Múr Johna Lennona patrí k symbolom Prahy, vznikla na ňom nová veľká maľba

2019-03-22 16:00:00 |   |    | 

Slávny Múr Johna Lennona na Velkopřevorskom námestí v Prahe sa v pondelok dočkal novej podoby. Dve desiatky výtvarníkov a umelcov ho znovu pomaľovali a vytvorili na ňom spoločné výtvarné dielo s rozlohou 150 metrov štvorcových. Jedným z motívov je nápis All You Need Is Love v 30 jazykoch, odkazujúci na názov svetoznámej Lennonovej piesne, informuje spravodajský server Novinky.cz.




Výtvarníci sa na mieste zišli na poludnie a za pár hodín bolo nové umelecké dielo na svete. Časť starších výtvorov pritom na ploche zostala. "Dnes spúšťame akciu 30 rokov slobody v Českej republike s tým, že viac ako 20 výtvarníkov tak českých, ako zahraničných vytvára novú tvár Lennonovho múru," uviedol organizátor akcie s názvom Meet Art Pavel Šťastný.

Pri múre sa zišli zástupcovia viacerých odborov a generácií, medziiným výtvarník a divadelník Matěj Forman, kreatívny ekonóm Tomáš Sedláček alebo sochár Kurt Gebauer, ktorý bol najstarším účastníkom akcie. "Lennonov múr, to je história. Tu sa diali veci okolo Beatles, okolo slobody a okolo street artu a je fajn, že táto tradícia pokračuje," uviedol Gebauer.

Zahraniční umelci prišli zo Slovenska, Srbska, z Kanady či Ománu. Ruku k dielu pridal taktiež veľvyslanec Spojených arabských emirátov v Prahe Abdal Muhammad Maajnáh, ktorý kedysi vytvoril vlajku svojej krajiny.

História múru siaha do 60. rokov minulého storočia, keď sa na ňom objavili prvé nápisy. Tie boli adresované Janovi Werichovi, ktorý býval neďaleko na Kampe. Od 70. rokov ho začali nazývať Múr nárekov - vtedy naň ľudia písali najmä milostné básne a odkazy.

Preslávil sa však až po vražde Johna Lennona v roku 1980. Neznámy autor ho využil na namaľovanie symbolického náhrobku tohto lídra skupiny Beatles. Čoskoro celú plochu pokryli grafity, maľby a odkazy inšpirované práve Lennonom. V čase totality sa múr stal symbolom slobody a vzdoru proti komunistickému režimu, ktorý ho nechal niekoľkokrát premaľovať nabielo.

Múr patrí k vyhľadávaným turistickým cieľom českej metropoly, dodávajú Novinky.cz.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa