Festivaly jedla a chutí. V Maďarsku si pochutíte ako nikde inde

2016-03-31 08:00:00 |   |    | 

S maďarskou gastronómiou ste sa už určite v nejakej tej podobe stretli, ale okúsili ste ju na miestach, ku ktorým neodmysliteľne patrí? Zašli ste do čárdy alebo inej lokálnej reštaurácie? Ak nie, tak tento rok vyskúšajte spojiť výlet s gurmánskym zážitkom a zavítajte na niektorý z festivalov jedla a pitia u našich južných susedov.



 

Cieľ cesty

 

maďarských regiónoch, kde objavíte tie najlepšie pochúťky sme už hovorili. Či sa vyberiete k Balatonu alebo na Veľkú nížinu nájdete tam jedlá s výnimočnou chuťou. Lepší zážitok však budete mať, ak sa sem vyberiete v období, kedy majú spomínané chuťovky oslavy. Známe festivaly prebiehajú počas celého roka, takže nech sem pricestujete kedykoľvek, niečo dobré pod zub splašíte. A ako lepšie spoznať kuchyňu ako pri ochutnávke súťažných porcií, kde sa predviedli najlepší miestni kuchári?

 

Jedlo

 

O maďarskom jedle snáď ani netreba hovoriť. Jednoducho je chutné a svoje si v ňom nájde každý. Dokážu vám to práve festivaly, ktoré môžete navštíviť. Vyberte sa napríklad na Festival hungarík, teda podujatie, kde sa vám predstavia všetky tradičné produkty naraz. Pripravte si prekrásny výlet do Balatonalmádi v období medzi 22. júlom a 2. augustom.  

Za paprikou zavítajte do Kaloča na Festival kaločskej papriky alebo do Segedínu na Festival mletej červenej papriky. Obe mestá sú jej pestovaním preslávené, takže vám tu guláš alebo perkelt zachutí ako nikde inde.

Halászlé. Asi netreba vysvetľovať o čom vravíme. Za tými najlepšími sa vyberte na Medzinárodný rybací festival pri rieke Tisa. Poponáhľajte sa, aby sa vám ušlo, lebo ani tých 7 tisíc porcií nemusí byť dosť pre všetkých, ktorí prídu. Konať sa bude 2.-4. septembra v Segedíne. No aj menšie podujatia stoja za to. Nechajte sa pozvať do oblasti v okolí Balatonu – Balatonfüredu, Keszthely, Szigligetu alebo Tapolcu.

Zeleninové festivaly reprezentuje ten v meste Makó. Cibuľa je tunajším najlepším vývozným artiklom a Makóvčania sa ozaj majú čím pochváliť. Ak sa tu zastavíte počas osláv, prejete sa výbornými pokrmami miestnej kuchyne. Niečo pre vegetariánov by mohlo byť podujatie Slávnosť plnenej kapusty v Szarvasi.

Klobásky a ich čaro objavíte v októbri v Békéšskej Čabe. Klobásový festival obohatí súťaž stoviek výrobcov, ktorí dokážu z trochy mäsa a korenín vyrobiť jedlo hodné kráľov.

Za mäsom a jeho najlepšími formami sa choďte pozrieť do Szolnoku, KarcaguKunszentmiklós. Hydina hrá prím zase na jedáckych podujatiach v Debrecíne, MecseknádasdeTarde. Všade okúsite nové aj tradičné chute a pritom sa dobre zabavíte.

novembri si nezabudnite dať husacinu, pretože ten kto na sv. Martina nezje husacie mäso, bude po celý rok hladovať. To by ste snáď nechceli riskovať, a preto zamierte napríklad do Szombathely, Debrecínu, Zalaegerszeg alebo skanzenov v Nyíregyháza alebo v Szentendre.

Pre zmenu chuti si dajte trochu čokolády. Budapešť aj Szerencs vás na festivaloch ponúknu šálkou toho najlepšieho horúceho nápoja. V tunajších podnikoch vyskúšate rôzne druhy, konzistencie aj chute.

 

Tekutô

 

Ako k Maďarsku patrí dobré jedlo, tak si ho neho nevieme predstaviť bez kvalitných nápojov. Vínopálenka sú jednoducho súčasťou gastronomického zážitku. Od samého juhu až po svahy Tokaja tu objavujeme zdravé vinohrady plné lahodného viniča. Rôznorodosť klímy a celkovo podmienok zabezpečujú, že medzi maďarskými vínami vidíme rôznych predstaviteľov. Na juhu sú to zamatové červené a na severe známe biele tokajské.

Z 22 oblastí môžete poznať slávne názvy ako tokajské asú, egerská býčia krv či badacsonyské Rulandské sivé. V týchto oblastiach dozrievajú ozajstné skvosty, ktoré ocenili aj svetoví odborníci. Výlet sem si teda naplánujte na obdobie zberu hrozna, aby ste zažili atmosféru v pivničkách, ktoré tak pripomínajú staré časy.

Na to sú najkrajšie dedinky ako Bölcske, Bóly, Császártöltés, Cserépfalu, Gyöngyöspata, Györköny, Hajós, Monor, Paks, Palkonya, Sióagárd, Solt alebo Tibolddaróc. Ak chcete zamieriť na festival, čo odporúčame, vyberte sa napríklad na Festival Bikavér v Egeri, ktorý sa bude konať v júli (7-10.7.). V septembri zase navštívte Villány, maďarského Bordeaux, kde prebehne každoročný Festival červeného vína. Ďalšie väčšie podujatie bude v Budapešti na Budínskom hrade, prípadne zamierte za niečím menším do dediniek v okolí Balatonu, kde spojíte ochutnávky s výletom v prírode.

 

Pálinka

 

O maďarskej pálinke sa dá povedať, že je po troške medicínou a vo veľkom všeliekom. Sami to radšej nebudeme vo veľkom testovať, ale za to taká ochutnávka určite patrí k spoznávaniu krajiny. Pálenka je súčasťou každého podujatia, no i sama o sebe má vlastné festivaly.

Za živou vodou môžete zájsť napríklad do údolia rieky Kőrös, kde objavíte pravú bekéšsku slivovicu, barackovicu zase nájdete v Gönczi alebo Kecskeméte, Szabolcs je slávny svojim destilátom z jabĺk a zabudnúť by ste nemali ani na višne újfehértó, göcsejsku hrušku či pannohalmskú terkelicu.

Ak si teda chcete naplánovať výlet do Maďarska, aby ste okúsili čo všetko dobré z neho pochádza, nájdite si gurmánsky festival blízko vami zvolenej pamiatky alebo priamo v meste a pripravte si výlet, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Viacej informácií nájdete na stránkach madarsko.sk.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
4.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa