Namiesto ochrany drancovanie okolia: Hrad Šášov preslávili lúpežní šľachtici

2021-09-23 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko Žiaru nad Hronom sa týči nad obcou Šášovské Podhradie zrúcanina hradu Šášov, ktorý bol postavený v 13. storočí. Mal výbornú strategickú polohu, chránil dôležitú cestu do banskej oblasti. Šášov mal malé, ale veľmi dobré opevnenie. Preslávil sa najmä ako sídlo lúpežných šľachticov, ktorí namiesto ochrany drancovali okolie.



 

Zrúcanina hradu Šášov stojí na okraji Štiavnických vrchov na strmom brale Orlí kameň nad údolím rieky Hron v nadmorskej výške 340 m. Združenie na záchranu hradu Šášov uskutočňuje konzerváciu hradu, obnovu niektorých jeho častí, resp. zachovanie súčasného stavu. Na internetovej stránke združenia nájdete informácie o histórii hradu, ale aj o aktuálnych nálezoch či podujatiach.

Šášov bol za dávnych čias strediskom provincie, zvanej Šúšolská a v starých listinách sa i spomína pod menom "Castrum de Susol". Prvá písomná zbierka o hrade pochádza z roku 1253, kedy bol jeho majiteľom v tomto čase ostrihomský arcibiskup Vančaj (Vancha) a jeho príbuzní Peter a Vincent, ktorí hrad údajne o pár rokov skôr aj postavili.

Sídlo malo rozlohu 75 krát 16 metrov a typickú ranogotickú dispozíciu s obrannou vežou, obytným palácom a obvodovou hradbou. Veža mala nepravidelný kruhový pôdorys s vnútorným priemerom 5,5 až 6,7 m a hrúbkou múru v prízemí okolo 3 m. Exponovaná poloha veže a neveľký priemer svedčili o jej primárnej obrannej funkcii, s prípadným využívaním na ubytovanie hradnej posádky, čo bolo bežné na väčšine vtedajších európskych hradoch.

Významným bol v Šášove rok 1424, keď hrad daroval svojej manželke Barbore sám kráľ Žigmund. V 15. storočí sa na stredovekom feudálnom sídle tiež uskutočnili najväčšie prestavby. Zdvojili vstupnú bránu do horného hradu a opevnili južný svah hradného brala. Prestavali východný palác a pribudol severný palác s dĺžkou 33 metrov, kde sa na prízemí rozprestieralo päť funkčne odlišných miestností so samostatnými vstupmi. V strede paláca bola situovaná kuchyňa s priestranným vyvýšeným murovaným ohniskom.

V omietke nad ohniskom sa dodnes zachovala unikátna kresba anonymného autora, na ktorej zobrazil pohľad na hrad. Vidno hlavné časti horného hradu a bralo s prístupovou cestou pod ním aj dominantný východný palác so štyrmi štítmi sedlových striech, ozdobených vlajkami. Kresba zachytáva i severný palác, vežu nad vstupnou bránou a vežičku nad vstupom do prvého predhradia.

Autor zachytil podobu hradu, ktorá vznikla po neskorogotickej prestavbe v 17. storočí, keď hral prešiel do držby Dóciovsov. Jeho dielo je o to vzácnejšie, že v roku 1677 hrad spustošilo vojsko Imricha Thökölyho a od tých čias ho nereštaurovali.

Zo Šášovského Podhradia vedie na hrad zelená značka. Na začiatku turistického chodníka je informačná tabuľa, ktorá informuje o histórií hradu. Výstup trvá asi 15 minút. Turistický chodník ďalej pokračuje na Blanočný vrch a zalesneným hrebeňom na najvyšší vrch v okolí Suť (718 m). Výstup trvá asi jednu hodinu. Z vrcholu je nádherný výhľad na okolie a najmä na Močiarskú dolinu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa