UNESCO v Maďarsku: Týchto 8 pamiatok má pre ľudstvo mimoriadny význam

2022-10-05 12:30:00 |   |    | 

V Maďarsku je toľko nádherných zaujímavostí, že si môžete naplánovať dovolenky podľa rôznych parametrov. Do jedného zo zoznamov si zaraďte aj najkrajšie UNESCO atrakcie. U našich južných susedov ich máme neúrekom, takže rozhodne je z čoho vyberať.



 

Kláštor v Pannanholme

Vznik benediktínskeho kláštora sa datuje od roku 996. Mnísi tam odvtedy žijú až do súčasnosti a spravujú rovnako časť prístupnú pre verejnosť, ako aj nádherný levanduľový sad. Kláštor od začiatku patril medzi najdôležitejšie kultúrne centrá v regióne a neskôr získal významné postavenie v celej krajine. I keď rád v minulosti rozpustili, na začiatku 19. storočia sa jeho zástupcovia vrátili späť a tomuto nádhernému miestu prinavrátili jeho slávu. Odvtedy sa v areáli nachádza aj internátne gymnázium, ktoré pokladajú za jedno z najlepších v Maďarsku. Ešte pred prehliadkou sa pozrite na úžasnú vyhliadku, ktorá sa naskytne pred vami. Uvidíte rozmanité krásy tohto regiónu, ale aj levanduľové polia. Počas prehliadky sa dostanete do oficiálnych i súkromných priestorov, ktoré využívali cirkevní hodnostári. Jej vrcholom je historická knižnica, ktorá obsahuje 400 000 kníh a listín, medzi ktorými sa nachádzajú viaceré cenné klenoty. Po prehliadke sa vyberte dole do levanduľovej záhrady, pri ktorej je obchod s produktami z ich vlastnej výroby. Na UNESCO zozname sa nachádza od roku 1996.

 

Tokaj

Medzi UNESCO chránenými atrakciami nenájdete len historické pamiatky, ale aj významné prírodné oblasti. Od roku 2002 sa medzi nimi nachádza aj tokajská oblasť, ktorá sa preslávila produkciou sladkého viacputňového vína. Prvé zmienky o vinárstve v tomto regióne pochádzajú už z 12. storočia. V roku 1252 sa prvýkrát spomína špeciálna odroda viniča, z ktorej začali produkovať ich charakteristické víno. Na zozname sa nenachádzajú len samotné vinice, ale aj typické dedinky s vínnymi pivnicami a lokálnymi vinárňami. Taktiež si všimnite originálnu architektúru s bohatým zdobením a ich špecifické pivničky. K tomu si pripočítajte nádhernú prírodu, ktorú môžete spoznávať na cyklistických túrach v celom regióne – a váš program je jasný.

 

Jaskyne Aggtelekského krasu

Jaskynný systém na maďarsko-slovenských hraniciach je na zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 1995. Najznámejšou jaskyňou je Baradla, prepojená s našou Domicou. Na maďarskej strane sprístupnili vyše 20 kilometrov chodníkov, ku ktorým vedú z tejto strany tri vchody. Jeden z nich využívajú na prehliadky so sprievodcami, no nezávislí jaskyniari ponúkajú aj možnosť prehliadky mimo hlavnú trasu, keď vás zoberú do náročnejších terénov a na sebe budete mať jaskyniarsky výstroj. Podľa odborníkov je Baradla stará vyše dvesto miliónov rokov. Za toto obdobie sa tam vytvorila nádherná kvapľová výzdoba, ktorá zdobí väčšinu sprístupnených úsekov. Popri návšteve jaskyne sa môžete chvíľku túlať aj po okolí, pretože sa tam nachádza krásna príroda s krásnymi zákutiami.

 

Pamiatky Budapešti

Na zozname UNESCO sa nachádza viacero atrakcií Budapešti - Andrássyho trieda a jej historické okolie ako aj panoráma pobrežia Dunaja a Hradná štvrť v Budíne. Tej popri citadele a kostole svätého Mateja dominuje Rybárska bašta, pomenovaná podľa rybárskej obce, ktorá sa tam v minulosti nachádzala. Meria 140 metrov a v minulosti slúžila na obranu mesta. V 19. storočí spustili jej kompletnú rekonštrukciu a odvtedy patrí medzi obľúbené turistické atrakcie. Máte totiž odtiaľ úžasný výhľad na historickú časť Budapešti, ktorý je nádherný počas ktorejkoľvek časti roka. Na blízkom nádvorí uvidíte tiež sochu kráľa Štefana. V tejto časti mesta v minulosti našli viacero archeologických cenností. Baštu totiž využívali aj ako skrýšu pre niektoré ich artefakty. Počas 2. svetovej vojny bola terčom bombardovania, po ktorom ju museli opäť zrekonštruovať.

 

Jazero Fertő

Maďarsko má v UNESCO aj jeden spoločný zápis spolu s Rakúskom. I keď sa na jeho území rozprestiera len malá časť Neziderského jazera (maďarsky Fertő), napriek tomu patrí medzi ich obľúbené dovolenkové destinácie. Okolo neho vedie cyklistický chodník, vďaka čomu si ho môžete sami pozrieť na vlastnú päsť a preskúmať tie časti, ktoré sa vám najviac páčia. Pri jazere sa nachádza aj známa ornitologická oblasť. Ide o najväčšiu vtáčiu rezerváciu v strednej časti Európy. Pri brehoch nájdete pozostatky bývalej rybárskej dedinky s malým prístavom, ktorá je vzácna vďaka uchovaným architektonickým klenotom.

 

Hollókö

Pokiaľ máte radšej tradičné pamiatky, v tom prípade sa vám zapáči dedinka Hollókö, ktorú pridali na UNESCO zoznam v roku 1987. Uvidíte v nej viac ako šesťdesiat historických domčekov, ktoré ukazujú pôvodnú architektúru. Celá obec má podobu skanzenu, v ktorom sa dozviete niečo viac o spôsobe obživy pôvodných obyvateľov a ich zvyklostiach. Dedinka je dokonca až dodnes obývaná, pričom jednotlivé stavby sú chránené a majitelia ich musia upravovať podľa presne stanovených pravidiel.

 

Národný park Hortobágy

Pri opise divokej maďarskej prírody sa vám v hlave istotne vynoria obrázky jazdcov na koňoch, ktorí počas šou predvádzajú rôzne zaujímavé kúsky. Táto tradícia sa viaže k oblasti Hortobágy, ktorú vyhlásili za prvý národný park a v roku 1999 pridali aj na zoznam UNESCO. Veľký význam má tiež z európskeho hľadiska, pretože sa tam nachádzajú najrozsiahlejšie pastviny na starom kontinente. To umožňuje dobré podmienky pre život mnohých divokých zvierat, vďaka čomu sa táto časť Maďarska považuje aj za také malé safari. Vyhľadávaná je aj ornitológmi, ktorí tam majú možnosť pozorovať viaceré ojedinelé druhy vtákov.

 

Ranokresťanský cintorín v Pécsi

Pécs patrí k najstarším a najzaujímavejším mestám Maďarska. Na jeho území sa v minulosti rozprestierala malá rímska osada Sopianae a z tohto obdobia sa podarilo uchovať najväčší súvislý ranokresťanský cintorínsky súbor mimo starovekej Itálie. Najväčšou budovou cintorína bolo dvojpodlažné mauzóleum, kde na povrchu bola kaplnka a pod ňou krypta, ktorá slúžila na pochovávanie. V podzemí dodnes uvidíte viacero hrobiek, ktoré sú zdobené freskami. Archeologické nálezisko je súčasťou svetového dedičstva UNESCO od 30. novembra 2000.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa