Rožnov pod Radhoštěm – Žijúce múzeum života na Valašsku

2018-12-10 10:00:00 |   |    | 

Vznik samostatnej Československej republiky podnietil snahu viacerých inštitúcií či jednotlivých nadšencov uchovať „národnú pamäť“. V malebnej beskydskej obci Rožnov pod Radhoštěm boli týmito nadšencami bratia Alois a Bohumír Jaroňkoví. V roku 1925 spoločne založili múzeum v prírode, ktorého cieľom bolo predstaviť a odovzdať ďalším generáciám tradičný život na valašskom vidieku. Rožnovské múzeum v prírode je vôbec najstarším a dnes aj najväčším svojho druhu v strednej Európe.



 

Živá tradícia

Drevené mestečko a Valašskú dedinu si môžete prezrieť sami alebo so sprievodcom, v prvom prípade počítajte približne s hodinou, v druhej s dvomi hodinami – je tam toho na pozeranie naozaj veľa. Mlýnská dolina je prístupná len so sprievodcom a zaberie tiež hodinku. A čo vás čaká? Tak len náhodne: kostolíky, meštiansky dom, hostinec, kolkáreň, pálenica, sýpka, stodoly, úle, mostíky, zvoničky, koliby, chalupy a hospodárstva, škola, veterný mlyn, kováčska dielňa, sušiareň ovocia, lisovňa oleja, mlyn, píla... A to zďaleka nie je všetko. Viete napríklad, čo je to "pajta" a na čo slúžila? Vo Valašskom múzeu v prírode sa to dozaista dozviete.

 

Valašské múzeum v prírode

Starostlivo budovaná expozícia od čias prvej republiky predstavuje tradičný život v podhorí Beskýd.

 

Jurkovičova rozhľadňa

Popoludnie v múzeu môžete zakončiť výstupom na neďalekú rozhľadňu. Stavba postavená podľa plánov slávneho slovenského architekta Dušana Jurkoviča pochádza z roku 2012.

 

Tip na výlet

Trochu vzdialenejšou súčasťou rožnovského skanzenu je aj súbor drevených stavieb na Pustevnách. Jedinečné útulne pre turistov projektoval napríklad aj slávny Dušan Jurkovič v duchu ľudovej secesie. Pustevenku, Maměnku a Zvonicu dopĺňa nádherný Libušín, jedna z najcennejších a tiež najkrajších Jurkovičových stavieb, ktorú v marci 2014 poničil požiar. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia.

 

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 60 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke www.kudyznudy.cz.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Libor Sváček, CzechTourism
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa