Čokoládové slávnosti v talianskom Turíne

2011-03-29 17:30:00 |   |    | 

TALIANSKO - Turín si tento týždeň pripomína svoju povesť talianskeho hlavného mesta čokolády.



Od 25. marca do 3. apríla sa tu konajú slávnosti, ktoré predstavia 6 tisíc výrobcov čokolády z historického čokoládového Piemontu, ďalších častí Talianska a tiež zo sveta.

Návštevníkom sú k dispozícii ochutnávky, výstavy, kurzy varenia, prehliadky a plavby po rieke od námestia Vittorio Veneto do centra Turína.

Čestným hosťom slávností je Enric Rovira, katalánsky čokoládový umelec. Firma ChocoFarm návštevníkov sprevádza procesom výroby čokolády. Na mieste sa predstavuje i plne funkčná výrobňa miestnej čokoládovej špeciality gianduja, jemnej čokolády s lieskovými orieškami, založená piemontským výrobcom čokolády Silviom Bessonom, ktorý je považovaný za majstra vo výrobe gianduji.

V sobotu, 2. apríla, teda v deň gianduji, bude na slávnostiach udelená jej najlepšiemu výrobcovi cena Zlatá Gianduja.

Návštevníci sa môžu odobrať na okružné ochutnávky, kde možno vyskúšať nielen čokoládu, ale aj ďalšie špeciality z Piemontu ako "digestif" barolo chinato, domácu zmrzlinu a lieskové oriešky.

Múzeum Accorsi Ometto predvedie návštevníkom, ako si užívali horúcu čokoládu aristokrati v 17. storočí, keď bola privilégiom vyšších vrstiev.

Turínska čokoládová história siaha do roku 1559, kedy Emanuel Filiberto zo Savojska, hlavný veliteľ vojenských síl španielskeho vládcu Karola V., priviezol do Piemontu kakaové bôby. Podával ich v nasledujúcom roku ako horúci nápoj pri oslavách zmeny hlavného mesta Savojska z Chambery na Turín.

Čokoláda sa v regióne servírovala výlučne ako horúci nápoj až do roku 1826, kedy podnikateľ Pierre Paul Caffarel zaviedol výrobu tuhej čokolády. Caffarel je dodnes vedúca značka čokolády v Taliansku.

Nedostatok kakaa počas napoleonskej námornej blokády talianskych prístavov viedol k vynálezu preslávenej turínskej gianduji v roku 1852. Výrobca čokolády Michele Prochet vymyslel kombináciu veľmi drahého kakaa s lieskovými orieškami vyrábanými v regióne.

V roku 1865 sa gianduja začala predávať ako prvá čokoláda zabalená v trblietavej fólii. Prochet sa v roku 1878 spojil s firmou Caffarel a popularita gianduji začala narastať a s ňou meno Piemontu, kde sa vyrábala. Dnes sa v regióne vyrába 80 tisíc ton gianduji ročne, 40 percent celkovej talianskej výroby tejto pochúťky.

Gianduja sa stala základom úspechu talianskej multinárodnej čokoládovej firmy Ferrero. Pietro Ferrero začal priemyselnú výrobu čokolády v meste Alba v Piemonte v roku 1942. Jeho prvým výrobkom bola lieskovooriešková čokoládová nátierka nazvaná giandujot, predchodca svetoznámeho výrobku tejto spoločnosti Nutella.

 

Zdroj/autor: ansa, čtk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: foodloversodyssey.typepad.com

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa