Tip na fantastickú jesennú turistiku: Navštívte Súľovské skaly

2022-09-21 12:00:00 |   |    | 

Slovensko sa môže pochváliť viacerými úžasnými turistickými lokalitami. Nie sú to iba Vysoké a Nízke Tatry, ktoré ponúkajú skvelé možnosti na túry. Pekné miesta nájdete aj v Súľovských vrchoch, kde najviac pozornosti pútajú Súľovské skaly. Využite krásne jesenné dni a zorganizujte si tam skvelé výlety.



 

Zvládnu ich aj začiatočníci

Trasa na Súľovské skaly vedie z niekoľkých smerov. Dobrou správou je, že sa túry v tejto oblasti nemusia vzdať ani ľudia so slabšou kondíciou či rodiny s deťmi. Pre každého sa tam nachádzajú cestičky rôznych obtiažností, takže si naplánujete presne takú, aká vám vyhovuje. Najjednoduchšia je po náučnom chodníku, ktorý má len minimálne prevýšenie. Z tých ťažších jedna vedie napríklad z Lietavskej Lúčky, odkiaľ sa dostanete na Lietavský hrad a potom pokračujete až na Súľovské skaly.

Najjednoduchšie sa na ne dostanete z piatich obcí, ktoré sa rozprestierajú priamo pod nimi. Začiatky trás sú zo Súľova-Hradnej, Hričovského Podhradia, Hlbokej nad Váhom, Hrabovej alebo Jablonového. Pokiaľ sa na túru vyberiete autom, v tom prípade choďte do Súľova. Tam sa priamo pri začiatku náučného chodníka nachádza parkovisko, kde sa na konci okruhu vrátite naspäť. Do týchto obcí sa dostanete aj miestnou dopravou.

 

Po stopách náučného chodníka

Najobľúbenejšou trasou je náučný chodník, ktorý má takmer 4 kilometre a prevýšenie do 300 metrov. Nachádza sa na ňom dokopy 18 zastávok a prejdete ho za približne dve hodiny. Uvidíte počas neho všetky hlavné atrakcie tejto oblasti. Časť terénu vedie cez strmší svah, ale stúpanie nebude veľmi dlhé, takže ho zvládnete. Na niektorých úsekoch si pomôžete pomocou rebríkov a v závere na vás čaká prechod kamenným oknom.

Trasa nie je veľmi náročná a zvládnete ju aj bez predošlých turistických skúseností. Chodník je prístupný celoročne. Počas daždivého obdobia a zimy však dávajte väčší pozor, pretože niektoré časti môžu byť šmykľavé. Zoberte si kvalitnú turistickú obuv a správajte sa zodpovedne. Náučný chodník vedie po zelenej značke, od Lúky pod hradom sa smerom na parkovisko vráťte po červenej trase. Na informačných tabuliach sa dozviete informácie o prírodných zaujímavostiach z tohto regiónu.

 

Súľovský hrad

Najvyšším bodom vyhliadkovej trasy je Súľovský hrad, ktorý je zároveň súčasťou náučného chodníka. Postavili ho v 15. storočí a patril k najmenším na Považí. Pôvodne mal strážnu a obrannú funkciu, v 16. storočí však vyhorel a museli ho kompletne zrekonštruovať. Potom ho už používalo aj panstvo, no stále tam bývali najmä vojaci, ktorí mali odtiaľ vynikajúci výhľad na okolie. Hrad je neobývaný od konca 18. storočia, neskôr ho zničilo veľké zemetrasenie. V súčasnosti sa už z neho podarilo uchovať len ruiny, ktoré vám však napovedia, ako v minulosti vyzeral. Hrad sa delí na dolnú a hornú časť, ku ktorej sa kedysi chodilo po strmom schodisku. Turisti ho vyhľadávajú aj vďaka nádhernému výhľadu na tento región.

 

Šarkania diera

V Súľovských skalách nájdete aj jednu menšiu jaskyňu. Volá sa Šarkania diera, ale domáci ju nazývajú i Jánošíkova. Meria takmer 60 metrov a je voľne prístupná pre verejnosť. Jej výzdoba je jednoduchšia, ale istotne upúta vašu pozornosť. Jaskyňa je však veľmi cenená najmä z archeologického hľadiska. V minulosti tam objavili viaceré zaujímavé nálezy až z doby bronzovej a kamennej a taktiež kosti medveďa jaskynného. Podľa jednej z legiend na tomto mieste žil drak, ktorý ohrozoval okolité dediny. Druhý príbeh zase hovorí o tom, že sa tam kedysi skrývala Jánošíkova skupina a ukladali tam časť svojho lupu.

 

Gotická brána a kamenný les

Túra po Súľovských skalách je vyhľadávaná kvôli viacerým prírodným zaujímavostiam, ktoré počas nej uvidíte. Vo svete sú veľmi obľúbené kamenné lesy, ktoré vznikli zvetrávaním skál. Jeden menší sa pred vami odkryje aj počas tejto turistiky. Ďalšou atrakciou je kamenný hríb a taktiež gotická brána, ktorá je vytvorená z kamenných brál. Väčšinu týchto útvarov uvidíte počas zdolávania náučného chodníka.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa