Banská Štiavnica má novú atrakciu: Vychádzková trasa predstavuje mesto z nadhľadu

2022-05-18 07:00:00 |   |    | 

Mesto Banská Štiavnica má novú atrakciu. Je ňou okružný panoramatický chodník na trase s množstvom zaujímavostí, ktorý z nadhľadu poskytuje najkrajšie pohľady na toto mesto.



 

Jedným z našich cieľov pre mesto Banská Štiavnica je rozptýliť návštevníkov v absolútnom centre mesta a distribuovať ich do jeho bezprostredného okolia. Podľa našich skúseností sa väčšina návštevníkov zdržiava iba v okolí hlavného ťahu, čo je škoda, pretože o mnohé prichádza,“ uviedol pre TASR výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn.

Štiavnické uličky sú totiž vzhľadom na špecifickú geografiu vystavané v poschodiach, pospájaných romantickými drevenými schodiskami a úzkymi chodníkmi. „Sme veľmi radi, že už po pár dňoch po realizácii sa chodník teší veľkej obľube. Zásluhu na tom má aj nový objekt, ktorý voláme Javisko. Moderný, ale decentný a do prírody citlivo zakomponovaný prvok drobnej architektúry kopíruje terén, schodiskové sedenie umožňuje vo viacerých výškových úrovniach oddych na mieste s krásnou vyhliadkou na mesto s Kalváriou v pozadí,“ priblížil trasu Kuhn.

Trasa sa začína na Námestí sv. Trojice a končí v centre Banskej Štiavnice, má dlhší a kratší variant, značený drevenými smerovými tabuľami, návštevníkom zaberie približne dve a pol až tri hodiny. Prechádza popri rodnom dome Deža Hoffmanna, fotografa slávnych hviezd, ako boli Beatles či Marilyn Monroe, okolo drevenej umeleckej inštalácie Transfer, kultúrneho a turistického centra Hájovňa, aj asi 40 metrov hlbokého prepadliska po banskej ťažbe.

Návštevníci na trase uvidia až päť tajchov vrátane Veľkej Vodárenskej s tyrkysovo sfarbenou vodou. Jej prevažná časť je panoramatická, a tak si návštevníci môžu obzrieť pohľad na centrum z rôznych strán a výšky. „Trasa je vhodná pre malých aj veľkých, pre zamilované páry i zvedavých fotografov,“ doplnil Kuhn.

Projekt za približne 18.000 eur bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa