Do Maďarska za relaxom: Akvaparky na juhu krajiny zabavia aj liečia

2016-11-28 12:00:00 |   |    | 

Maďarsko sa môže pochváliť najvyššou hustotou termálnych prameňov. S humorom sa zvykne hovoriť, že tam v každej dedine nájdete aspoň malé kúpele. Oddych v tunajšej teplej vode obľubujú aj slovenskí cestovatelia, ktorí najčastejšie zájdu na krátkodobé jednodňové výlety tesne za spoločné hranice. Ak sa však vyberiete viac na juh, môžete si urobiť zaujímavý výlet, ktorý spojíte s návštevou rôznych pamiatok a atrakcií.



 

Barack Thermal Hotel a Tisza-Parti Spa, Tiszakécske

Tri hodiny cesty z Bratislavy alebo o kúsok viac z Košíc sa nachádza menšie mestečko Tiszakécske, ktoré sa môže pochváliť kúpeľmi so vzácnym certifikátom pre najvhodnejšie kúpeľné prírodné prostredie. Tisza-Parti sú prepojené s hotelom Barack, kde  plynule prechádzate z ubytovacích priestorov priamo do wellness časti. Za kuriózne meno vďačí hotel milej náhode, keď sa majiteľ tohto zariadenia raz počas výstavby prechádzal po uliciach a stále videl jednu domácu pani variť niečo vo veľkom kotli priamo na záhrade. Keďže obaja nevedeli poriadne jazyk toho druhého, dohodli sa iba pomocou pár slovíčok. Keď sa jej potom konečne spýtal, čo to varí, povedala mu, že „barack“, teda v preklade marhule. Majiteľovi sa toto slovko zapáčilo a komplex dostal takéto príjemné meno.

Kúpele sú rozdelené do niekoľkých častí. V krytom objekte si môžete zaplávať vo veľkom bazéne, oddýchnuť si vo veľkej vírivke alebo zájdete do veľkej wellness časti. Niekoľko sáun je doplnených aj o liečebné procedúry v podobe masáží alebo tiež skrášľovacích kúr. Vonkajšie bazény sú naplnené liečivou termálnou vodou. Tá má širokospektrálne využitie, no najlepšie pomáha pri ženských problémoch, vďaka čomu sa hotel chváli už niekoľkými tzv. „barack deťmi“. Okrem toho pomáha tiež s kožnými ťažkosťami a s chorobami pohybového aparátu. Minerálna voda je pitná a takýmto spôsobom lieči tráviace ťažkosti. Jej výhodou je, že nemá výrazný nepríjemný zápach a je teda vhodná aj pre deti, ktoré majú k dispozícii tiež časť s tobogánmi. Až 70 percent klientov sa do týchto kúpeľov pravidelne vracia a v letnej sezóne majú takmer po celý čas plne obsadené.

Zaujímavosti v okolí: Mesto Kecskemét, v ktorom sa môžete prejsť po peknom historickom námestí, navštíviť niekoľko kostolov so živými organovými koncertmi, objednať sa na návštevu automobilky Mercedes alebo sa okúpať v ďalších mestských kúpeľoch.

 

Aquapalota Gyula

Skoro o hodinu dlhšie trvá cesta do mesta Gyula, ktoré však ponúka vynikajúci akvaparkový komplex, kde si na svoje príde celá rodina. Unikátna je už aj jeho samotná poloha, keď je situovaný priamo vedľa historického kaštieľa a oproti kamennému hradu. Aquapalota je vyriešená tak, aby si návštevníci užili príjemné kúpanie za každého počasia. Čiže to, čo nájdete na obrovskej vonkajšej ploche, si v zmenšenej forme môžete vyskúšať aj v interiéri kúpaliska. Hlavná budova je rozdelená do dvoch častí. Po ľavej strane nájdete klasický vodný park s barom v bazéne, tobogánmi a saunami, ktoré prechádzajú do ochladzovne priamo na terase v susedstve kaštieľa.

Pravú stranu tvoria bazény s termálnou vodou. V jednej z nich je originálna neochladzovaná, do ktorej však nemôžu ísť deti do 14 rokov. Kvôli vysokému zastúpeniu minerálov je takmer tmavočierna. Liečia sa ňou kožné a pohybové problémy. V lete vás bude zaujímať najmä vonkajšia časť, kde nájdete veľký plavecký bazén, niekoľko menších termálnych bazénov, tobogány a občerstvovacie podniky. Keď nebudete šantiť v bazéne, môžete sa zabaviť na niektorom z ihrísk.

Zaujímavosti v okolí: Najzaujímavejšími atrakciami sú blízke pamiatky v podobe kaštieľa a hradu. V lete sa tam konajú rôzne divadelné predstavenia. V centre si môžete pochutnať na zákuskoch v Storočnej cukrárni.

 

Hagymatikum, Makó

Imre Makovecz zanechal mestu Makó osobitý charakter vďaka jedinečnej architektúre, ktorá mala symbolizovať postupné vyvieranie termálnych vôd z podzemia. Hlavnou budovou prezentujúcou tento štýl je práve akvapark Hagymatikum, ktorý patrí k najkrajším a najlepším v tomto regióne. Ponúka bazény s termálnou vodou, ktorá opäť nemá nepríjemný intenzívny zápach. Vďaka prechodu vyrobenému priamo v bazéne môžete plynule prechádzať medzi vonkajšou a vnútornou časťou. Interný bazén je navyše doplnený o masážne vodné trysky. Toto poschodie ponúka bohaté zastúpenie stravovacích a skrášľovacích služieb. Ďalej môžete prejsť až do bazénovej časti, kde sa v jednom okruhu striedajú plavecké bazény a tie, ktoré ponúkajú oddych pri masážnych tryskoch. Zaujímavosťou je umelo vytvorená jaskyňa, ktorá ponúka imitáciu búrky s masážnym efektom. Vrchné poschodie tvorí masážne oddelenie a sauny.

Zaujímavosti v okolí: Priamo v meste je hlavnou atrakciou samotná makoveczká architektúra. Môžete sa pozrieť aj do zrekonštruovanej synagógy, skanzenu prepojenom s múzeom a jedným z prvých prototypov Fordu alebo do centra s fontánou.

 

Slnečné kúpele Aquapolis, Segedín

Mesto Segedín sa nachádza už tesne pri hraniciach so Srbskom. Môžete si teda naplánovať dovolenku v spojení s návštevou ďalšej krajiny. Kúpele nemôžu chýbať ani v tejto lokalite, keď termálne vody liečia pohybové ťažkosti, osteoporózu, reumu a indikujú sa aj pri rekonvalescencii po operáciách. Akvapark má vlastné fitnes centrum s presklenou stenou a nádherným výhľadom na celé mesto. Popri cvičení môžete sledovať aj slávnu katedrálu. Nechýbajú sauny a wellness centrum s možnosťou masáží.

Vnútorné, ale aj vonkajšie bazény sú špecializované na zábavné atrakcie. Zaujímavou novinkou je veľký lievikový tobogán, keď sa na konci trasy budete točiť vďaka tečúcej vode po obvode veľkej oblej nádoby. Nakoniec vás to vyplaví až do spodného bazéna, odkiaľ môžete preplávať do ostatných prepojených častí. Najobľúbenejšou atrakciou sú dva tobogány, na ktoré sa dostanete cez vyhliadkovú vežu na mesto. Dlhší modrý má dĺžku 272 metrov, kratší žltý meria 223 metrov. Prístupné sú len pre deti vyššie ako 140 centimetrov.

Zaujímavosti v okolí: Najkrajšou pamiatkou mesta je katedrála zo začiatku 20. storočia. Môžete sa prejsť popri rieke Tise, zájsť si do zábavného parku pre dospelých i deti pri jej pobreží, prejsť sa po centre alebo navštíviť múzeum s výstavou o Pompejách.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: dromedar.sk / David
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa