Maďarsko na tanieri: Precestujte Maďarsko jeho najzaujímavejšími gastronomickými oblasťami

2016-03-18 10:00:00 |   |    | 

Čo vám napadne, ak sa povie dovolenka u nášho južného suseda? Zrejme vám hneď vyskočia dve slová – voda a jedlo. A to preto, lebo dovolenka v Maďarsku sa jednoducho nezaobíde bez návštevy kúpeľov, alebo aspoň vodného parku, a ochutnávky toho najlepšieho čo maďarský kraj ponúka na tanieri. A je z čoho vyberať. Od južných slnečných rovín až po kopce na našich spoločných hraniciach sa stretávame s regiónmi plnými lahodných pokrmov a jedinečných chutí. Poďte sa s nami na tie najznámejšie pozrieť zblízka.



 

Pravé Maďarsko na tanieri

 

Aby sme si hneď na začiatok spravili chuť, mali by sme sa pozrieť na základné potraviny, ktoré neoddeliteľne patria k tradičným chutiam. Sú to sladká, ale aj pálivá červená paprika, papriky a paradajky s plnou chuťou plodov dozretých na slnku, výnimočne chutné mäso z pôvodných druhov dobytka pasúcich sa na nekonečných rovinách i liečivé byliny a ovocie, ktoré sú nasiaknuté chuťou z úrodnej zeme.

Všetko na jednom tanieri vytvára kombináciu pripomínajúcu našu kuchyňu. Domáce špeciality s pôvodnými receptami nás vrátia tak trochu do mladosti a pritom budú okorenené tou správnou štipkou dobrodružstva, veď predsa len cestujeme do zahraničia, a tiež aktuálnych trendov, keďže aj maďarská kuchyňa sa postupne rozvíja a tradičným chutiam dodávajú nový šmrnc.

 

Balaton

 

Našu cestu začneme pri tradičnom dovolenkovom mieste. Balaton je súčasťou našich dovoleniek už roky a v dnešných dňoch stále naberá na popularite. Ak sa sem vyberiete, rozhodne by ste sa mali do dovolenky zahryznú a poriadne si ju užiť aj po gurmánskej stránke. Okolie totiž ponúka také špeciality, že sa budete ešte aj pri spomienke na dovolenku oblizovať. Keďže sme pri vode, začneme jej pokladmi. Ryby. Chutné, zdravé a rozmanité. Nájdete tu viacero druhov a hlavne príprav. Receptov je neúrekom, ale samozrejme asi najznámejším sú halászlé. Rybacia polievka z viacerých druhov rýb na cibuľovo-paprikovom základe. Potom už len podľa oblasti pridávate ďalšie ingrediencie – zemiaky, papriku...

 

Sever „Veľkej nížiny“

 

Táto oblasť je známa dlhými trávnatými pláňami, kde sa už veľmi dávno usadili pastieri dobytka. Podľa toho môžete odhadnúť aj tunajšie tradičné jedlo. Na ohni varený, kotlíkový, lahodný... Je to guláš. Ale nie obyčajný, aký ho poznáme napríklad aj z našich kuchýň. Jeho jedinečnú chuť mu dodávajú miestne druhy stepného dobytka ako rohatý šedý hovädzí dobytok, ošípané mangalica a ovce racka. Guláš sa má variť poriadne dlho, tak ako to kedysi robili pastieri, ktorí potrebovali mať pripravené jedlo na celý deň. Ak sa sem prídete pozrieť, dajte s nahovoriť aj na predkrm. Mohla by ním totiž byť hortobáďska placka – palacinka plnená teľacím mäsom. Keď sa prejete gulášu, ťažko si to predstaviť, tak na vás čaká slambuc – hutné jedlo varené na ohni a pripravené zo zemiakov, cestovín a slaniny. A aby vám vytrávilo pomôžu najlepšie maďarské slivky.

 

Jazero Tisza

 

K jazeru Tisza, do obce Karcag zavítajú skôr odvážni gurmáni. Tunajšia verzia guláša je totiž len pre silnejšie žalúdky. Pripravuje sa z jahňaciny, ale do zmesi sa pridávajú aj vnútornosti, hlava a nohy. Keby toho bolo priveľa, radšej sa vyberte do Nagykörű na pohárik čerešňovice. Tá vám svojou chuťou zo 77 druhov čerešní určite zážitok napraví.

 

Južná časť „Veľkej nížiny“

 

Keď sa presunieme na juh, dostaneme sa do kraja zeleniny. Viac slnka, teplejšia klíma, úrodnejšia pôda. To sú všetko vlastnosti, ktoré tunajším plodom dodávajú ich jedinečnú šťavnatú chuť. Špičkovými sú štipľavá červená paprika zo Szegedu, cibuľa z Makó, zelená paprika zo Szentesa, či cesnak z Bátyai. Z týchto surovín nemôžete uvariť nič iné, ako dobré lečo. To za čím sa sem však chodí je viac mäsité. Doteraz sme ich nespomínali, no práve odtiaľto pochádzajú najznámejšia a najchutnejšie klobásky. Obce GyulaBékéscsaba sú nimi doslova vychýrené. Poznáme to aj my, však každý už zrejme ochutnal dobrú „čabajku“.

 

Vychýrené pochúťky

 

Lokálne nezaradené, no o nič menej chutné, sú aj iné pokrmy. V Maďarsku by ste nemali obísť čárdu alebo iné pohostinstvo, aby vám neunikli staré známe klasiky. Újházy-tyúkhúsleves, slepačia polievka Újházy, Jókai bableves, fazuľová polievka Jókai pomenovaná po spisovateľovi, pörkölt, perkelt, paprikáš, segedín, alebo töltött káposzta, plnený kapustný list.

Paprika to je kategória sama o sebe. Používa sa sladká aj pikantná, údená aj klasická, jednoducho do takmer všetkých jedál. Hoci pochádza z Mexika, v Maďarsku sa jej veľmi dobre darí a stala s neoddeliteľným symbolom krajiny. Pestovať ju začali v meste Szeged (Segedín) už v roku 1748. Kedysi slúžila ako liek, no dnes má pevné postavenie hlavne v kuchyni. Najlepšie červené zlato objavíte na dvoch miestach. V SzegedeKalocsa, alebo po našom v Segedíne a Kaloči, ktoré súperia o prvenstvo. No spor je to zbytočný, pretože paprika z oboch obcí je jednoducho výnimočná. Overiť si to ale môžete sami na miestnych festivaloch.

 

Maškrtné jazýčky

 

Ako ukončiť vynikajúcu večeru? No predsa niečím sladkým. Tradičné maďarské sladkosti sú prepojené napríklad aj s Osmanmi, ktorí prenikli na ich územie. Veľmi sladké turecké zákusky si tak našli miesto aj v strednej Európe. Ich vplyv objavíme napríklad v ťahanej štrúdli - rétes.

Medzi ďalšie chutné špeciality sa radia kürtőskalács, obdoba trdelníka, somlói galuska, šomló halušky (z piškótového cesta a s hrubou vrstvou čokoládového krému), tenučké palacinky, Gundel palacinky s hrozienkami a rumom, rôzne čokoládové pralinky, žerbó rezy z kysnutého cesta s rumom a iné.

Unikátom je doboška, ktorú vymyslel pán Dobos. Zákusok z piškótového cesta s jemným čokoládovým krémom a krehkou karamelovou polevou dostane každého návštevníka.

 

Budapešť

 

Keďže je Budapešť centrom Maďarska, tak tu objavíte aj kulinárske centrum. Zbiehajú sa v nej cesty zo všetkých oblastí, a tak sa chute a vône môžu pokojne miešať. Tradičné aj moderné pochúťky objavíte na každom kroku, či už zamierite do luxusných reštaurácií alebo sa vyberiete len tak narýchlo do stánku na ulici. Odporučiť by sa dali napríklad Gundel, Kárpátia a Fakanál, všetko reštaurácie s tou najlepšou povesťou. Ak by ste radi niečo navarili sami, zájdite na prvý večerný trh v Central Passage na ulici Király. V Kőbánya zase môžete absolvovať pivnú túru v pivovare Dreher a na ulici Soroksári spoznať históriu 220 ročného bylinkového likéru Unicum.

Kto si chce navodiť atmosféru starých čias a zahrať sa na bohéma, prípadne sa ním na pár dní naozaj stať, ten ocení miestne kaviarne. V New York, Centrál a Gerbaud ochutnáte výnimočne dobrú kávu a ukúsite, aké to bolo žiť pred desiatkami rokov. Mladšie ročníky zase ocenia krčmy v ruinách. Nie, nebudú posedať v skutočných historických ruinách, ale v baroch a krčmách, ktoré otvorili v opustených budovách. Retro štýl očarí každého kto príde.

Maďarsko to je zmes chutí a vôní, ktoré dobre poznáme, no a aj tak stále radi spoznávame. Jemná chuť papriky, čerstvá krehká zelenina a rozvoniavajúce maškrty. Po dovolenke si často a radi vybavujeme tie najpríjemnejšie chvíle a po návšteve Maďarska bude zážitok ešte intenzívnejší. Do pamäte sa nám vryjú všetky tie lahôdky čo sme ochutnali a ďalšieho výletu sa nebudeme vedieť dočkať.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Maďarský Turizmus

Hodnotenie článku:
4.2/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa