Hurá, na hory: Štyri tipy na najkrajšie túry bez davov turistov

2022-08-17 12:00:00 |   |    | 

Záver leta je ideálnym obdobím na horskú turistiku. Počasie je stálejšie, ešte stále je dostatok svetla, no nie je už až tak horúco. Skvelé podmienky však v tomto čase do hôr lákajú početné skupiny turistov, a tak sa bežne stáva, že na obľúbených vrcholoch je až príliš tesno. Ak uvažujete v týchto dňoch nad túrou v horách, máme pre vás zopár neopozeraných tipov na turistické trasy od Horskej záchrannej služby, ktoré ponúkajú výnimočné výhľady bez davov.



 

Na vrchol Roháčov

Trasa: Zverovka – Baníkov – Tri Kopy – Zverovka

Trvanie: 6:10 h

Dĺžka trasy: 16,2 km

Prevýšenie: 1 569 m

Kondične a technicky náročná túra určená pre skúsených turistov. Trasa je bohatá na krásne výhľady a zavedie vás na najvyšší vrchol Roháčov, 2 178 metrov vysoký vrch Baníkov. Okrem neho na vás čakajú ešte ďalšie 4 vrcholy s nadmorskou výškou nad 2000 metrov, a to Hrubá Kopa a Tri Kopy.

Túra začína aj končí na parkovisku pri lyžiarskom stredisku Roháče – Spálená, kde môžete nechať svoje auto. Odtiaľ sa vydáte po zelenej k rázcestiu Šindľovec, kde sa napojíte na červený značený turistický chodník cez Roháčsku dolinu. Po zhruba 3 kilometroch na rázcestí Adamcuľa pokračujete žltým chodníkom, ktorý vedie od rázcestia popri Roháčskom vodopáde až do Baníkovského sedla. Tu sa napojíte na červený chodník, ktorý vedie po hrebeni Západných Tatier, a pokračujete červenou cez vrchol Baníkov, Baníkovskú ihlu, Hrubú kopu až na Tri Kopy. Po zostupe z prvej kopy prídete do Smutného sedla, odkiaľ na vás čaká zostup po modrej na Ťatliakovu chatu. Odtiaľ sa vrátite opäť po červenej až k rázcestiu Šindľovec, kde ste začínali. „Na hlavnom hrebeni sa nachádza viacero úsekov, ktoré sú zaistené reťazami. Pri prechode cez Baníkov a Tri Kopy je potrebné používať aj ruky, keďže je tu zopár technicky náročnejších miest. Túra tak nie je vhodná pre deti do 12 rokov ani pre ľudí, ktorí majú strach z výšok alebo nemajú skúsenosti s reťazami,“ upozorňuje Horská záchranná služba.

Ak patríte medzi menej zdatných turistov, trasu si viete zjednodušiť a z Baníkovského sedla sa vrátiť a pokračovať náučným chodníkom po zelenej značke cez Roháčske plesá až na Ťatliakovu chatu.

 

Na potulkách po Západných Tatrách

Trasa: Úzka dolina – Račkovo sedlo – Klin – Gáborovo sedlo – Úzka dolina

Trvanie: 8:45 h

Dĺžka trasy: 20,4 km

Prevýšenie: 1 362 m

Klin je piatym najvyšším vrcholom v Západných Tatrách a leží na ich hlavnom hrebeni na hraniciach s Poľskom. Ponúka skvelé panoramatické výhľady na neďaleký najvyšší vrchol Západných Tatier - Bystrú, ale za pekného jasného počasia sa vám naskytne pohľad aj na Vysoké a Nízke Tatry.

Túru začnete pri ústi do Úzkej doliny, kde nájdete aj viacero parkovísk, kde môžete nechať auto. Vydáte sa modrým turistickým chodníkom cez Úzku dolinu až na Rázcestie Jamnickej a Račkovej doliny, kde zvolíte žltú trasu. Pokračujete Račkovou dolinou cez Račkovo sedlo až na Rázcestie pod Klinom. Odtiaľto budete obchádzať Klin proti smeru hodinových ručičiek až na jeho vrchol. Pokračujte po zelenej popri Gáborovom potoku skrz Gáborovu dolinu, ktorá je v závere leta plná čučoriedok, až na Gáborovo sedlo. Odtiaľ sa vydáte po červenej trase, ktorá vytvára hranicu s Poľskom. Od vrchu Sivá veža pozvoľne stúpate do cieľa trasy na vrchol Klin. Z Klina zostupujte z druhej strany po červenej smerom na Končistú, kde sa napojíte na žltý turistický chodník a vydáte sa na cestu späť cez Račkovo sedlo a Račkovu dolinu. Cestou uvidíte Čierne Račkovo pliesko a pokračujte až ku Kolibe pod Klinom, kde si pred návratom po tej istej trase môžete chvíľu oddýchnuť pri pozeraní dobových fotografií.

 

Skrz tatranské doliny

Trasa: Lysá Poľana – Litvorová dolina – Veľká Studená dolina – Starý Smokovec

Trvanie: 10:30 h

Dĺžka trasy: 24,8 km

Prevýšenie: 1 270 m

Nádherná turistická trasa vás prevedie cez viaceré tatranské doliny. Vzhľadom na jej dĺžku a náročnosť je však vhodná iba pre skúsených a fyzicky zdatných turistov. Túra vedie v úvode Bielovodskou dolinou, ktorá je jednou z najdlhších a najrozsiahlejších vysokotatranských dolín. Zároveň patrí k tým menej navštevovaným miestam, no poskytuje krásne výhľady na Vysoké Tatry zo severnej strany.

Túra začína v dedinke Lysá Poľana, kde sa napojíte na modrý turistický chodník, po ktorom pôjdete prevažnú väčšinu trasy. Vedie okolo horárne v Bielovodskej doline, horolezeckého táboriska pod Vysokou cez vysokohorské sedlo Prielom. Cestou sa môžete kochať výhľadom na Zelené Kačacie pleso, Kačacie pliesko či Hviezdoslavov vodopád. Trasa vás povedie aj okolo smaragdovo-zeleného Litmanového plesa a Zamrznutého plesa popod Poľský hrebeň až k sedlu Prelom, ktoré je najvyšším bodom tejto trasy. Zo sedla zostúpite na Zbojnícku chatu, kde sa môžete občerstviť. Odtiaľ pokračujete stále po modrej okolo Dlhého a Vareškového plesa až do Veľkej Studenej doliny. Pri Rázcestí nad Rainerovou chatou sa napojíte na červenú, ktorá vás povedie Tatranskou magistrálou až na Hrebienok a odtiaľ do Starého Smokovca.

„Keďže ide o dlhšiu túru, potrebné sa je na ňu vybrať skutočne v skorých ranných hodinách. Ďalším variantom je možnosť rozložiť si túru na dva dni s prenocovaním na Zbojníckej chate. Pre turistov s deťmi je vhodné vydať sa len po horáreň v Bielovodskej doline s návratom do Lysej Poľany,“ radí Horská záchranná služba.

 

Na najvýchodnejší vrchol Vysokých Tatier

Trasa: Biela Voda – Jahňací štít –  Biela Voda

Trvanie: 11:15 h

Dĺžka trasy: 20,2 km

Prevýšenie: 1 420 m

Jahňací štít je najvýchodnejší vrchol Vysokých Tatier. Opäť ide o fyzicky náročnú trasu vhodnú pre zdatných turistov. Za vynaloženú námahu sa ale Jahňací štít odmení nádherným výhľadom na Lomnický, Pyšný a Kolový štít a tiež pohľadmi na Poľsko a Západné Tatry.

Túra na Jahňací štít má viacero variant, no najlepšie je začať zo zastávky Biela Voda odkiaľ sa vydáte žltým turistickým chodníkom, ktorý vás dovedie až na vrchol. Po asi dvojhodinovom prechode lesom sa dostanete na jedno z najkrajších miest v Tatrách k Zelenému plesu. Občerstviť sa môžete na Chate pri Zelenom plese, aby ste nabrali potrebnú energiu na strmý výstup na štít. Túra pokračuje prudkým stúpaním do Červenej dolinky, kde prejdete popri Červenom plese a neskôr aj popri Belasom plese. Zvládnuť exponovaný úsek v závere doliny cez Kolové sedlo vám pomôžu reťaze. Nasleduje záverečný výstup obchádzaním hrebeňa až na vrchol Jahňacieho štítu, odkiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad na okolité štíty a doliny. Po zaslúženom oddychu a občerstvení začnete zostupovať opäť po tej istej trase až do bodu štartu na Bielej Vode.

 

Nech už sa vyberiete na turistiku kamkoľvek, nezabudnite si stiahnuť aplikáciu Horská záchranná služba, s ktorou si v prípade núdze privoláte pomoc jedným tlačidlom, zdieľate svoju polohu so záchranármi a máte prehľad o počasí a výstrahách v turistickej oblasti, v ktorej sa aktuálne nachádzate. Vyplniť si môžete aj plánované turistické trasy a predpokladaný čas návratu. Po jeho uplynutí vám prídu upozornenia na úspešné potvrdenie cieľa. Ak naň nezareagujete automaticky sa odošle upozornenie na človeka, ktorého v aplikácii uvediete ako kontaktnú osobu pre prípad núdze, a následne aj na horských záchranárov. Okrem toho môžete v aplikácii uzatvoriť aj poistenie do hôr od poisťovne Generali, ktoré by malo byť spolu s aplikáciou HZS povinnou výbavou každého turistu.

 

Aplikáciu si môžete zadarmo stiahnuť v Apple Store alebo Google Play. Viac informácií nájdete na https://app.hzs.sk/

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Generali Poisťovňa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa