To najlepšie v Olomouci a okolí: 10 tipov na skvelý výlet aj celú dovolenku

2022-04-28 12:00:00 |   |    | 

Mesto Olomouc s jeho nádherným historickým centrom patrí k najväčším pokladom Českej republiky. Jeho návštevu navyše môžete spojiť s ďalšími zaujímavosťami v okolí. Je ich skutočne mnoho, my sme pre vás vybrali desať tipov.



 

Olomouc

Olomouc bol v minulosti hlavným mestom oblasti Moravy a domovom mnohých významných osobností. Počas svojho života v ňom zanechali viditeľné stopy, ktoré môžeme dnes s nadšením obdivovať. K najvýznamnejším pamiatkam patrí barokový Arcibiskupský palác a radnica s orlojom, k prechádzkam však láka celé centrum mesta so starobylými uličkami a námestiami. Na tom hlavnom uvidíte aj vzácny Stĺp Najsvätejšej Trojice z rokov 1714 až 1754, ktorý sa vypína do výšky 35 metrov a zdobí ho takmer 40 sôch.

Vyhľadávanou turistickou atrakciou je aj Olomoucký hrad s gotickým Dómom sv. Václava. Je známy ako miesto, kde bol zavraždený posledný panovník z rodu Přemyslovcov - Václav III. Prvkami, ktoré sa významne podieľajú na vytvorení unikátneho rázu mesta, sú aj olomoucké fontány. Väčšina z nich pochádza z obdobia baroka a nesú sa v duchu antickej mytológie. Skvelým tipom sú napokon tiež záhrady, ktoré patria k univerzite, a parky obklopujúce staré mesto a jeho hradby.

 

Hanácke múzeum v prírode

Ak chcete spoznať tradičnú ľudovú kultúru tejto oblasti, vyberte sa do obce Pŕíkazy 11 kilometrov od Olomuca a navštívte Hanácky skanzen. Areál tvoria tri špaletové stodoly z prvej polovice 19. storočia a kompletný hanácky statok Kameníčkův grunt s obytnou a hospodárskou časťou z roku 1876. V rámci komentovanej prehliadky sa zoznámite nielen s históriou obce, ale predovšetkým s každodenným životom na hanáckom statku v 19. a prvej polovici 20. storočia.

 

Náměšť na Hané

Iba 16 kilometrov od Olomouca si môžete dopriať romantickú prechádzku po zámockom areáli v mestečku Náměšť na Hané, ktorý ponúka okrem krásnych historických priestorov aj malú expozíciu kočiarov niekdajších olomouckých arcibiskupov či rozsiahlu zbierku porcelánu od Čiech po Čínu. Celý zámok obklopuje kruhový park, ktorý svojou dispozíciou patrí k najznámejším objektom na Morave. Z každej jeho svetovej strany vás to zavedie do krásnych lipových alejí.

 

Šternberk

Mestečko Šternberk leží asi 20 kilometrov od Olomouca a disponuje unikátnymi historickými a prírodnými skvostami. Jeho dominantou je jeden z najstarších českých hradov, zaujímavý je aj barokový Chrám Zvestovania Panny Márie, bývalý barokový kláštor, radnica, Morový stĺp či tzv. Expozíciu času, kde vystavujú rôzne zaujímavé kalendáre a hodiny. Milovníkov prírody zas potešia náučné chodníky do Nízkeho Jeseníka. Zdatnejší turisti môžu zájsť až na hrad Sovinec, k Rešovským vodopádom alebo k prameňu Tešíkovskej kyselky.

 

Čechy pod Kosířem

Približne 20 kilometrov od Olomouca leží obec Čechy pod Kosířem. V ňom môžete navštíviť zámok s vzácnym 21-hektárovým parkom, ale aj unikátne Múzeum kočiarov. Disponuje najväčšou zbierkou historických kočov v Českej republike (a jednou z najväčších v strednej Európe) a zároveň sa tu venujú ich reštaurovaniu. Uvidíte 38 kočov z rokov 1750 až 1920, k najvzácnejším exponátom patrí koč Zlatá karosa vyrobený vo Francúzsku v roku 1750 a najväčší pohrebný kočiar na svete.

 

Hrad Bouzov

Niečo vyše 30 kilometrov delí Olomouc od malebného hradu Bouzov, ktorý môžete poznať z rozprávok O princezne Jasnence a létajícím ševci, Arabela se vrací či Fantaghiro. Hoci svoju históriu začal písať už koncom 13. storočia, jeho dnešná podoba je výsledkom prestavby z prelomu 19. a 20. storočia. Vzdialene pripomína Neuschwanstein.

 

Zbrašovské aragonitové jaskyne

Asi 30 km od Olomouca v kúpeľnom mestečku Teplice nad Bečvou sa ukrýva svetový unikát – Zbrašovské aragonitové jaskyne. Ide o jedinečný jaskynný systém európskeho významu, ktorý vznikol vzájomným pôsobením dažďa a teplých minerálnych vôd vystupujúcich z veľkých hĺbok vo vápencových vrstvách. Unikátnu výzdobu tvorí minerál aragonit, raftové stalagmity a guľovité sintrové povlaky pripomínajúce šišky.

 

Plumlov

Ďalší zabudnutý klenot Moravy necelých 30 kilometrov Olomouca sa nachádza nad vodnou nádržou v obci Plumlov. Výstavba netypického zámku začala v 17. storočí a mal mať tri poschodia a niekoľko krídel. Zostal však len stavebným torzom. Nebol obývaný a zariadené boli narýchlo iba štyri izby. V 19. storočí sídlil v budove okresný súd a daňový úrad, ostatné miestnosti sa premenili na byty úradníkov. Od roku 2001 sa pracuje na postupnej rekonštrukcii zámku.

 

Helfštýn

Hrad Helfštýn sa hrdo vypína na kopci nad riekou Bečva asi 36 kilometrov od Olomouca. Postavili ho v poslednej štvrtine 13. storočia, súčasná podoba hradu je výsledkom prestavby z prelomu 16. a 17. storočia. V hradnom areáli sú dnes umiestnené viaceré stále expozície. V priestore bašty je inštalovaná expozícia archeológie, v suteréne renesančného paláca môžete vstúpiť do historickej mincovne a samostatná expozícia je venovaná umeleckému kováčstvu. S vyše 1300 kusmi patrí rozsahom a náplňou k svetovým unikátom!

 

Velké Losiny

Velké Losiny sú síce od Olomouca trochu vzdialenejšie (70 km), každý kilometer však stojí za to. Jeho dominantou je totiž neskororenesančný zámok, ktorý sa spája s „kladivom na čarodejnice“ v 80. rokoch 17. storočia. V interiéri môžete vidieť výnimočne zachovalé miestnosti s koženými tapetami, vzácnou kolekciou gobelínov, trojmetrovými kachľami z roku 1589 či najstaršími dvojsedadlovými nosidlami na svete. Neďaleko zámku by ste nemali vynechať ani slávnu ručnú papiereň, ktorá funguje od 16. storočia, a relax v modernom termálnom parku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa