Ski Ráztoka - lyžiarske stredisko rodinného typu

2021-01-20 08:00:00 |   |    | 

Rodinné lyžiarske stredisko Ski Ráztoka v prihraničnej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese v tejto zimnej sezóne vleky ešte nespustilo. Majiteľ strediska Peter Mikloš má obavy, že pre protipandemické opatrenia sa v Hornej Marikovej v tejto sezóne lyžovať nebude.



 

Za posledné roky sú, bohužiaľ, zimy také, aké sú, a tak už 18 rokov zasnežujeme zjazdovku aj umelým snehom. Doteraz sa nám to darilo, lyžiari boli spokojní. Pred mimoriadnymi opatreniami chodilo do strediska počas víkendov až do 700 lyžiarov, v týždni ich bývalo okolo 200 denne. Okrem držiteľov celoročných skipasov vyhľadávajú naše stredisko najmä lyžiari z Považskej Bystrice, Púchova, ale aj z Trenčína,“ skonštatoval Mikloš.

Súčasťou strediska Ski Ráztoka sú aj ubytovacie kapacity priamo pri svahu, lyžiari však využívajú ubytovanie aj v niekoľkých penziónoch a v súkromí v Hornej Marikovej. Okrem lyžovania na svahu sú v okolí k dispozícii bežecké trate, ktoré upravuje stredisko až takmer po Malý Javorník. Po lyžiarskej magistrále sa milovníci bežeckého lyžovania dostanú až k Čadci a do lokality Bíla na Morave.

   

Čaro menšieho rodinného lyžiarskeho strediska spočíva podľa neho najmä v pokojnejšej atmosfére, aká vládne vo veľkých strediskách. Prepravná kapacita vlekov je asi 2500 ľudí za hodinu, pri vlekoch sa netvoria dlhé rady. Rovnako kapacita zjazdoviek je na naše pomery komfortná.

Norma hovorí, že na jedného lyžiara by na svahu malo pripadať 100 štvorcových metrov plochy, v našom prípade je to až 250. Nikoho počas lyžovania nemusíme naháňať k vlekom, je to tu také pokojnejšie,“ pripomenul Mikloš.

Tohtoročné protipandemické opatrenia tvrdo zasiahli aj lyžiarske stredisko Ski Ráztoka. Marcové rozhodnutie o uzatvorení lyžiarskych stredísk bolo podľa Mikloša unáhlené. „Počty ľudí infikovaných novým koronavírusom boli začiatkom marca minimálne a my sme museli prerušiť prevádzku tri týždne pred koncom zimnej sezóny. Straty sme mali veľké. A pritom u nás nie je taká koncentrácia ľudí ako napríklad v Jasnej. U nás to beží na rodinnej báze, naše stredisko nebolo rizikovým pre šírenie infekcie,“ zdôraznil Mikloš.

Tohtoročnú sezónu v podstate ešte nezačali. Na sklonku roka zjazdovku zasnežili, no po opatreniach vlády vleky nespustili, podľa majiteľa strediska tak nezarobili ani na elektrinu. Otvorenie tohtoročnej sezóny vidí Mikloš skepticky.

Nemáme dostatok informácií, nevieme, či sa oplatí alebo neoplatí zasnežovať. Je to náš jediný finančný príjem, potrebujeme vedieť, čo ďalej. Nevieme, či máme alebo nemáme investovať do zasnežovania a úprav, pretože potom sú to zbytočne vyhodené peniaze, ktoré vám nikto nezaplatí,“ uzavrel Mikloš.

Peter Mikloš s rodinou začali budovať lyžiarske stredisko na holej lúke v roku 2000. Po 20 rokoch sú v stredisku tri vleky v celkovej dĺžke takmer dva kilometre, nedávno pribudol 50-metrový detský pás pre najmenších lyžiarov. Svahy sú okrem prírodného zasnežované aj umelým snehom. O kvalitu svahov sa stará niekoľko mechanizmov na rozhŕňanie a úpravu snehu. Lyžiarom je k dispozícii reštaurácia a niekoľko desiatok miest na oddych a občerstvenie v interiéri aj v exteriéri.

Okrem samotného lyžovania ponúka stredisko niekoľko sprievodných podujatí ako zabíjačka na svahu, predvádzanie lyží a lyžiarskej výstroje a mnoho podporných akcií počas víkendov. V lete býva Ski Ráztoka miestom konania pretekov na horských bicykloch, cyklistických zjazdoch. Stredisko leží v chránenej krajinnej oblasti Kysuce a v letných mesiacoch je jeho okolie vyhľadávanou turistickou destináciou.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa