Letná dovolenka na Slovensku: 5 skvelých tipov na výlet do prírody (aj s deťmi)

2022-06-29 07:00:00 |   |    | 

Veľa rodičov volí namiesto dovolenky v zahraničí radšej pobyt na Slovensku. Jedným z dôvodov je, že pre deti vždy potrebujú veľa vecí a necestuje sa im kvôli tomu pohodlne lietadlom či na dlhé trasy autom. Ideálnou voľbou pre nich sú víkendové alebo jednodňové výlety v našich krajoch. Tie majú čo ponúknuť aj z hľadiska ľahkej turistiky k nádherným prírodným miestam, ktoré zaujmú aj najmenších členov rodiny.



 

Malachovské skalky, Banská Bystrica

Nad Banskou Bystricou sa týčia viaceré známejšie končiare. Jednoduchšiu túru, ideálnu aj pre rodiny s malými deťmi, ponúkajú Malachovské skalky priamo nad obcou Malachov. Skaly netvoria súvislý celok, ale sú rozmiestnené na viacerých miestach. Niektoré sú malé a vaši drobci môžu po nich behať a skúšať si svoje schopnosti. No nachádzajú sa tam aj veľké balvany, ktoré dokonca vyhľadávajú fanúšikovia boulderingu. Ak máte doma tínedžera, možno ho zaujmete takýmto tipom. Kedysi sa presne na tomto mieste vyrábal púštny prach, ktorý používali najmä v baniach. Dnes už na bývalú továreň nenájdete žiaden odkaz. Po zdolaní jednoduchej cesty sa môžete tešiť na úžasný výhľad na mesto, ale aj okolité dedinky a prírodu.

 

Po daždi nad Banskou Bystricou (Malachovské skalky)

Posted by Martin Šúrik on Wednesday, May 22, 2019

 

Stanišovská jaskyňa, Liptovský Ján

Pýchou Slovenska je nepochybne veľké množstvo jaskýň, ktoré na tak malom území máme. Viaceré z nich dokonca stále nie sú prebádané a sprístupnené pre verejnosť. Pri návšteve Liptova sa dovolenkári väčšinou sústredujú na podstatne známejšiu Demänovskú jaskyňu. No ak chcete pripraviť pre deti zaujímavejší zážitok, zájdite spolu do Stanišovskej, ktorá sa ukrýva pri Liptovskom Jáne. Jej súčasťou je totiž aj Netopierkovo, zahrnuté do bájneho kráľovstva Aghartha, kde sa dozviete zaujímavosti o regióne. Jaskyňa síce nie je dlhá a prehliadka trvá maximálne hodinu, ale práve kvôli tomu je ideálna aj pre menšie deti. Aby ste boli v čo najreálnejších podmienkach, budete si to tam obzerať len pomocou špeciálne osvetlených prilieb. Tešte sa na bohatú výzdobu, v ktorej nájdete dokonca úsek s ľadovými stalagmitmi.

 

Dobrovodský hrad, Trnava

Výlety do prírody môžete spojiť aj s históriou. Ideálnou príležitosťou sú rôzne zrúcaniny. V našej krajine je ich neúrekom, takže využite leto na to, že si ich pozriete čo najviac. Istotne ich niekoľko máte i vo vašom okolí, takže ani neminiete veľa peňazí na cestovanie. Jednu z takýchto zaujímavostí nájdete v Trnavskom kraji v obci Dobrá Voda. Tam sa medzi stromami hrdo týči hrad, ktorý pochádza z 13. storočia. Keďže je situovaný uprostred lesa, nie je dobre viditeľný. Vďaka tomu vás zrazu prekvapí počas vašej túry, keď sa pred vami objaví majestátne sídlo. Vychádzková trasa začína zo spomínanej dediny. Potom sa nedajte zmiasť, pretože najprv sa dostanete k pozostatkom pôvodných hradieb, až potom prídete k hlavnej stavbe, ktorá kedysi slúžila aj ako

 

Turzovské jazero, Gelnica

V minulosti bola Gelnica dôležitým miestom na kúpeľnej mape. Teraz nám už túto éru pripomínajú iba opustené budovy pôvodných kúpeľných domov, ktoré sú rozmiestnené aj v blízkosti Turzovského jazera. Jedna z najkrajších vodných plôch v tomto regióne sa kedysi využívala na liečebné účely. V kombinácii s ihličnatými stromami v okolí vytvárali vynikajúcu klímu na liečenie dýchacích ciest. Aj teraz môžete vdychovať tento zdravý vzduch počas prechádzky okolo brehov. Trasa patrí medzi jednoduchšie, no v prípade starších detí ju môžete spojiť aj s túrou po niektorom z blízkych turistických chodníkov, ktorý vás zavedie napríklad na Plejsy.

 

Arborétum Kysihýbel, Banská Štiavnica

Banská Štiavnica je známa vďaka silnej banskej tradícií. Keď si však obzriete bývalé bane a tajchy, ktoré s nimi úzko súvisia, možno dostanete chuť pozrieť si aj inú zaujímavú atrakciu. Jedna botanická záhrada sa nachádza priamo v centre mesta, v areáli Baníckej a lesníckej akadémie. Ešte väčší klenot je situovaný na okraji neďaleko sídliska Drieňová. Arborétum vzniklo vďaka tejto významnej škole, keďže ho založil jeden z jej učiteľov. Môžete sa tešiť na takmer 300 rôznych druhov stromov, ktoré vytvárajú nevšedný lesík.

 

🟢 VÍKEND OTVORENÝCH PARKOV A ZÁHRAD V LESNÍCKOM ARBORÉTE KYSIHÝBEL 🗓 Už tento víkend sa môžete prejsť chodníčkami...

Posted by Národné lesnícke centrum on Friday, June 3, 2022

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa