Pozor na kliešte!

2011-04-06 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - S príchodom jarného počasia sa v prírode aktivizujú kliešte, ktorých poštípanie môže u človeka spôsobiť zápal mozgových blán alebo lymskú boreliózu.



Kliešte sa najčastejšie vyskytujú v listnatých lesoch a zmiešaných lesných porastoch s dostatočnou vlhkosťou.

Nachádzajú sa predovšetkým v tráve a nízkych krovinách do 50 centimetrov.

Maximum ich výskytu sa zaznamenáva v apríli a máji, potom výskyt kliešťov prudko klesá a nastupuje opäť na jeseň.

Podľa najnovších zistení sa kliešť rozšíril aj do mestských parkov a dokonca až k hranici vysokohorských terénov. Pred návštevou lesov či trávnatých plôch preto lekári odporúčajú vhodné oblečenie v podobe dlhých nohavíc, uzavretej obuvi, ako aj pokrývky hlavy.

Využiť tiež možno rôzne chemické prípravky na odpudzovanie hmyzu. Vakcinácia sa odporúča predovšetkým ľudom profesionálne vystaveným zvýšenému riziku nákazy.

Osvedčenou metódou na odstránenie kliešťa je jeho vytiahnutie jemným, ale sústavným ťahom von. Ideálne je, ak sa to robí pinzetou. Ďalším spôsobom je potrieť miesto mydlovou penou na tampóne, miesto vpichu a kliešťa prikryť penou. Po chvíli sa kliešť sám uvoľní, dá sa uchopiť a vytiahnuť bez námahy. Ranu je dobré dezinfikovať.

Treba mať na pamäti, že zdroj prenosnej infekcie sa nachádza v zažívacom trakte kliešťa. Preto si pri jeho rozpučení treba bezodkladne dezinfikovať alebo poriadne mydlom umyť ruky.

 

Dôležitá je prevencia

Majitelia psov už v tomto období zaznamenali zvýšený výskyt kliešťov, ktoré si ich štvornohí priatelia prinášajú z prechádzok. Zriedkavejšie, no veľmi nebezpečné ochorenie u psov prenášané kliešťami je babezióza. Len vzácne sa prenáša na človeka, no pre zvieratá býva smrteľná. Ide o krvné ochorenie. Inkubačný čas je jeden až tri týždne po pricicaní sa infikovaného kliešťa.

Prvým príznakom akútnej formy je vysoká telesná teplota nad 40 stupňov C, nechutenstvo, odmietanie potravy, nezáujem o okolie. Spočiatku sa objaví bledosť slizníc, ktorú čoskoro vystrieda žltačka. Typickým sprievodným znakom je tmavohnedý moč. Ak sa zviera nelieči, uhynie na celkovú vyčerpanosť a zlyhanie obličiek.

V prípade ľudí i zvierat je dôležité nepodceňovať riziko a zamerať sa na prevenciu. Tou sú okrem vhodného oblečenia aj rôzne antirespiranty v sprejových alebo olejčekových verziách, ktoré kliešte odpudzujú, prípadne aj usmrcujú.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa