V Izraeli využívajú umelú inteligenciu, aby znížili počet úmrtí utopením

2022-05-25 07:30:00 |   |    | 

Izraelské mesto Ašdod testuje program umelej inteligencie, ktorý dokáže rozpoznať situáciu, pri ktorej ľuďom pri kúpaní v mori hrozí utopenie. Informuje o tom v piatok agentúra AFP.



Program, ktorý vyvinula spoločnosť SightBit, využíva informácie zozbierané z bezpečnostných kamier. Na základe ich analýzy dokáže stanoviť, kto je vo vode - či je to dospelý alebo dieťa -, či sa hýbe alebo má problémy a tiež, aký je pohyb morských prúdov v danej oblasti.

Ak deteguje riziko, program odošle upozornenie na tablet, ktorý sleduje používateľ - v tomto prípade plavčík - a zašle mu aj presné pokyny na zásah.

Tento program sa už viac ako rok používa v Ašdode, meste na izraelskom pobreží Stredozemného mora, ktoré sa rozhodlo nasadiť technológiu SightBit na úsekoch pobrežia mimo dohľadu najbližšieho plavčíka.

Takéto "ďalšie oči" tam plavčíkom veľmi pomáhajú, povedal Arie Turjeman, riaditeľ pobrežného oddelenia polície mesta Ašdod.

Výkonný riaditeľ spoločnosti SightBit Netanel Eliav pre AFP zase vyjadril presvedčenie, že v Izraeli, kde sa ročne utopia desiatky ľudí, môže SightBit "zachraňovať životy".

Podľa oficiálnych údajov počas vlaňajšej plážovej sezóny, ktorá v Izraeli trvá od marca do októbra, zomrelo utopením 29 ľudí, z toho 21 v oblastiach bez dozoru plavčíkov. Počas sezóny v roku 2020 sa v Izraeli utopilo 32 ľudí a rok predtým takto zahynulo 27 ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa