Úchvatné výhľady aj rodinné lyžovačky: Zima v Javorníkoch láka mnohých

2022-01-16 12:00:00 |   |    | 

Slovensko-moravské pomedzie je opradené množstvom legiend a historiek. Javorníky sú navyše prešpikované rozhľadňami, ktoré ponúkajú úchvatné výhľady. V zime zasnežené kopce tejto časti Slovenska ocenia predovšetkým mestské rodiny s deťmi, pretože celé okolie ponúka nenáročný terén, ktorý je vhodný práve na rodinné lyžovačky.



 

Vstupnou bránou do horstva Javorníkov sú Dohňany. Cez ne vedie cesta do lyžiarskych stredísk v Lysej pod Makytou a Lazoch pod Makytou, časti Čertov. Dohňany sú v zimných mesiacoch zaujímavé pre bežkárov. Ponúkajú im trať po náučnom chodníku Tri skaly k 22 metrov vysokej drevenej rozhľadni na kopci Tlstá hora, z ktorej sú pekné výhľady na Javorníky, Kysucké vrchy, Vrátnu i Martinské hole.

V katastri obce Lysá pod Makytou na česko-slovenskej hranici sa v nadmorskej výške 713 metrov nad morom nachádza lyžiarske stredisko Ski Park Dešná. Šesť zjazdoviek, dva vleky pre dospelých, jeden detský vlek a päť kilometrov bežkárskych tratí sú vhodné pre začiatočníkov alebo na rodinné lyžovačky. O niekoľko kilometrov ďalej, na konci obce Lazy pod Makytou v časti Čertov, sa v nadmorskej výške 600 až 900 metrov nad morom nachádza rovnomenné lyžiarske stredisko Ski Čertov-Javorníky. Lyžiarom ponúka päť vlekov na siedmich zjazdovkách.

Najvyšším kopcom Javorníkov je Veľký Javorník (1071,5 metra nad morom). V zime si tam na svoje prídu lyžiari. Priamo pod vrcholom kopca je lyžiarske stredisko Kasárne Javorníky. K dispozícii sú tri zjazdovky a tri vleky, v areáli sa nachádza aj sánkarská dráha. Hrebeňom Javorníkov vedie v zimných mesiacoch známa Beskydsko-Javornícka bežecká magistrála, ktorá je upravovaná a meria 54 kilometrov. V obci Makov sa nachádza ďalšie lyžiarske stredisko. Jeho zjazdovky merajú 6 kilometrov, sú upravované a osvetlené, obsluhujú ich štyri vleky. Nachádzajú sa v nadmorskej výške 660 až 948 metrov nad morom.

Nižšie v obci Papradno sa nachádza lyžiarske stredisko Ski Podjavorník. Ponúka dva kilometre ľahkých a stredne ťažkých zjazdoviek a tri vleky. V okolí strediska sú vybudované bežkárske trate, ktoré sa napájajú na hrebeňovú magistrálu Portáš - Bumbálka. Bežkárske trasy, nenáročné zjazdovky s dvomi vlekmi ponúka aj lyžiarske stredisko Ski Ráztoka. Je vybavené aj technickým zasnežovaním a v chatách tiež ponúka domácu kuchyňu. V pohorí Javorníkov okrem lyžiarskych svahov zaujmú aj rozhľadne, ktoré sú dostupné počas celého roka. Tou najvyššie položenou je rozhľadňa na Stratenci.

Hlavné lyžiarske svahy severozápadného Slovenska sa nachádzajú v okrese Čadca, v horstve Kysucké Beskydy, s najvyšším vrchom Veľká Rača (1236 metrov nad morom). Po ceste do Oščadnice, nad ktorou sa tento vrch vyníma, môžeme objaviť menšie lyžiarske stredisko Ski Šerkov. Nachádza sa kilometer od hlavného ťahu Žilina - Čadca. Je situované priamo v obci Ochodnica. Zjazdovka je nenáročná, má dĺžku 720 metrov.

Medzi najväčšie a najnavštevovanejšie slovenské lyžiarske strediská patrí Snowparadise Veľká Rača za Oščadnicou. Okolitá krajina nie je posiata ani hotelmi, ani veľkými chatami. V sezóne je stredisko stále plné, pre blízkosť hraníc ho vyhľadávajú Česi aj Poliaci. Na Dedovke, Marguške a Lalikoch sa nachádzajú zjazdovky všetkých kategórií. Zjazdovky majú 14 kilometrov, všetky sú upravované a technicky zasnežované. V areáli sú šesťsedačková lanovka, dve štvorsedačkové a tri vleky.

Pod vrcholom Dedovky sa nachádza 16 metrov vysoká vyhliadková veža. Rozhľadňa je zároveň aj galériou, vystavené plastiky znázorňujú históriu Kysúc. V neďalekej Oščadnici, priamo v obci, sa nachádza lyžiarske stredisko Športcentrum. K dispozícii má dva vleky, ponúka menej náročné zjazdovky vhodné pre rodiny s deťmi.

Ďalšie dve lyžiarske strediská sú situované v slovensko-česko-poľskom pohraničí. Ski areál Serafínov-Skalité priamo nadväzuje na poľské lyžiarske a turistické stredisko Zwardoň. Ponúka nenáročné až stredne náročné trate. S touto náročnosťou nájdeme 1,5 kilometra zjazdoviek aj v Ski Čierne. Nad obcou sa nachádza trojmedzie - stretávajú sa tam hranice Slovenska, Česka a Poľska. K trom žulovým monolitom so štátnymi znakmi je prístup po nenáročnej lesnej ceste. Často sa tam konajú rôzne spoločenské akcie, v zime sa tam oslavuje aj Silvester.

Kvalitnú bežeckú stopu a nenáročné zjazdovky ponúka aj lyžiarske stredisko Veľké Ostré, ktoré leží päť kilometrov od Kysuckého Nového Mesta. Návštevníci majú k dispozícii dva vleky, stredisko sa nachádza v nadmorskej výške 550 metrov. Podobné lyžiarske podmienky ponúka v tomto okrese aj rekreačné stredisko Snowsun Vadičov. Okrem dvoch vlekov je v areáli tubingová dráha a snoubordový park s prekážkami.

PREVÁDZKA ŠPORTOVÝCH STREDÍSK ZÁVISÍ OD POČASIA AJ PANDEMICKEJ SITUÁCIE a PRED ICH NÁVŠTEVOU JE NUTNÉ PREVERIŤ SI AKTUÁLNU SITUÁCIU PRIAMO V DANOM STREDISKU, napr. prostredníctvom internetovej stránky, telefonicky či na sociálnych sieťach.

Kysuce však okrem športových a rekreačných zážitkov ponúkajú aj poznanie. V Čadci sa nachádza Kysucké múzeum, špecializuje sa na oblasť lesných železníc na Slovensku. Vysunutými expozíciami sú Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, Kaštieľ Radoľa a Historická lesná úvraťová železnička vo Vychylovke.

V Oščadnici v kaštieli má svoje sídlo Kysucká galéria. Neďaleko Turzovky, nad obcou Korňa v Turzovskej vrchovine, je ukryté pútnické miesto Živčáková. Na rovnomennom kopci vyviera aj prameň, ktorému sa pripisujú liečivé účinky. V neďalekej obci Klokočov sa na ploche šiestich hektárov nachádzajú ojedinelé guľové pieskovcové útvary.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa