Vyskúšali sme za vás: Dovolenka na Liptove je plná zážitkov

2021-07-09 08:01:00 |   |    | 

Liptov patrí k našim najatraktívnejším regiónom a je dobre známy vďaka prírodným krásam, ale aj moderným turistickým atrakciám. My sme sa rozhodli preskúmať ich počas predĺženého víkendu a otvorene priznávame, že sa sem ešte musíme vrátiť. Pár dní je, skrátka, na Liptov a jeho zaujímavosti príliš málo!



 

Tatralandia

Voda, zábava, atrakcie - to všetko počas leta na vás čaká v Aquaparku Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši. V jeho areáli sa nachádza 14 bazénov so slanou, termálnou aj čírou vodou, 28 šmýkačiek a toboganov, vnútorný tropický raj Tropical Paradise s palmami, pirátskou loďou a štyrmi bazénmi či Karibský komplex s relaxačným bazénom s bublinkami, masážnymi posteľami, vodnými tryskami, plaveckou časťou s protiprúdom a detským bazénom. Pre návštevníkov je k dispozícii aj Wellness & Spa centrum a surfovací komplex Surf Waves. Strecha budovy je pokrytá špeciálnym sklom, cez ktoré vás slnko opáli v lete aj v zime.

V rámci areálu Tatralandie sa nachádza aj rodinný park Zoo Kontakt, kde chovajú zvieratá, ktoré sa narodili v ľudskej opatere a v prírode by neprežili. Počas návštevy tu môžete uvidieť medvede, biele tigre, pumy, rysa, líšky, pelikány aj voliéry s krotkými papagájmi. Zvieratá je možné kŕmiť a aj sa s nimi odfotografovať. Pre najmenších sú pripravené rôzne atrakcie ako motorový vláčik, na ktorom sa môžu zviezť, kolotoče, zrkadlový labyrint, adrenalínová jazda na vodnej strele či Svet miniatúr so zmenšeninami svetových stavieb z kovu ako Big Ben alebo veže Petronas.

Pokiaľ vám to bude málo, vyskúšať si tu môžete aj niečo adrenalínové. Priamo pri vstupe do zooparku sa nachádza Hurricane Factory, kde si užijete perfektný zážitok. Je to na Slovensku jediná atrakcia ponúkajúca zážitok voľného pádu ako pri zoskoku z lietadla, ale bez pocitu strachu z výšky. V budove sa nachádza letová komora široká zhruba 4 metre a vysoká 14 metrov, v ktorej prúdi vzduch rýchlosťou až do 270 km/h. V bezpečnej výške si tu zalietate pod dohľadom inštruktora. K lietaniu nepotrebujete žiadne predchádzajúce skúsenosti, profesionál vám dá pred lietaním iba malú inštruktáž, ako počas lietania ovládať svoje telo.

 

Chopok

Výlet na Chopok a susedný Ďumbier možno pokladať za povinnú jazdu pre takmer všetkých návštevníkov Liptova. Vystúpiť naň môžete po svojich, prípadne sa naň vyveziete pohodlne lanovkou. Z údolnej stanice Biela Púť vás na Chopok vyvezú postupne tri po sebe nadväzujúce lanovky.

Na vrchole Chopka vo výške 2024 m n. m. budete mať za dobrého počasia nádherné výhľady na okolitý kraj. Odtiaľ sa môžete následne vybrať na príjemnú hrebeňovú túru na susedný Ďumbier, prípadne na kratšie letné prechádzky.

Pokiaľ vás turistika príliš neláka, môžete si tu posedieť v panoramatickej reštaurácii Rotunda, a to buď na vonkajšej terase, alebo v interiéri, odkiaľ budete mať taktiež skvelé výhľady. Na terase je umiestnená kovová socha Draka Demiána, o ktorej sa hovorí, že je kúzelná. V hrdle jednej z dračích hláv sa nachádza zvonček, na ktorý keď zazvoníte, privoláte si údajne šťastie.

 

Liptovský Ján

Ak premýšľate, kam sa na Liptove vybrať s deťmi, určite sa zastavte v Liptovskom Jáne. Obec ponúka hneď tri atrakcie, ktoré deti potešia a zabavia. Jednou z nich je park miniatúr Minislovensko s viac ako 20 modelmi známych slovenských hradov, kostolíkov či železničných staníc v mierke 1:25. Najväčším modelom je tu aktuálne Bojnický zámok a najťažší hrad Strečno. Veľkou atrakciou je aj model záhradnej železnice s jazdiacimi vláčikmi.

Pri Minislovensku, vedľa parkoviska sa nachádza malý areál Piesočkovo, kde sa prejdete pomedzi veľké pieskové sochy, vytvorené podľa vzoru známych rozprávkových postáv z piesku. Ďalšou zaujímavou atrakciou v obci je expozícia Mincovníčkovo venovaná minciam. Dozviete sa tu, z čoho sa mince vyrábali a pozriete si aj, ako sa razia.

Priamo v obci sa nachádza ešte jedna atrakcia, a to Kaďa - termálny liečivý prameň, ktorý  je jedným z množstva výverov, roztrúsených v Jánskej doline a okolí. Kúpanie v prameni je bezplatné a okolitý areál dobre udržiavaný.

Kúsok za obcou si môžete spraviť aj výlet do podzemia, a to do Malej Stanišovskej jaskyne. Počas hodinovej prehliadky so sprievodcom a s čelovkou na hlave tu budete spoznávať jej čarovné podzemie so zaujímavými útvarmi, ktoré za milióny rokov vymodelovala voda.

 

Čutkovská dolina

Obľúbeným miestom výletníkov je Čutkovská dolina pri Ružomberku, ktorá ponúka krásne prírodné zákutia. Na jej začiatku sa nachádza viacero kolíb, kde sa môžete posilniť, salaš, rybník plný pstruhov, ale aj detský zábavný park Obrovo s rôznymi atrakciami. Park nesie meno obra Čutka, ktorý sa tu vraj kedysi dávno narodil a viaceré predmety v nadrozmernej veľkosti, ktoré sa tu nachádzajú, sú s ním spojené.

V parku si prídu na svoje najmä rodiny s deťmi, ktoré si tu môžu vyskúšať detský zipline, lukostreľbu, lanové prekážky a ďalšie atrakcie. Areál disponuje aj požičovnou e-bicyklov a e-kolobežiek, na ktorých sa vydáte na výlet do okolia po viacerých nenáročných aj obtiažnejších trasách. Počas letnej sezóny je ideálne si ich vopred zarezervovať. Vyskúšať si tu môžete aj jazdu na vyše 200 metrov dlhom ZipLine „Obrova žinka“, počas ktorej si zo zhruba 20 metrovej výšky obzriete celý areál.

Ak obľubujete turistiku, vyberte sa aj hlbšie do doliny. Vedie ňou náučný chodník, ktorý má dĺžku viac ako 6 kilometrov. Tie najkrajšie miesta Čutkovská dolina ukrýva na jeho konci. Odporúčame prejsť trasu po celom chodníku, z ktorého vedie aj odbočka na Jelení vodopád, ktorý má výšku 24 metrov.

 

Hrabovská dolina

Prijemnou turistickou trasou po Obrovej ceste sa z Čutkovskej doliny môžete vybrať aj do susednej Hrabovskej doliny, známej hlavne vďaka kabínkovej lanovke na Malinô - Brdo, ktorá zároveň slúži ako východiskový bod na túry a turistiku vo Veľkej Fatre. Nájdete tu Lanový park Tarzania, vyskúšať si tu môžete 300 metrov dlhý Zipline, aquazorbing či člnkovanie sa na tunajšej vodnej priehrade. Môžete si tu prenajať horské bicykle a kolobežky a vydať sa do  okolia na  kilometre značených i neznačených trás.

Veľkou atrakciou je tu nedávno otvorený areál Rozprávkové kráľovstvo Hrabovo, ktorý spája kultúru a umenie. Nájdete v ňom 30 metrov vysoké ruské kolo, ktoré ponúka výhľad na celú dolinu, detské elektrické autíčka, rôzne nafukovacie atrakcie, letné kino, organizujú tu koncerty a rôzne animačné programy.

Hlavnou atrakciou je tu však výstavný stan s rozlohou 600m2 s vyše 400 tonami piesku. Môžete si tu ľahnúť si na lehátka pod živými palmami, občerstviť sa v letnom bare na pláži a prezrieť si aj najväčšiu pieskovú výstavu sôch na Slovensku, na ktorej pracovali rezbári zo Slovenska a Českej republiky. Uvidíte tu desiatky ručne vyrezávaných pieskových sôch známych slovenských a zahraničných postavičiek a hrdinov z filmov a rozprávok Ľadové kráľovstvo, Simpsonovci, Labková patrola, Harry Poter či z Pirátov z Karibiku.

 

Liptovská Mara

Príjemné letné osvieženie pri vode ponúka aj tunajšia vodná nádrž. Na svoje si tu prídu plavci, ale aj fanúšikovia jázd na vodných skútroch aj lyžiach, vyskúšať si tu môžete wakeboarding, flyboarding, windsurfing či padleboarding. Oblúbeným miestom je Liptovský Trnovec s plážovým kúpaliskom a Mara Campingom, ktorý okrem kúpania ponúka aj dokonalé podmienky pre jachting a windsurfing, možnosť rybolovu, vyhliadkové plavby loďou, cyklotúry, turistiku a mnoho ďalšieho.

V západnej časti Liptovskej Mary nájdete aj ďalšie atraktívne rekreačné stredisko Marina Liptov. Disponuje prístaviskom pre lode, verejnou plážou a mólom s barom. Ubytovať sa tu dá v kempe, v mobilných domčekoch, prípadne vo vilkách s výhľadom na vodnú nádrž. V budove prístaviska je návštevníkom k dispozícii reštaurácia, wellnes aj fitness centrum.

Zapožičať si tu môžete loď aj bicyklov, prípadne absolvovať vyhliadkovú plavbu po Liptovskej Mare na lodi. V extra ponuke sú aj privátne jazdy na lodi za 200 eur či na katamaráne 99 eur za hodinu pre maximálne 10 osôb. Tieto plavby je však potrebné si vopred zarezervovať.

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa