Aktívna dovolenka vo Vysokých Tatrách: Najlepšie tipy pre ŠPORT, ZDRAVIE aj TURISTIKU

2020-08-06 00:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Tatry, väčšina z nás si predstaví aktívnu dovolenku, kde sa nezastavíte ani na chvíľu. Napriek tomu, že v niektorých dňoch praskajú vo švíkoch, stále sa dajú nájsť pokojné miesta alebo zorganizovať si výlet tak, aby ste si užili všetko, čo ponúkajú. Doterajšia návštevnosť je veľmi premenlivá ako tohtoročné letné počasie.



 

Tatranský región je predovšetkým o turistike a prírode, ale aj nadšenci športu a zdravého životného štýlu tu nájdu viacero možností, o ktorých možno zatiaľ netušíte, či ste nemali možnosť ich vyskúšať, tak sme sa vybrali spoznávať ich za Vás.

 

LIEČIVÉ ÚČINKY TATIER

Zisťovali sme za vás, ako je to teda s tou preslávenou tatranskou klímou? Sú skutočne hory pre športovcov takým výnimočným prostredím? Odpoveď je – jednoznačne áno.

Horská klíma v spojení s aktívnym pohybom tvorí základ liečebnej metódy klimatoterapie. Najúčinnejšia je vtedy, keď je jej charakteristika odlišná od klímy v trvalom bydlisku. Naše telo sa nadmorskej výške prispôsobuje takmer okamžite. Štúdie zamerané na aktívnych športovcov ukázali, že hladina hemoglobínu sa za týždeň strávený vo vysokohorskom prostredí zvýši asi o jedno percento, čo sa následne prejaví zlepšením telesnej výkonnosti o jedno až tri percentá.

Vo vyššej nadmorskej výške sa tiež zvyšuje celkové množstvo krvi. Zmenu v organizme spôsobuje aj zvýšená intenzita slnečného žiarenia. Na Štrbskom Plese sa tiež nachádza podobný atmosférický tlak ako v Alpách vo výške 3000 m n.m. a možno aj preto sa sem vracajú trénovať športovci z celého sveta. Klimatoterapia pôsobí priaznivo najmä vtedy, keď je iná ako podnebie, v ktorom sa človek bežne pohybuje a za výhodné sa považujú lokality s nadmorskou výškou od 600 do 2500 m n. m.

 

Náš tip:

Vedeli ste, že Štrbské Pleso bolo už niekoľko krát vyhlásené za miesto s najčistejším vzduchom na Slovensku ? Vyskúšajte na vlastnej koži, ako vaše telo bude reagovať na bežecký tréning v našich veľhorách aj prostredníctvom VIRTUAL CHALLENGE, alebo si zabehnite na niektoré z pripravovaných bežeckých podujatí – "City Trail" v Starom Smokovci či extrémny vysokohorský beh po tatranskej magistrále z Troch studničiek do Ždiaru "Tatranská šelma Ultra".

Viac informácií: https://regiontatry.sk/sport/ a https://regiontatry.sk/event/

 

TURISTICKY PRÍSTUPNÉ VRCHOLY

Vysoké Tatry ponúkajú široké možnosti turistiky, od krátkych prechádzok až po náročné celodenné či viacdenné okruhy a prechody a výstupy na štíty. Po značených turistických chodníkoch je možné vo Vysokých Tatrách zdolať 9 vrcholov.

Vyvezte sa lanovkou na Solisko odkiaľ je už ľahko dostupný vrchol Predného Soliska. Jazda trvá zhruba 7 minút a po výstupe na samotný vrchol zažijete výhľady na Furkotskú či Mlynickú dolinu, alebo dovidíte až na legendárnu Kráľovu hoľu. Zo západu na východ to sú: Kriváň, Predné Solisko, Kôprovský štít, Rysy, Ostrva, Východná Vysoká, Slavkovský štít, Veľká Svišťovka a Jahňací štít. Ktorýkoľvek si vyberiete, za odmenu po náročnom výkone získate nezabudnuteľné výhľady na všetky svetové strany. Najkrajší výhľad je vraj z Kôprovského štítu, no o tom sa už musíte presvedčiť sami.

Dôležité je sa na túru poriadne pripraviť, hory sú neúprosné. Odporúčame zaobstarať si kartu zliav TatryCard, ktorá pokrýva aj poistenie na hory a okrem toho s ňou môžete využívať aj rôzne ďalšie zľavy v tatranskom regióne.

Viac informáciíhttps://regiontatry.sk/ubytovanie/co-je-tatry-card

 

Náš tip:

Na Skalnatom plese, ktoré môžete vyšľapať peši, alebo sa nechať vyviezť lanovkou, nájdete prestupnú stanicu do Lomnického sedla. Práve tu sa natáčal kultový slovenský film Medená veža (1970). Lomnické sedlo, ktoré leží v nadmorskej výške 2190 metrov je úžasným vyhliadkovým miestom. Popradská kotlina je odtiaľto ako na dlani, výhľad siaha až k vzdialeným vrcholkom Slovenského Rudohoria.

Celkom iný obraz krajiny uvidíte na opačnej strane. Západné strmé a skalnaté svahy klesajú do hlbín Malej Studenej doliny, ktorú z druhej strany ohraničuje zubatý Prostredný hrebeň. V plnej nádhere sa z Lomnického sedla ukazuje rozložitý Slavkovský štít s typicky okrúhlou siluetou vrcholu.

Ak nie ste až taký zbehlý turista,  ale úžasné výhľady vás fascinujú – tak je čas si naplánovať výlet unikátnou lanovkou na Lomnický štít. Vyvezie vás až nad oblaky a zažijete neopakovateľný moment v kráľovstve ticha a majestátnosť najmenších veľhôr na svete.

Priamo pod horami, v Poprade priamo nájdete takisto ďalší unikát pre lezcov – najvyššiu lezeckú stenu v Európe. Nielen, že vás počasie neprekvapí, ale svoje schopnosti môžete najskôr otestovať či vycibriť.

Viac tipov: https://regiontatry.sk/turistika/

 

VODNÉ ŠPORTY

Vo Vysokých Tatrách nie je veľa možností na outdoorové kúpanie, predsa len je to horský región a v tatranských plesách či potokoch v národnom parku samozrejme platí zákaz kúpania či vodných športov. Množstvo hotelov v Tatrách už však má k dispozícii vnútorné rekreačné bazény, vytipovali sme niekoľko možností, ako si užiť aj vodu naplno:

Plavecké centrum pre vášnivých športovcov – to je termálny aquapark AquaCity Poprad. AquaCity Poprad je jediné stredisko s hotelmi a 50m plaveckým bazénom pod jednou strechou. Je ako stvorené pre ľudí, ktorí milujú plávanie. Nás uchvátil bazén olympijských rozmerov - s hĺbkou od 1,2m do 1,8m. Plavci majú k dispozícii 8 plaveckých dráh, ktoré je možné využívať počas celého týždňa. Ďalší bazén, ktorému dávame 100 bodov, je vonkajší plavecký bazén v tomto rezorte s dĺžkou 30 m. Predtým, ako areál aquaparku ožije animačnými programami a lehátka obsadia plážoví rekreanti, plávanie s výhľadom na štíty Tatier na čerstvom vzduchu je nezabudnuteľné. Okrem toho má voda v tomto bazéne veľmi príjemnú teplotu. Po plaveckom tréningu alebo pre rekreantov či deti však tento aquapark ponúka spolu 14 bazénov s termálnou vodou a rôznymi atrakciami – bublinky, hríby, tobogány a všetky zábavky, ktoré k letu patria, a samozrejme nechýba obrovské wellness s mnohými saunami, takže o komplexnú regeneráciu po športovom výkone je postarané na jednom mieste.

 

Náš tip:

Okrem plávania môžete v AquaCity Poprad vyskúšať aj jedinečnú metódu regenerácie a podporu výkonnosti – kryoterapiu. Mrazivá komora s teplotou až -120 C je exkluzívna možnosť, ako uľaviť svojim boľavým svalom, ale rovnako aj ako podporiť športové výkony. A čo je najdôležitejšie v týchto časoch – kryoterapia má nesmierny efekt pre podporu imunity a to všetci práve potrebujeme! Kryocentrum je možné navštíviť aj bez objednania vopred.

Ak sa vám zdá športu priveľa – rekreační milovníci vody si prídu na svoje pri člnkovaní na hladine Štrbského Plesa.  Pohodové tempo a znovu toľko omieľaný – nezabudnuteľný výhľad na tatranské štíty. Pozor ale, jazero Štrbského plesa patrí do piateho stupňa ochrany a jeho prevádzkovanie podlieha prísnym opatreniam, nakoľko vo vodách žije chránený rybí druh sih marena.

 

CYKLISTIKA

Aj vy ste tento rok prepadli čaru cyklistiky?

Spojte všetko, čo ste si prečítali vyššie a navštívte náš región aj s vašim dvojkolesovým tátošom. Čaká vás takmer 300 km značených cyklotrás rôznej obtiažnosti a dĺžky. Cyklistická mapa vás zavedie rôznymi smermi – či ste priaznivcom okruhov – môžete sa vybrať do Vysokých Tatier a otestovať svoje schopnosti v horskom prostredí, alebo prevetrať bicykle na pohodlných cyklotrasách v okolí Popradu. Veľmi populárne je v Regióne Vysoké Tatry aj bicyklovanie na e-bikoch, ktoré si viete pohodlne požičať v rôznych požičovniach, samozrejmosťou sú aj bežné bicykle (a aj iné športové potreby).

 

Náš tip:

Stredne náročná cyklotrasa, ktorú rozhodne stojí za to vyskúšať, je Popradské Pleso smerom na Štrbské pleso. Na Popradskom Plese na vás čakajú nádherné výhľady a pri zjazde na Štrbské Pleso budete prechádzať okolo Jazierok lásky s lávkami nad vodou, ktoré sú výborným miestom na oddych.

 

ĎALŠIE MOŽNOSTI

Na cyklochodníkoch často stretnete aj in-line skaterov alebo bežkárov na kolieskach. Priamo vo Vysokých Tatrách je zase veľmi obľúbený nordic walking, ak nemáte skúsenosti s týmto športom a chcete sa naučiť techniku, je k dispozícii množstvo skupín a inštruktorov, ktorí vás radi zasvätia. My sme vyskúšali trasu v Kvetnici, popradskej mestskej časti, kde nájdete krásny lom so skvele udržiavaným okolím. Kvetnica je známym náleziskom rôznych minerálov, takže chodníky, ktoré navštívite, majú aj náučný charakter.

Poprad je dlhoročne považovaný za športové mesto. Ak nemáte svoj bicykel, v meste môžete využiť populárnu službu – bikesharing. Jednoducho si stiahnete aplikáciu, požičiate si bicykel na určený čas za určenú sumu a mesto i okolie môžete prebádať z jeho sedla. Priamo v meste nájdete od zimného štadióna, cez Národné tréningové centrum futbalistov (kde je mimochodom unikát – geotermálne vyhrievaný trávnik), takisto multifuknčnú športovú arénu pre basketbal či volejbal, tenisové kurty, bedmintonové kurty aj moderný skatepark.

Počasie nenaplánujete, preto sme okrem aktivít vonku overili aj ďalšie možnosti, ako ostať na dovolenke aktívny a nezmoknúť. Prípadne, ak už máte dosť a chcete len tak vydýchnuť s priateľmi – odporúčame skočiť na bowling, vyskúšať motokáry, zabaviť sa v interaktívnych galériách, jazdiť na koňoch... alebo skúsiť  golf s najkrajším výhľadom. Golfový areál vo Veľkej Lomnici má unikátnu polohu na ich južnej strane v ochrannom pásme Tatranského národného parku. Neporušená príroda, skalnaté kopce a svieži vzduch – to sú devízy, ktoré si uvedomíte na 120 ha plochy v prekrásnej scenérii. Tento golfový rezort s prestížnou značku A PGA Golf Course je jedným z 19 ihrísk na svete s touto známkou kvality.

Ďalšie tipy nájdete tu: https://regiontatry.sk/sport/indoor-a-outdoor-sporty/

 

Či ste športový fanúšik alebo nedeľný turista – užite si bezpečnú dovolenku v Regióne Vysoké Tatry.

Všetky informácie nájdete na www.regiontatry.sk.

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa