Advent na českých hradoch: Spojte prehliadku s vianočnými produjatiami

2018-12-15 12:00:00 |   |    | 

České historické objekty v správe Národného pamiatkového ústavu (NPÚ) zvyšujú svoju úspešnú tohtoročnú návštevnosť adventnými a vianočnými podujatiami na hradoch a zámkoch vo svojej správe. Okrem prehliadok a výstav sú to koncerty, divadelné predstavenia, jarmoky, remeselné dielne, zabíjačkové, mikulášske a iné aktivity.



 

"Tento sviatočný program sa každoročne teší väčšej popularite, preto sú aj teraz desiatky podujatí pre deti a dospelých. Vianočné prehliadky historických objektov majú neopakovateľnú atmosféru a umožňujú spoznať ich v inom svetle. Opäť máme aj jedinečné akcie, napríklad v bečovskej zámockej kaplnke sa na Štedrý deň uskutoční prvá polnočná omša od roku 1945," informuje generálna riaditeľka NPÚ v Prahe Naďa Goryczková.

Počas Vianoc možno navštíviť hrady Křivoklát, Šternberk alebo Buchlov, zámky Ploskovice, Lysice, Raduň, Žleby, Lemberk a ďalšie. Živý betlehem budú mať v Telči a na zámku Veltrusy. Na Štedrý deň bude otvorený zámok Český Krumlov, hrad Bouzov či kláštor Kladruby. Brnenská Vila Stiassni chystá netradičnú silvestrovskú módnu prehliadku.

Pri hodnotení tohtoročnej činnosti pripomína Naďa Goryczková prvý projekt NPÚ prezentovaný v zahraničí. Je to úspešný dlhodobý program Po stopách šľachtických rodov. V spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí ČR a zahraničnými pamäťovými inštitúciami sa uskutočnili panelové výstavy a konferencie s témou diplomatických misií českých šľachticov v Belgicku, Taliansku, Rakúsku, Nemecku, Španielsku, Vatikáne a Japonsku.

Šľachta českých krajín v zahraničnej diplomacii je téma, ktorou projekt pokračuje. Jeho zámerom je výskum a prezentácia odkazu šľachtických rodov, ktorých niekdajšie rezidencie NPÚ spravuje. Každoročne sa projekt zameriava buď na konkrétny rod alebo reflektuje špecifické témy. V tomto roku mapuje aktivity českej šľachty v európskych a svetových udalostiach v súvislosti s ich diplomatickými aktivitami.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Czech Tourism
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa