V Hnúšti otvoria nové múzeum: Lákadlom bude vstup do podzemia a mačacie zlato

2022-05-26 07:00:00 |   |    | 

HNÚŠŤA – Bohatú banícku históriu mesta Hnúšťa a jeho okolia bude prezentovať nové Banské múzeum. Jeho lákadlom má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane a zaujímavý minerál pripomínajúci zlato.



 

Chceme sústrediť predovšetkým na nerasty, ktoré sa tu vyskytujú a ťažia. Návštevník sa dozvie niečo viac o využití mastenca a magnezitu a deti určite zaujme expozícia ‚mačacieho zlata‘, teda pyritu, ktorý sa na tento vzácny kov podobá. Práve v Hnúšti sa vyskytujú mineralogicky najvzácnejšie kusy pyritu, ktoré dosahujú veľkosť až do 20 centimetrov,“ priblížila predsedníčka občianskeho združenia Horná Rimava Marianna Balašková.

Práve toto združenie projekt pripravuje v budove vo vlastníctve mesta Hnúšťa, ktorá sa nachádza pri areáli banského závodu spoločnosti Gemerská nerudná spoločnosť (GE.NE.S), a. s. v časti Mútnik. Miesto je vybrané zámerne, pretože expozícia bude spojená aj krátkou exkurziou do podzemia. Zároveň návštevníci môžu vnímať atmosféru stále činného banského závodu.

Múzeum a jeho hlbinná expozícia je výsledkom výnimočnej spolupráce samosprávy, súkromnej firmy a tretieho sektora v podobe miestneho združenia. My ako mesto sme poskytli do projektu budovu, ktorú sme dali do prenájmu občianskemu združeniu, a poradenstvo pri písaní projektu. Horná Rimava získala grant a bude sa podieľať na prevádzke múzea. GE.NE.S okrem poskytnutia niektorých exponátov do múzea bude zabezpečovať aj hlbinnú časť exkurzie,“ povedal primátor Hnúšte Roman Lebeda.

Na zriadenie múzea dostalo združenie dotáciu 44 114,60 eura od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, program Podpora regionálneho rozvoja. Spolufinancovanie vo výške 10 percent zabezpečuje tiež občianske združenie z vlastných zdrojov, ktoré získali zo schválenej dotácie mesta Hnúšťa, keďže vďaka projektu došlo k rekonštrukcii budovy a súčasne k zhodnoteniu majetku mesta.

V mesiaci marec 2022 bola ukončená rekonštrukcia priestorov, v ktorých bude umiestnená expozícia. Plánom je otvoriť ju v letných mesiacoch po nainštalovaní všetkých exponátov. Účelom projektu je podpora cestovného ruchu v regióne sprístupnením baníckej histórie. O atraktivite projektu svedčí aj to, že ho hodnotitelia z MIRRI zaradili medzi 33 úspešných projektov spomedzi 539 podaných žiadostí.

OZ Horná Rimava vzniklo v roku 2007 ako partia mladých dobrovoľníkov, ktorí realizovali rôzne malé kultúrne a športové akcie. Získanie grantu v tejto výške je ich doterajším najväčším úspechom. Okrem toho sa im v roku 2017 podarilo vlastnenými silami za podpory darcov zrekonštruovať jediný zachovaný  kamenný most z 18. storočia na 88-kilometrovom toku rieky Rimava.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mesto Hnúšťa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa