Slovensko je nádherné: Pozrite sa na našu krajinu z najkrajších rozhľadní

2021-05-25 12:01:00 |   |    | 

Tak nádherná príroda, akou sa môže pochváliť Slovensko, si žiada aj rozhľadne postavené na tých najzaujímavejších miestach. Vďaka nim sa môžete pozrieť na všetku tú krásu z úplne inej perspektívy a zamilovať sa do rodnej krajiny ešte viac. Pozrite si tie najkrajšie rozhľadne, ktoré môžete navštíviť už počas najbližšieho víkendu.



 

Chodník korunami stromov, Bachledova dolina

Najväčším hitom ostatných rokov je novovybudovaná vyhliadka v Bachledovej doline. Tá má podobu obľúbených vyhliadkových veží, ktoré sa nachádzajú aj v iných krajinách. Dostanete sa k nej pešo, alebo sa môžete vyviezť lanovkou. Prístupná je tiež pre mamičky s kočíkmi, ale aj pre hendikepovaných ľudí. Počas prechádzky si doprajete tie najkrajšie výhľady na Vysoké Tatry. V niektorých častiach chodníka sa nachádzajú aj náučné tabule so zaujímavosťami o tunajšom regióne. Na konci prehliadky sa môžete spustiť z veže po šmýkačke. Ak by ste ani potom nemali dostatok adrenalínu, tak sa môžete späť k parkovisku ešte zviezť po bobovej dráhe. Po celý čas budete navyše v obklopení nádhernej prírody, ktorá bude balzamom pre vašu dušu.

 

Rozhľadňa na Kamzíku, Bratislava

Veľmi pekné miesto s rozhľadňou objavíte aj v Bratislave. Z obľúbeného Kamzíka dovidíte na celé mesto a počas pekných slnečných dní vám bude dopriaty nádherný výhľad na celý región. Dostanete sa tam priamo z Koliby. Z hlavného parkoviska vedie jednoduchý, niečo vyše kilometra dlhý vychádzkový chodník. Na jeho konci sa nachádza nádherná lúka, na ktorej si môžete posedieť alebo si tam urobíte piknik. Samotná rozhľadňa je vysoká 15 metrov a je vyrobená iba z dreva, aby dokonale zapadla do okolitého prostredia. Výstup na jej vrchol nie je náročný, takže ju zvládnu aj ľudia, ktorí nemajú tak dobrú kondíciu.

 

Rozhľadňa Terchová

Ďalším krásnym regiónom je Terchová, okolo ktorej sa nachádza nádherná príroda. Priamo z centra obce sa dostanete k rozhľadni, ktorá nesie rovnaké meno. Tá je dôkazom, že aj takéto jednoduché stavby môžu byť skvelou príležitosťou, ako vzdať poctu modernej architektúre. Keď sa totiž na ňu zapozeráte, tak v jej tvare spoznáte podobu šibenice. Pretože sme v kraji Jánošíka, rozhodli sa tomuto legendárnemu zbojníkovi vzdať takýmto spôsobom poctu. Navyše na rovnakom mieste sa v minulosti nachádzala šibenica, ktorú využívali pri nakrúcaní prvého filmu o Jánošikovi. Rozhľadňa je vysoká 30 metrov a vo večerných hodinách je osvetlená, takže ju môžete navštíviť aj v tomto čase. Odtiaľto to máte blízko aj k náučnému chodníku, ktorý vedie ku krásnemu Terchovskému srdcu, od ktorého vám bude dopriata ďalšia zaujímavá vyhliadka.

 

Čajka v oblakoch, Bojnice

Keďže sa Chodník v korunách stromov teší veľkej obľube, aj inde na Slovensku postupne pribudlo niekoľko podobných atrakcií. Najnovším prírastkom je vyhliadková veža na Štrbskom Plese a nedávno vznikla aj Čajka v oblakoch, ktorá sa nachádza pri Bojniciach. Tá nemá pravidelný tvar a na jej vrchol sa dostanete po niekoľkých serpentínach. Z tohto bodu uvidíte Bojnice, Prievidzu a všetky nádherné miesta v okolí. Rozhľadňa sa nachádza v peknom prostredí, pretože je obklopená lesom. Vysoká je 30 metrov a taktiež pre návštevníkov ponúka bezbariérový prístup.

 

Vyhliadková veža Tokaj

Pri obci Malá Tŕňa uvidíte ďalšie majstrovské architektonické dielo. Keďže táto veža stojí uprostred tokajských viníc, rozhodli sa jej dať tvar veľkého suda na víno. Na vrchol 12 metrov vysokej rozhľadne sa dostanete pomocou veľkého schodiska. Odtiaľ sa vám naskytne úžasný výhľad na región a sady s viničom a počas pekných dní dovidíte až do Maďarska. Vstup na vežu je bezplatný, vyhliadka je voľne otvorená pre verejnosť. V noci je osvetlená, takže si môžete prísť pozrieť aj Tokaj zahalený do nočnej perinky.

 

Rozhľadňa Zbojská

Tak ako má Terchová Jánošíka, Muránska planina má svojho legendárneho zbojníka Jakuba Surovca. Ten sa skrýval pred panstvom, ktoré sa ho snažilo dostať do väzenia. Spolu so svojou družinou prechádzali tunajšou roklinou, ktorou dnes vedie náučný chodník venujúci sa tejto legende. Jeho súčasťou je aj rozhľadňa Zbojská, ktorú postavili v jeho prvej časti. Dostanete sa tam veľmi jednoducho aj z parkoviska, ktoré vedie k tejto trase. Postačí vám na to štvrťhodinka, aby ste už uvideli krásnu drevenú rozhľadňu v tradičnom retro štýle. Z jej vrchola uvidíte nádhernú muránsku prírodu, ktorá nemá konkurenciu.

 

Turistická rozhľadňa Trenčianska Závada

Rozhľadňa v Trenčianskej Závade je postavená na tak výbornom mieste, že vám ponúka pohľad hneď na niekoľko známych pohorí. Predovšetkým sa môžete tešiť na vyhliadku na Biele Karpaty a Stražovské vrchy, okrem nich však uvidíte tiež Považský Inovec a Martinské hole. Dostanete sa k nej po jednoduchom turistickom chodníku, od parkoviska ním vedie približne polhodinová trasa. Veža je vysoká 24 metrov a má typickú drevenú architektúru. Prístupná je celoročne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa