7 prírodných atrakcií v Košickom kraji

2020-04-24 12:00:00 |   |    | 

Pekné počasie už láka na výlety do prírody. I keď úrady odporúčajú dodržiavať karanténu, stále máme možnosť vybrať sa raz za čas na dlhšiu prechádzku. Tú by sme mali absolvovať v odľahlejších miestach, kde môžeme dodržiavať potrebné opatrenia. Ideálne sú rôzne prírodné atrakcie a zrúcaniny, kde si počas týchto dní môžete urobiť spoločné rodinné výlety.



 

 

Herliansky gejzír

Najznámejšou prírodnou atrakciou v košickom kraji je Herliansky gejzír, ktorý patrí aj medzi európske unikátnosti. Vznikol umelým spôsobom, teda vďaka pomoci ľudského faktora. V roku 1872 urobili vrt do hĺbky vyše 400 metrov, vďaka čomu sa im podarilo dostať priamo k prameňu s minerálnou vodou. V tom čase bol aj jediným gejzírom so studenou vodou na svete. V súčasnosti máme v Európe ďalšie dva. Gejzír vystrekuje raz za 34 až 36 hodín a jeho činnosť trvá približne 25 minút. Presné údaje o ďalšej erupcii sa dozviete aj na oficiálnych stránkach obce. Voda vtedy strieka maximálne do výšky 22 metrov, väčšinou je jej prúd vysoký do 15 metrov. Herliansky unikát sa nachádza v parku Herľany, kde si môžete naplánovať príjemnú vychádzku.

 

Markušovský skalný hríb

Obec Markušovce neďaleko Spišskej Novej Vsi je známa vďaka kaštieľu s letohrádkom, ktorý slúžil na organizovanie koncertov vážnej hudby. Tieto budovy si môžete pozrieť aspoň z vonku, keďže sa nachádzajú v malom miestnom parku. Potom sa už vyberte k ich najznámejšej prírodnej atrakcii, Markušovskému skalnému hríbu. Ide o zaujímavý kamenný útvar, ktorý má podobu obrovskej huby. Vznikol vďaka zaujímavej kombinácii dvoch rôznych kameňov. Keďže spodnú časť tvorí menej odolný materiál, ktorý časom zvetrával, tak tu príroda vytvorila takýto zaujímavý tvar. Priamo z obce k nemu vedie 5 kilometrov dlhá trasa, ktorá je označená žltou značkou. Terén nie je náročný a zvládnu ho aj rodiny s deťmi a ľudia so slabšou kondíciou.

 

Jazero Beňatina

Vedeli ste o tom, že aj na Slovensku máme našu obdobu Plitvických jazier? Táto prírodná unikátnosť sa nachádza v obci Sobrance. Už pri príchode na vás žiari nádherne tyrkysovo sfarbená voda, ktorá z diaľky upúta vašu pozornosť. Keď sa tam vyberiete počas slnečných dní, budete sa cítiť ako v nejakej exotickej krajine. V minulosti sa na tomto mieste nachádzal veľký kameňolom. No raz počas ťaženia odhalili pozostatky skameneliny veľkej ryby a taktiež niekoľko menších fosílií. Odborníci doteraz vedú polemiku, či otlačok na jednej z vysokých skál vznikol vplyvom miestnych minerálov, alebo ide skutočne o skamenelinu. V tom čase archeológovia uzavreli celý tento priestor a postupne sa predierali spodné vody, ktoré vytvorili toto nádherné jazero. Okolo vedie chodník, z ktorého vidno všetky jeho krásy. V lete sa chodia miestni obyvatelia do Beňatiny aj kúpať.

 

Hájske vodopády

V košickom kraji sa nachádzajú dve veľké prírodné oblasti, ktoré sú známe množstvom turistických chodníkov. Slovenský raj a Slovenský kras majú k dispozícii trasy rôznej obtiažnosti, takže si určite nájdete niečo priamo pre seba. V Slovenskom krase sa nachádza obec Háj, pri ktorej sa rozprestiera Hájska dolina s Hájskymi vodopádmi. Tam prechádza Hájsky potok, ktorý je dôležitou prírodnou zaujímavosťou v tomto regióne. Nachádza sa na ňom až deväť vodopádov rôznych veľkostí. Vedie popri nich krásna vychádzková trasa, ktorá vás zavedie až ku susednej dedine. Počas zimy tieto vodopády zamŕzajú, v lete sa už môžete pokochať ich krásnymi kaskádami.

 

Košický hrad

I keď majú Košice dlhú históriu, nemôžu sa pochváliť vlastným hradom. Hlavným dôvodom je, že pôvodné panské sídlo sa nachádza na predmestí v obklopení krásnej prírody. V súčasnosti z neho zostali už len ruiny a navyše sa o ňom nepodarilo uchovať ani žiadne historické záznamy. Kvôli tomu dokonca archeológovia netušia, či skutočne šlo o bývalé sídlo šľachty, alebo to bola iba nedostavaná stavba, ktorá nikdy neslúžila pôvodnému účelu. V súčasnosti sa na tomto mieste nachádza informačné stredisko a môžete sa poprechádzať pomedzi pozostatky jeho múrov. Dostanete sa tam s MHD, ktorá odchádza priamo z centra Košíc a potom sa už prejdete po vyznačenom chodníku priamo k tejto zachovanej pamiatke.

 

Slanecký hrad

Po celom košickom regióne môžete vidieť niekoľko zrúcanín, ktoré ponúkajú skvelé možnosti na výlet. Jednou z nich je Slanecký hrad pri obci Slanec, ku ktorému vedie takmer kilometer dlhý turistický chodník. Pôvodne gotická stavba vznikla v 13. storočí, ale počas jedného povstania ju takmer celý zničili a navyše potom jeden z veliteľov dostal povolenie ju podpáliť. Kvôli tomu zostali z tohto miesta iba časti múrov, z ktorých sa podarilo uchovať najmä pôvodnú vežu. Celý areál je voľne prístupný pre verejnosť a môžete sa prejsť pomedzi základy tejto bývalej pevnosti.

 

Morské oko

Vo Vihorlatských lesoch sa nachádza jedno z najkrajších prírodných jazier v regióne, ktoré je zásobované vodou z okolitých potokov. Vďaka vynikajúcim prírodným podmienkam tam chovajú až trinásť druhov rýb. V okolí sa nachádza niekoľko turistických chodníkov. Ak si chcete užiť najkrajší pohľad na Morské oko, vyberte sa na Sninský kameň. Odtiaľ uvidíte aj veľkú časť tejto krásnej oblasti. Môžete si tiež naplánovať príjemné posedenie v okolí a užiť si pokojnú atmosféru tunajšieho jazera.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa