múry nelákajú, je tu iná ponuka. Neďaleko spomínanej Zlatej Koruny leží malebná dedinka Holašovice. Ak túžite zažiť atmosféru ako tradičnej českej rozprávky, tak je toto miesto tým pravým. Dotvára ju aj obecný rybník, ale hlavne vidiecka architektúra, ktorá si svojou jedinečnosťou zaslúžila i miesto v zozname kultúrnych pamiatok UNESCO. To miesto je ideálnym na prechádzky počas teplých letných večerov.

 

Kto bola Perchta z Rožmberka?  

Ak si nedokážete žiaden zámok predstaviť bez bielej panej, tak v takom prípade sa s jednou môžete zoznámiť na zámku Rožmberk.  Jej ctené meno je Perchta z Rožmberka a nájdete ju nielen na Rožmberku, ale na ktoromkoľvek rožmberskom panstve, ktoré podľa legiend obýva.

Spoločným znakom rožmberských sídelných panstiev je nielen Perchta, ale i ruža. Presnejšie ruža v erbe a jej farebné variácie. Tento kvet bol rodovým znakom rodu Vítkovcov a ich vetiev. To, či je týchto erbov päť či šesť a prečo je tá šiesta ruža čierna, alebo s akými rukavicami sa Perchta zjavuje a čo znamenajú, tak to sa môžete dozvedieť napríklad aj na spomínanom Rožmberku.

 

Turistická lahôdka

Medzi klenoty českých pamiatok nepochybne patrí štátny zámok a hrad Český Krumlov. Aj toto miesto si mimoriadne obľúbili zahraniční a dokonca nielen európski turisti. Tento zámocký komplex je skutočne monumentálny a aj z toho dôvodu sú prehliadkové trasy rozdelené podľa záujmu návštevníkov do niekoľkých prehliadkových okruhov. Z architektonického pohľadu je zrejmé, že sa na výstavbe komplexu podpísalo viacero stavebných slohov.

Toto miesto však neponúka iba prehliadku zámocko-hradného areálu, ale nachádza sa tu aj viacero múzeí a množstvo malých uličiek s obchodíkmi, ktoré vás určite zlákajú. Suveníry, darčekové predmety a iné drobné maličkosti pre potešenie, ale aj zlato, drahé hodinky  a český porcelán. To všetko tu nájdete na jednom mieste.

Ani múzeum tu nie je len jedno, ale hneď niekoľko. Medzi tie najatraktívnejšie patrí napríklad Múzeum bábok na Radničnej, Múzeum stavebných remesiel na Dlhej a samozrejme Múzeum voskových figurín na Kájovskej. Jednoducho vyhovieť tu možno každému návštevníkovi. No a ako by to bolo, keby takémuto romantickému miestu chýbali kaviarne, vinotéka či reštaurácie, každá so sebe vlastnou špecifickou atmosférou. Záleží len na vkuse.

Český Krumlov si je potrebné jednoducho užiť a k tomu nestačí niekoľko hodín, ba možno ani jeden deň.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Czech Tourism
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa