Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vlna horúčav na Filipínach: Vláda nariadila uzatváranie škôl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Filipínska vláda dnes nariadila štátnym školám na najbližšie dva dni prejsť na diaľkovú výučbu kvôli pokračujúcim horúčavam, ktoré v triedach spôsobujú nebezpečné podmienky. Informovala o tom agentúra Reuters. Pocitové teploty na súostroví už niekoľko dní prekračujú 40 stupňov Celzia.

"To teplo je teraz extrémne," povedal Reuters stredoškolský študent Kirt Mahusay. "Návaly tepla mi spaľujú kožu, nie sú to klasické letné horúčavy, ktoré sa dajú vydržať," opísal svoje pocity. Filipínske úrady už minulý týždeň odporučili ľuďom, aby čo najmenej chodili von, a evidovali uzávery škôl, ktoré sa dotýkali viac ako 3,5 milióna žiakov. Teraz vláda zaviedla diaľkovú výučbu plošne, aby deti nechodili do tried, ktoré môžu byť preplnené a vo väčšine prípadov nemajú klimatizáciu.

archívne video

Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Štátna meteorologická služba očakáva, že v metropole Manile bude teplota tento týždeň stúpať k 37 stupňom. Maximálna pocitová teplota, ktorá sa odvíja aj od relatívnej vlhkosti vzduchu či rýchlosti vetra, sa podľa predpovede bude držať na rekordných 45 stupňoch a bude tak na úrovni považovanej za nebezpečnú.

Vedro podľa Reuters tiež ohrozuje dodávky elektriny na najväčšom filipínskom ostrove Luzon. Problémy spôsobuje aj v iných častiach juhovýchodnej Ázie vrátane Thajska, ktorého metropola Bangkok tiež minulý týždeň odporučila ľuďom obmedziť vychádzanie. Na Filipínach by rekordné teploty mohli podľa meteorológov pretrvať do budúceho týždňa.

Viac o téme: PočasieHorúčavyFilipínyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu