Viedenský Prater

2011-04-05 16:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - K najväčším zábavným parkom Európy patrí viedenský Prater v Rakúsku.



Pritom samotný Prater ležiaci v 2. Viedenskom okrese vytvára z veľkej časti malebný park a dunajské ramená s rôznymi romantickými zákutiami.

Zábavný park nazývaný podľa populárnej postavičky ľudového divadla Hanswursta aj Wurstelprater je iba menšou časťou parku rozprestierajúceho sa na rozlohe 6 kilometrov štvorcových.

V minulosti bolo územie Pratra poľovným revírom rakúskych cisárov. Verejnosti ho daroval až syn Márie Terézie rakúsko-uhorský cisár Jozef II. Stalo sa tak pred 245 rokmi - 7. apríla 1766.

Názov Prater môže súvisieť s latinským označením lúka (pratum), prípadne talianskym prato (riečne rameno), existujú však aj iné vysvetlenia pre názov jednej z najznámejších častí Viedne.

Ešte v polovici 19. storočia sa v Pratri na 1. mája stretávala neformálne vyššia a nižšia šľachta s ostatnými obyvateľmi Viedne. Neurodzení Viedenčania sa do bezprostrednej blízkosti cisára a jeho rodiny zvyčajne nedostali, zato mohli z úctivej diaľky obdivovať prekrásne róby a klobúky dám a oblečenie pánov.

V roku 1873 organizovala Viedeň Svetovú výstavu. Výstavné pavilóny, z ktorých podaktoré slúžia svojmu účelu do dnešných dní, postavili práve v Pratri. V roku 1937 zachvátil výstavisko rozsiahly požiar a úplne zničil ústredný pavilón, tzv. Rotundu.

Populárnejšou časťou viedenského Pratra je Wurstelprater, ponúkajúci návštevníkom viac ako 250 rôznych zábavných atrakcií. Najslávnejšou z nich je celkom určite obrovské Ruské či Čertovo koleso známe ako Wiener Riesenrad.

Priemer kolesa je 56 metrov a visí na ňom 15 uzatvorených kabínok, z ktorých je krásny výhľad na Viedeň a okolie. Traduje sa, že pri bezoblačnom nebi možno z najvyššieho bodu Riesenradu uvidieť aj Bratislavu. Koleso postavili v roku 1896 a stalo sa jedným zo symbolov Viedne.

Najrýchlejšou atrakciou v zábavnom parku je 550 metrov dlhá húsenková dráha Megablitz, po ktorej sa vozíky v najextrémnejšom úseku pohybujú rýchlosťou 70 km/hod. V roku 2010 dali v Pratri do prevádzky najväčší reťazový kolotoč na svete. Jeho konštrukcia je vysoká 117 metrov a krúti sa rýchlosťou 60 km/hod.

Vo výške 95 metrov visí na reťaziach 12 otvorených dvojsedačiek, ktoré vo vzduchu vytvoria obrovskú hviezdicu. Kolotoč svojou konštrukciou vraj pripomína Eiffelovu vežu v Paríži.

Klasickou atrakciou je aj Strašidelný dom alebo Peklo, do ktorého sa návštevníci dostanú po koľajniciach na dvojmiestnom vozíku a počas cesty sa stretávajú s rôznymi príšerami lemujúcimi okraj dráhy.

Ani dnešný Prater však nie je iba miestom adrenalínovej zábavy, ale aj miestom oddychu. Tzv. Zelený Prater tvorí 4,5 kilometrov dlhá Hlavná alej, po ktorej sa návštevník môže dostať ku golfovému klubu, verejnej plavárni, dostihovej dráhe či k bývalému loveckému pavilónu – dnes luxusnej reštaurácii Lusthaus. Záujemcom o históriu parku poslúži Múzeum Pratra.

 

Zdroj/autor: tasr, wien.gv.at, freizeitparkfun.de, drom

VIDEO Prater, Viedeň



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: vienna.at,wikipedia,stockxchng

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa