Hrad Rabí – najrozsiahlejšia zrúcanina v Čechách

2020-02-27 12:00:00 |   |    | 

Označíme si bod A, B, C, vytvoríme trojuholník, ktorého ťažisko umiestnime do šumavského mesta Sušice. Nemajte obavy, nepozývame vás na hodinu geometrie. Lákame vás na návštevu najrozsiahlejšej hradnej zrúcaniny v Čechách. Hrad Rabí môže byť jednou z vašich zastávok na ceste po Šumavskom Trojhradí.



 

Hradná zrúcanina Rabí je svojou rozlohou 1 hektár a 8 árov označovaná za najväčšiu v Českej republike. Ak by sme chceli byť ešte presnejší, hovoríme približne o jednej štvrtine rozlohy nášho Spišského hradu, ktorému podobné prvenstvo patrí v rámci strednej Európy.

 

Patrí do gotiky, ale aj histórie bojov husitov

Výstavba hradu prebiehala priebežne od polovice 14. do počiatku 16. storočia. Postupne sa z neho stáva monumentálna stavba gotiky, ktorú dnes reprezentujú najmä kamenosochárske prvky. Nájdete tu typické lomené oblúky, krížové klenby, ale aj prvok neskorogotických delostreleckých opevnení, takzvanú batériovú vežu. Ak by ste „listovali v histórii“ husitských vojen, zmienka o hrade Rabí by v nej určite nechýbala. Rovnako ako tá o Janovi Žižkovi z Trocnova.

 

Môže za slepotu Jana Žižku z Trocnova hruška?

Legenda totiž hovorí, že práve hrad Rabí bol posledným obrazom, ktorý Žižka videl. Nie preto, že by tu skonal, ale preto, že v roku 1421 tu utrpel ťažké zranenie pravého oka. Žižka tak prichádza aj o druhé oko a nadobro slepne. Či už slávneho husitského vojvodcu stojaceho vtedy pod hruškou zasiahol priamo do oka šíp vtedajšieho veliteľa hradu Příbika, alebo v tejto tragédii zohrala oveľa dôležitejšiu úlohu hruška a za všetko môže trieska z nej, v tom sa už legendy líšia. Dnes je výjav jednej z nich zachytený na obraze umiestnenom na hradnej bráne.

 

V podzemní je výzdoba ako v jaskyni

Zaujímavosťou hradu sú podzemné priestory, takzvané „sklepení“ tesané do vápencového podložia. Nadnesene možno povedať, že umelec (dažďová voda) tu dostáva v podobe masívu z vápenca jedinečné „plátno“, na ktorom vytvára originálnu kvapľovú výzdobu. Podzemné priestory tesané do skaly prekvapia zasa pozorného pozorovateľa čiastočne viditeľným stopami po pracovných nástrojoch. Ich pôsobivú veľkosť si uvedomíte i bez značných pozorovateľských schopností.

 

Klapka – kamera 

Na Rabí hovoria aj o takzvanom genius loci, ktorý neunikol ani filmárom. Objaviť ho môžete napríklad v titulkoch rozprávok Jabloňová panna či Radúz a Mahuliena, dokonalú kulisu tvoril aj historickému filmu Markéta Lazarová. Na hrade samozrejme nežijú len históriou. Počas posledného májového víkendu sa tu pravidelne koná detský deň, v decembri lákajú turistov na adventné prehliadky a počas roka môžete na hrade navštíviť koncert či divadelné predstavenie.  Na nádvorí hradu máte možnosť vyskúšať si lukostreľbu a v júli a auguste sa vám v okolí hradu v plnej kráse predvedú sokoliari.

 

Hradní bratia

Na úvod sme spomenuli aj takzvané Šumavské Trojhradie. Ide o voľné zoskupenie hradov, keď Rabí, Kašperk a Velhartice tvoria pomyselný trojuholník chrániaci takzvanú bránu Šumavy, mesto Sušice. Týchto „troch súrodencov“ spája doba ich vzniku datujúca sa približne prvou polovicou 14. storočia. Rovnako ich poznačil nepriaznivý osud tridsaťročnej vojny a postupne sa z každého z týchto hradov stala zrúcanina. Dvadsiate storočie im prialo o niečo viac a po náročných opravách sú dnes obľúbenými cieľmi výletov. Ako to však u „súrodencov“ býva, každý je odlišný a podobne je to i v prípade týchto hradov. Majú odlišné architektonické riešenia, inak poňaté prehliadkové okruhy a ponúkajú iné aktivity.

Či sa už na Šumavu vyberiete za turistikou alebo za menej aktívnym relaxom, bránu do národného parku vám otvoria práve v meste Sušice, ktoré starostlivo chránia múry Šumavského Trojhradia, vrátane tých na Rabí.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa