Skvelé tipy na leto: Navštívte tieto málo známe miesta na Slovensku

2021-06-09 12:01:00 |   |    | 

Mnoho Slovákov dáva aj tento rok prednosť dovolenke na Slovensku. Našťastie je naša krajina plná výnimočných miest, ktoré stoja za našu návštevu. Ešte stále tu máme aj veľa málo známych lokalít, ktoré vás prekvapia. Naplánujte si ich návštevu s nami.



 

Gánovce

Nenápadná dedinka pri Poprade je výnimočná hneď z niekoľkých ohľadov. Práve na tomto mieste totiž našli najstaršie pozostatky človeka na území Slovenska. Podľa odhadov patrila nájdená lebka neandertálcovi a jej originál sa nachádza v múzeu v Bratislavskom hrade. Kópiu zas uvidíte v Podtatranskom múzeu v Poprade. V Gánovciach však môžete navštíviť aspoň miesto, kde sa tieto vzácne pozostatky našli . Navyše sa tam nachádzajú aj travertíny, z ktorých vyviera termálna voda. Vykúpať sa v nej môžete aj v miestnych malých kúpeľoch. Výlet do Gánoviec si môžete urobiť napríklad počas dovolenky vo Vysokých Tatrách.

 

Korňanský ropný prameň

Na Kysuciach by ste zrejme očakávali všeličo, ale istotne nie vzácne ropné nálezisko. Určite sa z nás vďaka nemu nestane druhý Texas, ale napriek tomu slúži ako zaujímavá turistická atrakcia. V obci Korňa objavili toto zvláštne miesto už dávno naši predkovia. Tí pokladali ropu za zázračný prípravok a využívali ju napríklad na mazanie vozov či dverí, leštili ním topánky a liečili ním dokonca niektoré kožné ochorenia dobytka. Až v novodobých dejinách počas výskumov prišli na to, že tou zvláštnou tekutinou s výnimočnými schopnosťami je v skutočnosti ropa, ktorá sa nenachádza nikde inde v strednej Európe. Síce ju kvôli malému množstvu nemôžu využívať na komerčné účely, ale aspoň do týchto končín láka turistov.

 

Drevený kostol, Lukov

Slovensko sa môže pochváliť viacerými drevenými kostolíkmi, ktoré sú charakteristické najmä pre východnú časť našej krajiny. Tam sa nachádza aj originálny svätostánok v Lukove. Ten je zaujímavý hneď z dvoch dôvodov. Prvým je kamenný základ, ktorý nie je rovnaký, pretože kopíruje povrch terénu. Takže zatiaľ čo na jednej strane dosahuje výšku jedného metra, na tej druhej je ho vidieť tesne nad zemou. A práve s touto časťou sa spája aj ďalšia unikátnosť. Drevený kostol v Lukove totiž ako jediný skrýva podzemnú pivnicu, ktorú v minulosti využívali tunajší kňazi. Tento chrám nie je úplne pôvodný. Najprv ho totiž postavili v dedinke pri hraniciach s Poľskom, odkiaľ ho neskôr obyvatelia tohto regiónu odkúpili a rozobratý preniesli.

 

Múzeum petržalského opevnenia

Len málo ľudí tuší, že sa na okraji Petržalky nachádza jedno zaujímavé múzeum. Je inštalované do pôvodných vojenských bunkrov, ktoré vznikli pred začiatkom 2. svetovej vojny. Využívali ich vojaci na spravodajské účely a snažili sa tak chrániť aj našu krajinu. V súčasnosti viaceré z bunkrov premenili na múzeá, kde je inštalovaná výstava o predvojnovom období na Slovensku. Môžete si tam pozrieť zbrane, ale aj pôvodné zariadenie. Po vojne tieto miesta dlhý čas chátrali a v súčasnosti sa vďaka dobrovoľníkom podarilo viacero bunkrov obnoviť. Pravidelne tam organizujú aj zaujímavé podujatia.

 

Púchovská skala

Mesto Púchov možno nevyzerá z turistického hľadiska veľmi atraktívne, ale aj tam dokážete nájsť zaujímavé miesta na výlet. Jedným z nich je Púchovská skala, ku ktorej sa pohodlne dostanete zo samotného mesta. V minulosti slúžila ako lom a z miestneho kameňa postavili mnoho budov v okolí. K skale sa dostanete po turistickom chodníku a na vrchole vás čaká pekný výhľad na celý región. S týmto miestom sa viaže aj jedna zaujímavá legenda. Podľa nej sa vždy na Veľký piatok skala otvorí a vy uvidíte poklad nevyčísliteľnej hodnoty. Vziať si však môžete iba kúsok, inak by ste boli potrestaní.

 

Sklabinský hrad

Počas výletov po Slovensku nemôžeme zabudnúť ani na množstvo zrúcanín, ktoré sa u nás nachádzajú. Jedna z nich stojí v martinskom okrese. Sklabinský hrad pochádza z 13. storočia, keď mal v tunajšom regióne veľmi významnú pozíciu. Postupne ho začali vynovovať a pristavali k nemu ďalšie miestnosti. Neskôr ho prestavali na kaštieľ, ktorý využívali župani. Tí tam sídlili až do 2. svetovej vojny, keď veľká časť stavby vyhorela a odvtedy chátra. No napriek tomu si môžete ísť pozrieť aspoň ruiny tohto kedysi nádherného šľachtického sídla.

 

Vysoká pec Tri vody

Osrblie sa preslávilo medzi ľuďmi najmä vďaka nášmu najlepšiemu športovému areálu pre biatlon. No v jeho blízkosti sa nachádza aj jedna vzácna historická pamiatka. Na tomto mieste nájdete najstaršiu vysokú pec v bývalom Uhorsku, ktorú postavili na konci 18. storočia. Využívali ju na výrobu úžitkových predmetov zo železa, ale aj na prípravu delových gulí. Pec postupne prešla niekoľkými obnovami, ale nakoniec ju v druhej polovici 19. storočia zatvorili. Odvtedy táto vzácna budova chátra, ale stále si môžete pozrieť aspoň jej ruiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa