Kežmarok je perlou Spiša: 10 TOP miest, ktoré musíte vidieť a zažiť

2020-06-22 08:00:00 |   |    | 

Najkrajšia renesančná zvonica, unikátna železničná stanica, drevený kostol bez jediného klinca či knižnica s tisíckami vzácnych zväzkov. To je len zopár lákadiel malebného Kežmarku, ktorý bol oddávna kultúrnym centrom Spiša. Keď si k tomu ešte prirátame nádhernú panorámu Tatier, kam je to doslova na skok, o cieli vašej dovolenky bude zrejme rozhodnuté.



 

1. Železničná stanica

V Kežmarku je zážitkom už príjazd. Najmä v prípade, ak sa do mesta vypravíte vlakom. Tunajšia železničná stanica totiž v minulosti patrila k najkrajším v celom Uhorsku. Honosná budova pochádza z roku 1914 a bola postavená podľa návrhu Józsefa Pfinna. Ten vychádzal zo secesného štýlu a stavbu dekoroval prírodnými motívmi a vitrážovými oknami. Hoci je v súčasnosti rekonštrukcia budovy a jej okolia viac než nevyhnutná, rozhodne patrí k pamiatkam, ktoré treba v Kežmarku vidieť.

 

2. Drevený artikulárny kostol

V centre môžete svoju prehliadku začať v artikulárnom kostole sv. Trojice, ktorý je zapísaný na Zozname UNESCO. Bol postavený z dreva a bez jediného klinca, napriek menej trvácnemu materiálu však od vysvätenia v roku 1717 stojí v takmer nezmenenej podobe. Kým zvonka vyzerá skôr ako hospodárska budova, jeho barokový interiér svojou krásou vyráža dych. Najstaršou súčasťou je krstiteľnica z roku 1690,  výnimočná je aj stropná maľba a barokový organ.

 

3. Evanjelické lýceum

K ďalšej pamiatke to máte doslova na skok, len pár metrov od kostola sv. Trojice (v strede) totiž stojí evanjelické lýceum (vľavo), kde v minulosti pôsobili takí velikáni ako Chalupka, Hviezdoslav, Kukučín, Jesenský, Medňanský a mnohí iní. Kamenná budova bola postavená v rokoch 1174 až 1776, dnešná podoba pochádza z 19. storočia. V súčasnosti je v nej umiestnená najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe, ktorá zhromažďuje 150.000 zväzkov. K najvzácnejším patria originálne kázne Jána Husa.

 

4. Nový evanjelický kostol

Trojicu susediacich atrakcií uzatvára stavba, ktorá charakterizuje celú siluetu Kežmarka – tzv. nový evanjelický kostol. Ten vznikol ako náhrada staršieho kostola v poslednej tretine 19. storočia podľa návrhu dánskeho architekta Teofila von Hansena. Traduje sa, že bol pôvodne vytvorený pre Orient, preto má stavba tak netradičnú farbu aj zdobenie. Nesie prvky byzantské, románske, renesančné aj maurské. V roku 1909 ku kostolu pristavali mauzóleum Imricha Thökölyho, kde sú v sarkofágu pochované jeho ostatky.

 

5. Hotel Hviezdoslav

Po pár minútach chôdze sa od kostola dostanete do srdca Kežmarku, ktorým je Hlavné námestie s radnicou. Z oboch strán ho lemujú pôvodné stredoveké domy, z ktorých väčšina však prešla modernou úpravou. Štyri vzácne meštianske domy zo 17. storočia sú dnes domovom prestížnymi cenami ovenčeného Boutique Hotela Hviezdoslav. Ten nesie meno barda slovenskej literatúry, ktorý v jednom z domov býval počas štúdia na Kežmarskom lýceu. Hotel Hviezdoslav je oázou oddychu, kvalitnej gastronómie a noblesy. Zvonku je nenápadný, ale vo vnútri ukrýva luxusné izby, skvelú reštauráciu, bar a Literárnu kaviareň, venovanú P. O. Hviezdoslavovi. Hostia majú k dispozícii aj útulné wellness centrum, bowling, detský kútik a terasu v átriu s nádherným výhľadom na majestátnu gotickú baziliku minor a Belianske Tatry.

 

6. Bazilika minor sv. Kríža

Kežmarský chrám je najmladším spišským gotickým trojloďovým kostolom. Základy baziliky pochádzajú z 13. storočia, dnešná podoba ale vznikla v rokoch 1444 až 1498. Interiér ukrýva niekoľko neskorogotických oltárov. Najvzácnejším je ten hlavný, ktorého Ukrižovanie zhotovil Majster Pavol z Levoče. Raritou sú dva chóry a organy. Menší organ pochádza z roku 1651 a patrí k najcennejším svojho druhu na území Slovenska. Neprehliadnite ani kamenné náhrobky zo 16. až  18. storočia.

 

7. Renesančná zvonica

V tesnej blízkosti baziliky stojí aj ďalší skvost - renesančná zvonica, ktorá je najstaršou a podľa mnohých aj najkrajšou kampanilou na Spiši. Postavená bola v rokoch 1586 až 1591 a na výšku meria 18 metrov. Ukončuje ju štítková atika s viacerými erbmi a zdobí bohaté sgrafito, ktoré vraj bolo v dávnej minulosti pozlátené. Najstarší zvon v kežmarskej zvonici je z roku 1525. Budova je spojená s niekdajšou ľudovou školou, ktorú navštevoval aj J. M. Petzval, vynálezca fotografického objektívu.

 

8. Kežmarský hrad

Na konci Hlavného námestia stojí Kežmarský hrad, pôvodne gotická pevnosť z prelomu 14. a 15. storočia, ktorá prešla rozsiahlou renesančnou prestavbou. Postavenie hradu sa spája s menom rodiny Zápoľských, dlhoročnými majiteľmi boli Thökölyovci a tiež rodina Lasky. Práve z nej pochádzala Beata, ktorá v roku 1565 podnikla ako prvá turistka výlet do Vysokých Tatier. Jej manžela to tak nahnevalo, že ju nechal uväzniť a po zvyšok života sa už len mohla pozerať cez malé okienko na milované hory. Aj jej celu môžete navštíviť počas prehliadky hradu.

 

9. Kaštieľ v Strážkach

Počas návštevy Kežmarku si urobte čas aj na menší výlet. Ak aj nemáte k dispozícii auto, z autobusovej stanice jazdia pravidelné spoje do Strážok. Už o štvrť hodinku môžete obdivovať jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku. Postavili ho v renesančnom štýle na základoch gotického hradu, ktorý údajne vznikol na rozvalinách kláštora templárov. V Strážkach prežil detstvo a veľkú časť života jeden z našich najvýznamnejších maliarov Ladislav Medňanský. V kaštieli na vás teda okrem prehliadky interiérov čaká aj rozsiahla zbierka jeho diel.

 

10. Rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky

Asi štyri kilometre delí kaštieľ v Strážkach od ďalšieho unikátu regiónu, tentoraz prírodného pôvodu. V katastri mesta Spišská Belá sa totiž podarilo obnoviť rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky, ktoré boli zničené predchádzajúcou ťažbou rašeliny v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Kľúčovou úlohou revitalizácie bola stabilizácia vodného režimu tak, aby podzemná voda siahala až k povrchu terénu a dosiahlo sa trvalé zamokrenie. V Krivom kúte sa môžete prejsť po náučnom chodníku, ktorý vedie aj ku kópii pravekého obydlia.

 

Či už chcete vyraziť na turistiku do Tatier, alebo si užiť unikátnu historickú atmosféru Spiša, kliknite na nasledujúci link a vyberte si z aktuálnej ponuky pobytových balíkov Hotela Hviezdoslav, vďaka ktorým bude váš výlet nezabudnuteľný: www.hotelhviezdoslav.sk.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa