Ako pohladenie na duši: Toto sú naše najkrajšie botanické záhrady a arboréta

2021-04-30 12:00:00 |   |    | 

Myšlienka vybudovania botanických záhrad vznikla pri inšpirácii kráľovskými záhradami. Tie boli často najväčšou pýchou panovníkov a niekedy im venovali ešte viac pozornosti ako interiérom palácov. Postupne do nich prinášali exotické rastliny, ktoré umiestňovali do skleníkov. A tak začala história týchto obľúbených atrakcií, ktorými sa pýšia aj slovenské mestá.



 

Botanická záhrada, Bratislava

Naša najkrajšia botanická záhrada sa nachádza v Bratislave a patrí Univerzite Komenského. Po prvýkrát ju otvorili v roku 1942, ale jej rozvoj sa zabrzdil kvôli 2. svetovej vojne. Až po jej skončení začali upravovať ďalšie priestory a vtedy tam pribudli prvé skleníky. Pre verejnosť je otvorená od apríla do konca októbra. Medzi návštevníkmi je najobľúbenejšou časťou rozárium, kde pestujú až 120 druhov ruží. Najkrajšie vyniknú na začiatku leta, keď sú všetky tieto kvety rozkvitnuté. V skleníkoch môžete vidieť napríklad palmy, úžitkové rastliny či paprade, nechýbajú ani kaktusy a subtropické rastliny. Keď prejdete do exteriéru, pozrite si skalky so zaujímavými kvetmi a nádhernou časťou je aj japonská záhrada. Uprostred hlavného mesta tak nájdete oázu pokoja, kde si môžete kedykoľvek oddýchnuť od všetkých stresov.

 

Botanická záhrada, Košice

Minulý rok v septembri oslávila botanická záhrada v Košiciach 70. výročie od prvého otvorenia. Aj táto prehliadka je rozdelená na skleníkovú časť, ktorá je prístupná celoročne a exteriérovú, ktorá je otvorená len dovtedy, pokiaľ je rozkvitnutá väčšina záhonov v záhrade. Keďže sa im podarilo vypestovať tam až 4000 rôznych druhov rastlín, v strednej Európe má veľmi významnú pozíciu. Tou najkrajšou časťou je záhrada venovaná orchideám, ktorá je vizuálne najpestrejšia a môžete si tam pozrieť aj rôzne špeciálne druhy týchto kvetín. Deti istotne zaujmú hmyzožravé rastliny, ktoré sa nachádzajú v jednom zo skleníkov. Nechýbajú ani exotické kúsky ako napríklad palmy a subtropické kvetiny. Časť exteriéru patrí arborétu, ktoré sa sústreďuje najmä na domáce dreviny.

 

Arborétum Mlyňany

Najkrajšie slovenské arborétum nájdete v Mlyňanoch. Rozprestiera sa okolo kaštieľa Štefana Ambrózy-Migazzima. Založili ho už v 19. storočí, ale za chránený park, ktorý sprístupnili aj verejnosti, ho vyhlásili v roku 1951. Otvorený je celoročne, ale počas zimy má skrátené otváracie hodiny. Rozdelený je do piatich hlavných častí, ktoré prinášajú najkrajšie dreviny z rôznych kútov sveta. Arborétum je koncipované tak, že postupne počas hlavných sezón rozkvitá vždy iná z častí. Najobľúbenejšia je tá, ktorá predstavuje vzácne dreviny z krajín východnej Ázie a nechýba ani priestor pre slovenské unikáty.

 

Botanická záhrada, Nitra

Nitrianska botanická záhrada je výnimočná tým, že sa v nej zameriavajú na pestovanie slovenských rastlín, ktorým už hrozí zaniknutie. Pomocou štúdia hľadajú možnosti, ako ich uchovať aj pre nasledujúce generácie. Oproti ostatným záhradám je výnimočná svojim viváriom, kde si môžete pozrieť pár exotických živočíchov. Na jej pozemkoch uvidíte vzácne druhy, ktoré pochádzajú z krajín Južnej Ameriky. Súčasťou areálu je aj škôlka, kde pestujú nové rastliny, ktoré vysádzajú do zvyšku botanickej záhrady. Vzácnou zaujímavosťou je park s jabloňami, kde pestujú niektoré odrody, ktoré kedysi dominovali na Slovensku, no dnes sú už ojedinelé.

 

Arborétum Borová Hora, Zvolen

Z historického hľadiska patrí k našim mladším arborétam alebo botanickým záhradám. Na jeho vznik našli krásne miesto pri Zvolene, ktoré sa nazýva Borová Hora. Nádherný park má až 2500 druhov rôznych drevín. Väčšina z nich pochádza z krajín Južnej Ameriky. Zo Slovenska sa podarilo uchovať viacero pôvodných stromov, medzi ktorými sa nachádzajú vzácne druhy, pomaly miznúce z našej prírody. Arborétum je tematicky rozdelené do niekoľkých častí a jedna z nich vám predstaví záhradu plnú ruží. V tej sa nachádza až 900 druhov týchto kvetov, pochádzajúcich najmä od pestovateľov zo Slovenska a Česka, ktorí vyšľachtili aj nové ojedinelé typy.

 

Arborétum, Liptovský Hrádok

Liptovský Hrádok je najmenším mestom na Liptove. Napriek tomu bol veľmi známy už v ére Uhorska, pretože sa tam vtedy nachádzala prvá lesnícka škola v tejto krajine. Práve kvôli tomu tam v 18. storočí položili základy arboréta. Prvým prírastkom bolo dvesto stromov líp, ktoré sú v súčasnosti chránenou alejou. Neskôr tam začali pribúdať viaceré vzácne dreviny, aby tak študentom uľahčili učenie. Aktuálne je plocha arboréta rozdelená do ôsmich zón, pričom tá najznámejšia prezentuje rôzne druhy vzácnych vŕb.

 

Botanická záhrada, Banská Štiavnica

Aj v tomto prípade sa botanická záhrada nachádza priamo pri historicky významnej škole. V tejto časti Banskej Štiavnice sídli známa Banícka akadémia, ktorá mala neskôr aj fakultu lesníctva. V tomto čase začali okolo nej budovať arborétum s botanickou záhradou, do ktorého priniesli dreviny z celého sveta. Zatiaľ čo pre žiakov bolo toto miesto skvelým zdrojom štúdia, pre domácich obyvateľov sa stalo príjemným miestom na oddych, kam sa často chodili prechádzať. V súčasnosti záhrade dominujú najmä rôzne druhy drevín.

 

Botanická záhrada, Lomnický štít

Na Slovensku máme v tomto smere aj jednu zaujímavosť – najvyššie položenú botanickú záhradu v strednej Európe. Tá sa nachádza pri meteorologickej stanici na Lomnickom štíte. Ide o prírodnú záhradu, čiže tam nenájdete žiadne rastliny, ktoré by tam boli umelo prinesené. Môžete si v nej pozrieť až dvadsať rôznych druhov kvetín, ktoré skrášľujú toto skalnaté prostredie.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa