Maďarsko spoločne s deťmi: 7 miest pre leto plné zážitkov

2020-06-30 00:00:00 |   |    | 

Pojmite tohtoročnú dovolenku trochu inak a predstavte vašim deťom naše okolité krajiny. Maďarsko v nás evokuje oddych pri Balatone, v termálnych kúpeľoch, prechádzky romantickou Budapešťou alebo potulky vinárskymi regiónmi. No naši južní susedia prinášajú aj iné zaujímavosti, ktoré upútajú vašich potomkov a pripravia im množstvo nezabudnuteľných zážitkov.



 

Futura, Mosonmagyaróvár

Jedno z typických vedeckých múzeí nájdete hneď za našimi hranicami. Mosonmagyaróvár je už niekoľko rokov známy nielen vďaka obľúbeným termálnym kúpeľom, ale aj kvôli interaktívnemu múzeu Futura. Výstava je rozdelená do niekoľkých častí, ktoré približujú rôzne prírodné javy, fyzické zákonitosti, ale aj tajomstvá vesmíru. Veľká časť prehliadky je interaktívna, takže deti si môžu vyskúšať napríklad prechádzku po visutom moste alebo imitáciu zásahu bleskom. Taktiež uvidia triky zo sveta ilúzií. Zúčastniť sa môžu premietania 5D filmu, ale aj live pokusov so zábavnými vedcami. Vyberiete sa tam na prechádzku po vesmírnych planétach a na hviezdnu oblohu sa môžete zapozerať v planetáriu.

 

Níreďháza

Popri iných populárnych mestách zostáva Níreďháza trochu v úzadí. No napriek tomu tam nájdete raj pre celé rodiny. Centrom ich turistického života je kúpeľný komplex s viacerými atrakciami. Zatiaľ čo sa deti budú zabávať na rôznych vodných zábavkách, vy môžete vyskúšať niektorú z procedúr v miestnych kúpeľoch. Lenivé dni v akvaparku striedajte s aktívnymi, počas ktorých budú zbierať nové zážitky. Prvou voľbou je v tomto prípade obrovská ZOO s viacerými exotickými zvieratami a opäť aj zábavnými atrakciami. Nevynechajte ani prechádzku centrom mesta Níreďháza s množstvom historických budov. Zaujímavý je tiež blízky skanzen Sóstó s bohatým programom, ktorý sústreďujú najmä do letnej sezóny.

 

Tropikárium, Budapešť

Zo Slovenska sa dostanete najpohodlnejšie do Budapešti, kam vám z Bratislavy idú priame vlakové alebo autobusové spoje. Pokojne zostaňte v metropole Maďarska aj pár dní, pretože vašim deťom môžete ukázať veľa zaujímavosti od výhľadu z hradného vŕška, cez plavbu po Dunaji, až po obľúbené Tropikárium. I keď patríte medzi tých Slovákov, ktorí majú návštevu tejto atrakcie dávno za sebou, mali by ste sa tam vybrať opäť. Podmorský svet s desiatkami pestrých rybiek, so žralokmi, ale aj krokodílmi je pre deti vždy fascinujúci, takže sa počas tejto prehliadky nebudú nudiť ani v tom prípade, ak tam už boli aj v minulosti. Najväčším zážitkom je prechádzka popod vodný tunel, keď budú nad vami plávať rôzne vodné živočíchy a pokiaľ budete mať šťastie, pozrite si tiež kŕmenie vybraných obyvateľov Tropikária, o ktorom návštevníkov upovedomujú v presnom harmonograme.

 

Aquaworld, Budapešť

V Budapešti u detí zabodujete aj návštevou Aquaworldu, ktorý spája kúpele so zážitkovým akvaparkom. Celý komplex sa skladá z hlavnej interiérovej časti a z exteriérovej, ktorú oceníte najmä v tomto období. Niektoré bazény sú vyhrievané a využívané celoročne, ale tie najväčšie zábavky zo zážitkového sveta si najviac vychutnajú deti a to najmä počas letných mesiacov. Hneď potom sa presuňte do nezabudnuteľného vnútorného bazéna. Ten sa premenil na mayskú pevnosť, ktorá hrdo stráži celý Aquaworld. Zaujímavosťou sú umelé vlny, ktoré pripomínajú morskú atmosféru. Bazén nie je vo viacerých úsekoch hlboký, takže je vhodný aj pre menšie deti. V kúpeľoch sa nachádza aj wellness časť so saunami, kde sa môžete objednať na masáž alebo iné relaxačné procedúry.

 

Balaton

Ak tento rok nechcete riskovať dovolenku pri mori, potom doprajte deťom aspoň výlet ku Balatonu. Okolo najväčšieho maďarského jazera sa nachádza niekoľko krásnych miest, takže je len na vás, ktoré z nich si vyberiete. Navyše viaceré z nich sú prepojené aj s kúpeľnou tradíciou, takže okrem kúpania v jazere si môžete naplánovať aj návštevu termálnych kúpeľov alebo menších vodných parkov. Veľmi pekné je tiež mestečko Tihany, ktoré je známe pestovaním levandule. Nachádza sa tam taktiež menší prístav, z ktorého môžete podniknúť plavby po celom Balatone. Aspoň na chvíľku sa tak budete cítiť ako v niektorej z prímorských oblastí.

 

Šopron

Deťom môžete dopriať aj niekoľko menších výletov do zahraničia, počas ktorých im predstavíte blízke mestá v okolitých krajinách. Z Maďarska to môže byť Šopron na hraniciach s Rakúskom. Obe tieto krajiny pozitívne ovplyvnili jeho vývoj a zanechali na ňom vlastnú pečať. Miešajú sa tak v ňom dve kultúry, ktoré sa odrážajú na všetkom - počnúc historickou architektúrou v centre, až po ich znamenitú gastronómiou. Do Šopronu sa dostanete aj priamym vlakom z Petržalky, ktorý prechádza cez Viedeň, preto musíte počítať s dlhšou cestou.

 

Zámok Gödöllö

Maďarskú verziu Versailles nájdete v meste Gödöllö. Zámok postavili v 18. storočí a v minulosti bol tiež letným sídlom cisárovnej Sissi, ktorá ho údajne milovala. Jednotlivé miestnosti sú detailne zdobené, nájdete tam mnoho zaujímavých odkazov na uhorskú kultúru, originálnu vstupnú miestnosť, veľkú tanečnú sálu, ale aj pôvodné dobové divadlo. Deti istotne zaujme rozsiahla záhrada s parkom, v ktorom sa môžete poprechádzať a skúmať miestne zaujímavé rastliny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa