Vodný hrad Hronsek

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Vodný hrad Hronsek



 

Obec Hronsek je mimoriadne bohatá na turistické atrakcie. V zozname národných kultúrnych pamiatok je ich zapísaných až 19. K tým najvzácnejším patrí drevený artikulárny kostol a tzv. vodný hrad.

 

História

Vodný hrad v Hronseku pochádza z poslednej tretiny 14. storočia a je najstaršou zachovanou dvojpodlažnou kamennou stavbou na Slovensku. Kaštieľ pôvodne patril Géczyovcom, neskôr ho vlastnili šľachtické rody Soosovci de Poltár, Battikovci z Vlkanovej, Schmideghovci, Róthovci z Kráľovej a rod Telekyovcov.

V roku 1576 prešiel hrad goticko-renesančnou prestavbou a kvôli tureckým nájazdom mal opevnenie s obranným múrom, štyrmi vežami a vodnou priekopou, cez ktorú sa prechádzalo padacím mostom. Zaujímavé je, že od roku 1690 slúžil hrad na vykonávanie evanjelických bohoslužieb, až kým v Hronseku nepostavili drevený artikulárny kostol. Služby Božie tu vykonával známy farár a spisovateľ Ján Simonides.

Neskôr hrad slúžil aj ako väzenie, razili sa tam mince. V roku 1978 ho definitívne opustili poslední vlastníci, objekt prešiel pod správu štátu a chátral. Do rekonštrukcie sa pustil až nový, súkromný majiteľ

 

Súčasnosť

V súčasnosti je Vodný hrad v súkromnom vlastníctve a pre verejnosť je zatvorený. Noví majitelia, ktorí hrad kúpili od pamiatkového úradu ako ruinu, ho opravujú.

 

Video

 

Povesti a legendy

Do Hronseku vedú stopy legendárnej Julianny Korponaiovej, hlavnej hrdinky románu Levočská biela pani od Móra Jókaya. Tá pochádzala z rodu Géczyovcov, majiteľov hradu v Hronseku. Julianna sa vydala Jána Korponaia, kapitána Muránskeho hradu, ktorý stál po vypuknutí protihabsburského povstania pôvodne na strane cisára, údajne pod vplyvom manželky však prešiel k podporovateľom Františka II. Rákocziho. Julianna vraj pôsobila ako špiónka, bola preto väznená a mučená a v roku 1714 ju vo Viedni sťali na verejnosti.

 

Ako sa tam dostať

Vodný hrad stojí priamo v centre obce Hronsek, asi 13 kilometrov od Banskej Bystrice. Tá je dobre dostupná nielen autom, či autobusom, ale tiež vlakom. Železničná stanica sa nachádza neďaleko hradu. Ten je však momentálne pre verejnosť uzavretý.

 

Vstup so psom

Hrad je momentálne pre verejnosť uzavretý.

 

Zaujímavosti v okolí

Obec Hronsek

Ostrá Lúka (11 km)

Zvolen (12 km)

Banská Bystrica (13 km)

Malachov (14 km)

Horné Pršany (14 km)

Pustý hrad (14 km)

Hrad Dúbravica, Dúbravický hrad (16 km)

Múzeum motocyklov v Lieskovci (16 km)

Jaskyne Kaplnka a Netopieria (20 km)

Čertova skala (20 km)

Špania dolina (21 km)

Vígľaš (24 km)

Dolný Harmanec (24 km)

Slovenská Ľupča (25 km)

Hrad Ľupča (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa