Aj tajomný Laos má svoj Stonehenge: Prežila Planina džbánov bombardovanie?

2022-08-12 08:01:00 |   |    | 

Niektoré vyzerajú, ako by ich niekto rozsekol sekerou, iné sa naopak zachovali vcelku vrátane presne padnúcej pokrievky. Na čo slúžili obrie nádoby na laoskej Planine džbánov, je dodnes záhadou.



 

Cez náhornú plošinu na severe Laosu v dávnej minulosti migrovali mnohé národy. Zostali tu po nich stovky obrích kamenných džbánov, ktorých vek archeológovia odhadujú prinajmenšom na 2000 rokov. Ten najväčší váži cez šesť ton a je vysoký približne tri metre. Časť vedcov sa domnieva, že nádoby, vyrobené z pieskovca, vápenca či žuly, slúžili ľuďom ako zásobníky na vodu alebo ako sýpky.

Iní odborníci v nich naopak vidia nástroje takzvaného druhotného pochovávania. Pri ňom sú nebožtíci provizórne pochovaní a po nejakej dobe definitívne pochovaní do zeme. „Džbány mohli slúžiť v prvej fáze na dočasné uloženie. Mŕtvy v nich de facto skvasil, rozložil sa, a jeho pozostatky potom boli pochované,“ upresňuje súčasný etnológ Miroslav Nožina. Tunajší obyvatelia nezdieľajú ani jednu z týchto teórií. Veria legende, že obrie džbány vznikli kvôli výrobe ryžového vína, a to na rozkaz miestneho kráľa, ktorý zo zeme vyhnal čínskych nájazdníkov.

 

Puma každých osem minút

Nech už je pravda akákoľvek, väčšina nádob sa zachovala vo výbornom stave. Aj to je vzhľadom na podnebie v Laose – striedajú sa tu obdobia dažďov a sucha – tak trochu záhadou. A pokladom na Planine džbánov, ktorá je dnes pod ochranou UNESCO, výrazne neublížila ani vojna vo Vietname (v rokoch 1955–1975). Celý región totiž kvôli presunom vietnamských komunistických partizánov výdatne bombardovali Američania. Podľa pamätníkov sem počas deviatich rokov dopadala jedna puma každých osem minút a niektoré z nich nevybuchli. Preto je bezpečnejšie obdivovať Planinu džbánov v spoločnosti sprievodcu…

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa