Nemusíte precestovať celú republiku: Všetky jedinečné české ľudové stavby nájdete v starom ovocnom sade

2019-07-17 12:00:00 |   |    | 

Leto sa nám častokrát spája aj s prázdninami u starých rodičov a sebe vlastnou atmosférou dediny. Tam, kde to vonia nielen čerešňovým koláčom od babky, ale aj drevom či blízkou lúkou za humnami. Zasnívali ste sa pri týchto slovách a vrátili o pár rokov späť? Zavedieme vás na miesto, kde v starom ovocnom sade nájdete nielen dedinskú romantiku, ale aj originálne stavby českej ľudovej architektúry.



 

Nie sú tu honosné komnaty, ani veľkolepé zámocké záhrady, ale útulné domy a domčeky, ktoré majú svoju históriu a predstavujú to najreprezentatívnejšie z ľudovej architektúry v Čechách.

Múzeum ľudových stavieb Kouřim je originálnym skanzenom práve pre svoj nadregionálny charakter. Ponúka možnosť na jednom mieste spoznať rôzne typy ľudových stavieb z obdobia od 17. do 19. storočia v Čechách.

História skanzenu sa začala písať v roku 1972. Založilo ho Regionálne múzeum v Kolíne a už o štyri roky neskôr sa uvažuje, že múzeum v Kouřime bude prezentovať stavebné techniky ľudovej architektúry z celej Českej republiky. Myšlienka sa napokon predsa len o niečo zúžila. Dnes je tento skanzen Múzeom českej dediny, to znamená bez oblasti Moravy a Sliezska. Rozsiahla koncepčná zmena v tomto duchu bola zahájená až v roku 2012.

Pri prechádzke dedinou v severných, východných či stredných Čechách môžete objaviť viacero zaujímavých stavieb. Obísť by ste nemali napríklad vzácnu desaťbokú stodolu z Durdic. Postavená bola ešte v roku 1648 a je tak najstaršou zachovalou pamiatkou svojho druhu v Čechách.  Zo stodoly sa môžete presunúť do celozrubovej kováčskej dielne. Stavba z roku 1774 pochádza zo Starého Bydžova, rovnako v stredočeskom regióne ako Durdice.

Urobíte iba pár krokov a ocitnete sa vo východných Čechách v oblasti Podkrkonoš. Stodola z Durdic mala desať bokov, stodola zo Želejova ich má dvanásť. Toto „stodolové duo“ patrí k najcennejším pamiatkam Čiech v rámci ľudovej architektúry.

Hľadáčiku vášho fotoaparátu by nemal ujsť ani polohrázdený dom zo severných Čiech, z Jílového – Kamenné u Děčína. Stavba zo začiatku 19. storočia vás upúta nielen zvonku, ale aj zvnútra. Na prvý pohľad budete mať možno pocit, že ste niekde na rakúskom či švajčiarskom vidieku. Hrazdená konštrukcia je totiž typická práve pre stavby v západnej Európe.  Rozmanitosť stavieb je tu pestrá, nielen čo sa regiónov týka. Okrem spomínaných stodôl tu môžete navštíviť školskú triedu, rychtu, tradičnú hospodu či sýpku.

Skanzen v Kouřime je zasadený do prostredia ovocného sadu.  Jeho atmosféru menia nielen ročné obdobia, ale, ako hovoria v múzeu, aj príslušné tradície. Tie ožívajú v podobe rôznych podujatí. Vo februári sú to Fašiangy,  potom Veľká noc, leto tu patrí remeslám a rozprávkam. Nezabúda sa ani na dožinky, Svätojánsku noc či októbrové Svatohavelské posvícení. Každé z týchto podujatí má špecifickú atmosféru. Organizátori z múzea dodávajú: „Sú krásne poetické a vďaka programu aj prostrediu tu môžete prežiť skutočne príjemný a pohodový deň.

Dostať sa do stredočeského mestečka Kouřim vám dnes môže pomôcť napríklad GPS navigácia. Bájne slovanské knieža Lech by ale asi len ťažko svojmu bratovi, praotcovi Čechovi zaslal GPS súradnice miesta, kde sa so svojou družinou usídlil. Podľa legendy bol znamením o usídlení mohutný oheň, viditeľný až z hory Říp. Dym, česky kouř, tak dal mestu meno – Kouřim. A to sa neskôr stalo dokonca významným kráľovským mestom.

Meno osídlenca z legendy pripomína aj skalka v neďalekej Starej Kouřimi. Takzvaný Lechov kameň leží približne kilometer od priesečníka 15. poludníka východnej dĺžky a 50. rovnobežky severnej šírky a býva označovaný za astronomický stred Európy. Celú Európu odtiaľ síce neuvidíte, ale panoráma mesta, ktorá sa vám ponúkne ako dlani, je tiež pohľadom, ktorý stojí za to.

Podobne neoľutujete ani návštevu samotného mesta Kouřim. Ako z múzea prezradili, odporúčajú zastaviť sa napríklad v Múzeu Kouřimska, prejsť sa mestskými hradbami alebo si pozrieť chrám sv. Štefana. Možno vám v jeho podzemnej kaplnke sv. Kataríny „zahrajú“ aj anjeli na stredovekých nástrojoch. Tak, ako je to na namaľované na jednom z výjavov v tejto kaplnke.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa