Mrazivá tvár Budapešti: Memento park a Dom teroru sú spomienkou na vplyv Sovietskeho zväzu

2017-06-28 12:00:00 |   |    | 

Sovietsky zväz ako federatívny socialistický štát a zároveň tretia najväčšia ríša v histórii ľudstva existoval takmer 70 rokov. Za dobu svojej existencie stihol ovplyvniť históriu a vývoj mnohých okolitých aj vzdialených štátov. V Budapešti existujú dve významné pamiatky(Memento Park a Dom teroru), ktoré sa spájajú s érou vplyvu ZSSR na území Maďarska.



 

V otázkach deportácie, represií, mučenia či druhej svetovej vojny sa vo vzťahu s Nemeckom a ZSSR spomína Maďarsko málo. Pamiatky sú dôkazmi kolektívnej pamäte maďarského národa, pričom Memento Park sa snaží na návštevníkov zaujať alegorickým spôsobom a Dom Teroru šokovou terapiou.

Ak máte chuť navštíviť metropolu Maďarska a zažiť nezvyčajnú atmosféru Budapešti a vidieť miesta o ktorých bežný turista nevie, čítajte ďalej.

 

MEMENTO PARK

Toto múzeum pod holým nebom, založené v roku 1993, skrýva vo svojom areáli 42 sôch a pamätníkov zo sovietskej éry. Sochy boli odstránené z ulíc Budapešti po zmene režimu v rokoch 1989-1990.

Vchod do múzea predstavuje obrovská 12-metrová brána postavená v duchu socialistického realizmu ako dokonalá predohra toho, čo na návštevníka čaká v areáli.

Oproti honosnej bráne stoja mohutné Stalinove čižmy ako jediný pozostatok jeho pamiatky, vedľa ktorých je menšia budova, v ktorej prebieha výstava s rovnomenným názvom.  Zaujímavosťou je, že v parku nenájdeme žiaden portrét Stalina, pretože jeho jediná existujúca socha bola počas revolúcie v roku 1956 zničená.

Karl Marx, Friedrich Engels či Vladimír Iľjič Lenin však nechýbajú. Napokon - pôvodne mal byť areál Leninovou záhradou a mali tu byť len sochy tohto vodcu. Nakoniec ich tu však nájdeme omnoho viac - statočných vojakov-osloboditeľov, súsošia a pamiatky predstavujúce priateľstvo medzi ZSSR a Maďarskom, matky, revolucionárov a mnohé iné. Skrývajú v sebealegóriu, ktorá predstavuje časť histórie maďarského národa.

Socialistickú náladu dopĺňa hudba vychádzajúca z rádia pri pokladni, kde si návštevníci môžu zakúpiť rôzne suveníry a pamiatkové predmety pripomínajúce toto obdobie v histórii Maďarska.

 

DOM TERORU

Dom Teroru predstavuje obrovské trojposchodové múzeum na Andrássiho ulici v Budapešti. Na tejto ulici nie je situované náhodou. Táto budova totiž predtým slúžila ako sídlo a väzenie maďarského hnutia Strany šípových krížov a po druhej svetovej vojne tu sídlila známa maďarská polícia (PRO) a dokonca aj Úrad pre ochranu vlády (ÁVH). V múzeu je celoročne inštalovaná výstava o fašistickom a komunistickom terore spáchanom na maďarskom národe. Na každom poschodí nájdeme tiež ďalšie rôznorodo naaranžované miestnosti so stálou, ale aj dočasnou exhibíciou.

Súčasťou múzea je však napríklad aj pomník obetiam a sovietsky bojový tank T-54, pri ktorej je stena s portrétmi obetí minulého režimu. Silný pocit u návštevníka umocňujú aj veľké nápisy v maďarčine ako napr. “Ki városunkból a heréket, rontják a pesti levegöt.“, čo vo voľnom preklade hovorí o vysťahovaní židov, pretože „kazia peštiansky vzduch“.

Veľmi zaujímavá je stena, akoby postavená z kilogramových tehál masti. Tá predstavuje obdobie, kedy boli roľníci nútení dať štátu veľkú časť svojej úrody, ktorá bola následne rozdaná do rodín žijúcich v okolitých mestách alebo poslaná do zahraničia. Zaujímavá je aj miestnosť s názvom Sála sĺz, v ktorej je úplná tma a osvecuje ju množstvo žiaroviek, ktoré predstavujú obete režimu.

Najsilnejším a najšokujúcejším zážitkom je však pre mnohých určite pivnica, bývalá väznica, ktorá demonštruje reálnu scenériu mučenia. Pred vstupom do pivnice umocňuje pocit napätia pomalý výťah, ktorý má návštevníkovi naznačiť pekelnú skutočnosť, ktorá na neho v podzemí čaká. Časť väznice sa zachovala v pôvodnom stave.

Teror prebiehal napríklad vo vlhkých celách, kde voda siahala mučenému až po kolená či v tmavej cele, kde bol strop vysoký len jeden meter, aby sa väzeň nemohol postaviť a pod. Najhoršia je vedomie, že toto všetko sa odohrávalo len pár metrov od reálneho života ľudí v centre Budapešti.

 

Beáta Hajduová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Memento Park, House of Terror Museum
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa