Ako chutí Budapešť: 6 miest, ktoré potešia každý mlsný jazýček

2017-05-01 00:00:01 |   |    | 

Maďarská kuchyňa je vychýrená po celom svete. Skvelé csárdy nájdete aj kúsok za hranicami, no kozmopolitná Budapešť toho ponúka omnoho viac. Nechajte sa teda zlákať novými chuťami a vôňami, experimentujte a tradičné prestriedajte s moderným či orientálnym. My sme počas víkendu navštívili šesť miest a všetky nás nadchli.



 

Kulinárska extáza – Costes Downtown

Začnime tým najlepším. Názov Costes poznajú všetci maďarskí milovníci dobrého jedla. Je to totiž prvá reštaurácia v krajine, ktorá získala prestížnu michelinskú hviezdu. V roku 2014 ju navyše Tripadvisor vyhodnotil ako 25. najlepšiu reštauráciu na svete.

Zaujímavé je, že za značkou Costes stojí známy maďarský podnikateľ Gerendai Károly, ktorý je aj zakladateľom legendárneho hudobného festivalu Sziget.

Prvú reštauráciu Costes otvoril v roku 2008, v júni 2015 k nej pod vedením rovnakého šéfkuchára Miguela Rochu Vieiru pridal ďalšiu pobočku v elegantnom Prestige Hoteli. Costes Downtown je menej formálnou alternatívou s väčšou kapacitou a nižšími cenami. A práve tú sme navštívili aj my.

Costes Downtown (ulica Vigyázó Ferenc) sa prezentuje ako medzinárodná kuchyňa s maďarským vplyvom, ponuka v jedálnom lístku sa často obmieňa. Prostredie je príjemné, obsluha pozorná, ale jedlo – to je jednoducho skutočným zážitkom. My sme ochutnali maslovú rybu s bielym a fialovým karfiolom, hovädzí steak na mrkvovej omáčke so šumivým vínom a baby karotkami a kokosový dezert so zmrzlinou a horkou čokoládou, dekorovaný jedlým kvetom.

Aj napriek tomu, že sa jedná o cenovo prijateľnejšiu alternatívu Costas, treba prirodzene rátať s tým, že pri jeho návšteve siahnete hlbšie do peňaženky. Štvorchodové menu tu napríklad stojí 22 000 forintov (70 eur). Určite to však stojí za to. V tejto reštaurácii si nekúpite len jedlo, ale skutočný zážitok.

 

Pre milovníkov tradícií – Dom štrúdle

K najznámejším maďarským jedlám patrí štrúdľa, ktorá sa v miestnych písomných záznamoch spomína už v 15. storočí. Kedysi ju ponúkali najmä pri slávnostných príležitostiach ako krstiny, svadby či veľkonočné sviatky, dnes si už "rétes" Maďari doprajú kedykoľvek. Jeho príprava však vôbec nie je jednoduchá.

Presvedčia vás o tom aj majstri v Prvom peštianskom dome štrúdle (Első Pesti Rétesház Café & Restaurant), ktorý sa nachádza len na skok od katedrály sv. Štefana (Október 6 ú.). Tí vám ukážu, ako roztiahnuť tenučké cesto na celý stôl, pokryť ho plnkou a opatrne zrolovať. Ak sa odvážite vyskúšať si tento proces prípravy aj sami, veľmi rýchlo zistíte, že neroztrhať cesto je umenie.

V Dome štrúdle prirodzene môžete vyskúšať príchute od výmyslu sveta. Okrem klasickej jablkovej, makovej či tvarohovej plnky tu ponúkajú aj štrúdľu so slivkami, marhuľami, čerešňami alebo dokonca s kyslou kapustou. Ceny sú prijateľné – kúsok štrúdle stojí 370 forintov, káva espresso 520 a za minerálku zaplatíte 500 forintov. Ak by ste sa tu prípadne zastavili v čase obeda či večere, okrem výberu z jedálneho lístku ponúkajú aj trojchodové denné menu v cene 1550 forintov (4,95 eura).

 

Skvelé ingrediencie pre váš vlastný výtvor – Veľká tržnica

V Budapešti nájdete až päť historických tržníc, všetky otvorili naraz 15. februára 1897. Tou najkrajšou a najznámejšou je Nagcsarnok, teda Veľká tržnica, ktorá sa nachádza hneď pri Moste slobody na Vámház krt., asi 5 minút pešo od centra mesta.

Každý deň ju navštívi okolo 40 000 ľudí. Miestni mieria najmä na prízemie, kde sa nachádzajú predajne s mäsom, klobáskami, syrmi, ovocím, zeleninou, koreninami či alkoholom. Druhé poschodie je atraktívne skôr pre turistov, ktorí tam nájdu množstvo obchodíkov s tradičnými remeselnými výrobkami a suvenírmi.

Ak si ich chcete prezrieť v pokoji, radšej svoju návštevu naplánujte mimo sobotného rána. Práve vtedy sa to tam hemží gazdinkami, ktoré vyberajú tie najlepšie ingrediencie do nedeľného obeda.

 

Miesto, kde to žije – Mazel Tov

Reštaurácia Mazel Tov patrí momentálne k najvychytenejším miestam v Budapešti. Ako už napovedá názov, ocenia ju najmä milovníci orientálnych chutí. Miestna kuchyňa sa zameriava na jedlá, typické pre Blízky východ. Ochutnať môžete napríklad Libanonský tanier, šavarmu, šakšuku, falafel či jemenskú kuraciu polievku.

Ceny sú dokonca o niečo nižšie ako v Bratislave – kebab v chrumkavom pita chlebe s tahini, paradajkovou omáčkou a izraelským šalátom stojí 1990 forintov, fľaška minerálky 350 a za malý čapovaný Staropramen zaplatíte 550 forintov.

Reštaurácia Mazel Tov sa nachádza v jednej z uličiek starého mesta (Akícfa út.) v dome s poloošarpanou fasádou. Za ňou vás však prekvapí veľmi zaujímavý priestor v industriálnom štýle, kde to každý deň žije. V rušnej reštaurácii sa stretáva množstvo mladých ľudí a často sa tam konajú zaujímavé koncerty.

 

Pre mlsné jazýčky – Szamos Gourmet Ház

Budapešť sa môže pochváliť množstvom skvelých cukrární, len v jednej však môžete ochutnať „maďarský zákusok roka“. Práve týmto titulom sa aktuálne pýši pistáciová torta z produkcie známej cukrárenskej firmy Szamos.

Jej história sa píše od roku 1935, kedy sa mladý Mátyás Szamos naučil od belgického majstra pripravovať marcipán a cukrové ozdoby, aké dovtedy v Maďarsku nepoznali. Mladík veril, že sa z lahodnej mandľovej masy dá vytvarovať čokoľvek, a neustále pracoval na svojom zdokonaľovaní. Najmä jeho ružičky si získali veľkú popularitu, a tak postupne založil manufaktúru a napokon aj vlastnú cukráreň.

Dnes má rodinná firma 26 pobočiek, najkrajšou z nich je tá budapeštianska, ktorú sme navštívili aj my. Nachádza sa priamo v srdci mesta v nádhernej historickej budove na Váci utca. Okrem príjemného posedenia pri káve a zákusku (500 – 600 forintov) sa tu môžete aj niečomu zaujímavému priučiť. Súčasťou priestoru je totiž malá dielňa, kde sa dá vidieť výroba praliniek s rôznymi náplňami.

 

V centre diania – Jamie´s Italian Budapest

Jamieho Olivera netreba akiste žiadnemu milovníkovi chutného jedla bližšie predstavovať. Možno však neviete, že práve v Budapešti otvoril svoju prvú reštauráciu v strednej Európe. Nachádza sa v tej najlukratívnejšej lokalite – priamo v areáli Budínskeho hradu, neďaleko kostola sv. Mateja.

V menu nájdete množstvo Jamieho špecialít talianskej kuchyne. Medzi hlavnými jedlami sú rôzne šaláty, cestoviny, hydina aj steaky a nechýba ani slávny Jamieho taliansky burger (3480 forintov). Pri všetkých jedlách cítiť, že Angličan si dáva záležať na kvalitných a čerstvých surovinách, cestoviny si dokonca vyrábajú priamo v reštaurácii. My sme si však dali len kapučíno (740 forintov), minerálku (540 forintov) a Famózny čokoládový brownie s vanilkovou zmrzlinou a karamelizovanými pukancami (1440 forintov).

A ešte jedna pikoška na záver.

V Jamie´s Italian Budapest sa určite nezabudnite zastaviť na toaletách. Až tam spoznáte jeho "posadnutosť" detailmi. Tá je tak veľká, že svojim menom neváha označiť hoci aj nádržku na vodu či dokonca vnútro záchodovej misy.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa