Grécko: Kosti z vraku lode môžu objasniť staré cestovateľské zvyky

2016-09-22 08:00:00 |   |    | 

Kostrové pozostatky z 2000 rokov starého vraku lode, ktorý objavili pri gréckom ostrove Antikythéra, môžu priniesť nové poznatky o jej potopení a tiež o cestovateľských zvykoch starovekých Grékov. Včera o tom informoval predstaviteľ gréckeho Ministerstva kultúry.



 

Ostrovček Antikythera (alebo aj Tsirigoto) sa nachádza medzi ostrovmi Kythera a Kréta. Je ideálnou destináciou na pokojnú dovolenku. Návštevníci tu nájdu nedotknutú prírodu, nízke vrchy, bohatú faunu a flóru, malebné kaplnky, jaskyne a množstvo chodníčkov. Ostrov má len 45 stálych obyvateľov, ktorí sa venujú rybolovu, chovu hovädzieho dobytka, poľnohospodárstvu a vinohradníctvu. Známy je však po celom svete.

V roku 1900 neďaleko objavili vrak lode a v ňom množstvo artefaktov vrátane vzácnej sochy mladíka z roku 340 pr. Kr. a zariadenia, ktoré slúžilo na astronomické výpočty (cca z roku 80 pr. Kr.). Obe sú vystavené v Národnom archeologickom múzeu v Aténach.

________________________________________________________________________________________

Vedci rozlúštili superzáhadu: FOTO rekordného 2000-ročného počítača, ktorý dokázal predpovedať...

________________________________________________________________________________________

Počas najnovšieho prehľadávania vraku, ktoré sa skončilo minulý týždeň, objavili výskumníci medzi keramikou časť lebky a ďalších kostí. Tie patrili človeku, ktorý sa v čase potopenia nachádzal v nákladnom priestore lode. Poloha kostí a ďalšie okolité nálezy prezrádzajú, že loď sa mohla potopiť násilným spôsobom, doplnilo ministerstvo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SITA / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa